Kotisohvalta museoon

Koronavirus on sulkenut monet museot ja estää meitä matkustamasta maailmalle. Onneksi nykypäivänä useat museot tarjoavat mahdollisuuden tutustua kokoelmiinsa myös verkossa tai jopa tehdä virtuaalisia tutustumiskierroksia museoon. Lähde siis museoon vaikka omalta kotisohvaltasi! 

Alle olemme listanneet eri puolilta maailmaa joukon museoita, joihin pääset tutustumaan verkossa. Ne on ryhmitelty kolmeen kategoriaan: Taide ja muotoilu, Historia ja kulttuuri sekä Tiede ja teknologia. Kunkin kategorian sisällä museot ovat aakkosjärjestyksessä. Lista ei ole millään tapaa kaiken kattava ja esimerkiksi Google Arts & Culture -palvelu tarjoaa valtavasti lisää tutkittavaa eri puolilta maailmaa. 

Taide ja muotoilu 

Alvar Aalto Foundation, Helsinki, Suomi 

Alvar Aalto -säätiö huolehtii maailmankuulun arkkitehdin ja muotoilijan, Alvar Aallon aineellisen ja henkisen perinnön jatkumisesta ja edistää toiminnallaan Aallon töiden sekä suunnittelun taustalla vaikuttaneiden ajatusten tunnettuutta. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä kuvia eri rakennuksista ja esineistä että vierailla museossa virtuaalisesti. 

The Art Institute of Chicago, Chicago, Yhdysvallat 

Maailmankuulu taidemuseo, jonka kokoelmat ovat Yhdysvaltojen laajimmat. Museon kokoelmat kattavat laajasti eri aikakausia sekä taiteen aloja. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti.

Ateneumin taidemuseo, Helsinki, Suomi 

Ateneum on maan tunnetuin taidemