Kirjoja rasismista

Rasismi ja rodullistettujen ihmisten kokema väkivalta ja syrjintä on saanut ihmiset ympäri maailmaa osoittamaan mieltään ja keskustelemaan aiheesta. Keskustelua todella tarvitaan, sillä rasismin poistamiseksi ei riitä, että hiljainen enemmistö ei käyttäydy tai puhu rasistisesti.

Kirjastot haluavat tarjota tietoa ja työkaluja antirasistisen toiminnan tueksi. Kirjastolaki edellyttää kirjastoilta moniarvoisuutta ja yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistämistä. Kaikilla on oikeus paitsi käyttää kirjastoja ja viettää niissä aikaa, myös kokea olonsa turvalliseksi kirjastoa käyttäessään.

Miten toimia antirasistisesti? Miltä rakenteellinen rasismi näyttää sitä kokevan silmin? Entä miten puhua rasismista lasten kanssa? Nämä kirjastolaisten suosittelemat kirjat auttavat aiheen pohdinnassa. Klikkaamalla kirjan nimeä pääset tarkastelemaan kirjan tietoja.

Elämäkertoja

Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen

Miltä tuntuu olla koulun ainoa ruskea lapsi, jonka kiusaamiseen opettajat eivät osaa puuttua  kuin rankaisemalla kiusaajaa Miltä tuntuu olla l apsi, joka joutuu pohtimaan sitä,  kuka saa kutsua itseään suomalaiseksi?  Selvästi itselleen tyypillisesti  Toivola on  rohkeasti  hakenut omaa tietään  lapsesta saakka. Tässä omaelämäkerrassa  Jani Toivola pohtii muun muassa sitä, milloin ihminen saa olla omanlaisensa ja miten tärkeää on, että joku näkee sinut sellaisena kuin sinä olet. Toivolan teksti on koskettavaa, mutta huumoriakaan ei ole unohdettu. (Paula, Hakunilan kirjasto)

Trevor Noah: Born a Crime (suom. Laiton lapsi: värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa)

Koomikko Trevor Noahin muistelmateos Born a Crime kuvaa lapsuutta Etelä-Afrikassa. Kirja on paitsi omakohtainen kasvutarina myös kuvaus rasististen valtajärjestelmien järjettömyydestä ja julmuudesta. Noah oli kirjaimellisesti laiton lapsi, sillä hän syntyi tummaihoisen äidin ja valkoihoisen isän lapseksi apartheid-hallinnon aikana. Yhteiskunnallisen satiirin taiturina Noah osaa kertoa vaikeistakin asioista mielettömän hauskalla tavalla. Kirjaa ei pysty lukemaan nauramatta tai liikuttumatta. (Stella, Myyrmäen kirjasto)

Gayle F. Wald: Shout, sister, shout! The untold story of rock-and-roll trailblazer sister Rosetta Tharpe

This biography of Sister Rosetta Tharpe, a vanguard of rock music, tells the story of a splendid musical genius who remained blatantly overlooked in her time. Referred to as the “Godmother of rock and roll”, Tharpe was a major influence to future musicians, such as Johnny Cash and Elvis Presley. Writer Gayle F. Wald tells Tharpe’s story in an academic yet caring manner. Wald argues that history has simply failed to recognize Tharpe’s genius, since she was “neither white nor male”, something rock music even today seems to hold tightly as an obnoxious industry standard. This book is a must-read for anyone interested in the history of popular music! (Karkki, Myyrmäen kirjasto)

gal-dem: “I Will Not Be Erased”: Our stories about growing up as people of colour

This book is a powerful manifesto of self-love, acceptance and empowerment despite the unfair and narrow structures of society. gal-dem, a collective committed to telling the stories of women and non-binary people of color, has written a great collection of powerful essays and letters. This is a truly powerful and exceptionally insightful book I’d recommend for everyone. Even – perhaps especially – if you are not a young person of colour! Check out the wonderful gal-dem online publication as well: gal-dem.com (Karkki, Myyrmäen kirjasto)

Romaaneja

Angie Thomas: Viha jonka kylvät

Angie  Thomasin  Viha  jonka kylvät (Otava 2017) kertoo elävästi, millaista on olla musta nuori tämän päivän Amerikassa. Kirjan päähenkilö, 16-vuotias Starr, elää slummialueella, mutta käy yksityiskoulua hienostoalueella. Elämä kahden erilaisen maailman välillä ei ole helppoa. Tilanne pahenee, kun Starr on ainoana paikalla poliisin ampuessa hänen syyttömän ystävänsä kuoliaaksi.  Viha  jonka kylvät on karu kuvaus afroamerikkalaisten arjesta, rakenteellisesta rasismista ja lähtökohdista, joista Black  Lives Matter -liike on syntynyt. (Heidi, Tikkurilan kirjasto)

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat

Ifemelu jättää nuoruudenrakastettunsa ja muuttaa Yhdysvaltoihin opiskelemaan, koska kotimaassa Nigeriassa tulevaisuus näyttää epävarmalta. Elämä ei-valkoisena maahanmuuttajana ei ole helppoa, ja kolmentoista vuoden jälkeen hän päättää palata Nigeriaan. Teos kuvaa tarkkanäköisesti, kuinka maahanmuuttajaa kohdellaan ensin ryhmänsä edustajana ja vasta sitten yksilönä. Kirja on myös kertomus nuoresta rakkaudesta, jota vuodet ja etäisyys eivät pysty murtamaan. (Heidi, Tikkurilan kirjasto)

Colson Whitehead: Nickelin pojat

Elwood kasvaa isoäitinsä rakastavassa mutta ankarassa huomassa. 1960-luvun Floridassa rotusortolait olivat vielä voimassa ja se näkyi jokapäiväisessä ankarassa elämässä. Elwood on tunnollinen ja kunnollinen poika, joka menestyy koulussa eikä tee edes pieniä rikkeitä. Koulunkäynnin ohella hän käy töissä tupakkakaupassa ja säästää rahaa yliopisto-opintoihin. Peukalokyyti varastettuun autoon mullistaa tulevaisuuden. Hänet tuomitaan autovarkaana Nickeliin, pahamaineiseen nuorisovankilaan. Siellä sekä opetus että ruoka ovat ala-arvoisia ja väkivalta päivittäistä. Teos on oivallinen kuvaus rotuerottelusta ja suuresta epäoikeudenmukaisuudesta, joka kohdistui mustiin 1960-luvulla – ja jota valitettavasti tapahtuu edelleenkin. Suosittelen! (Irene, Myyrmäen kirjasto)

Rivers Solomon: Menneisyyden kaiku

Ravisteleva tieteisromaani kertoo avaruusajan orjalaivasta ja siellä kytevästä kapinasta. Vaikka kirjan maailmanrakennus kutkuttaa mielikuvitusta, kertoo kirja lopulta oman maailmamme ongelmista. Muunsukupuolinen Solomon käsittelee tuotannossaan orjuuden perintöä ja rakenteellisen väkivallan vaikutuksia scifin ja fantasian keinoin Octavia E. Butlerin jalanjäljissä. (Maija, Tikkurilan kirjasto)

Lapsille ja nuorille

Tahar Ben Jelloun: Isä, mitä on rasismi?

Jo monta vuotta sitten ilmestynyt kirja on vielä, valitettavasti, ajankohtainen. Kirja on kirjailijan keskustelu tyttärensä kanssa rasismin asemasta arkielämässä. Kieli on helppoa ja kirja sisältää paljon esimerkkejä. Rasismi voi näkyä moni eri tavalla, ja kirja auttaa tunnistamaan rasistisen ajattelutavan. Kirjan tärkein viesti on, että ihminen ei synny rasistina. Sopii hyvin lapsiperheille. Kirja on saatavilla myös ruotsiksi: Vad är rasism? Samtal med min dotter. (Lia, Martinlaakson kirjasto)

Tiffany Jewell: This book is anti-racist

Nuorille suunnattu mutta kaikille sopiva tietokirja tarjoaa konkreettisia neuvoja antirasistiseen toimintaan jokapäiväisessä elämässä. Kirjassa on myös tehtäviä oppimisen ja ajatustyön tueksi. (Maija, Tikkurilan kirjasto)

Katso myös nämä lukuvinkit:

Sellon kirjaston lukuvinkit (Instagram)

Plan Suomen lukulista (Facebook)

Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi (Google Docs)

Yle.fi: Milloin viimeksi luit kirjan, jonka kirjoittaja ei ole valkoinen?

Teksti: Vantaan kaupunginkirjaston henkilökunta, Kuva: Lan Nguyen/Unsplash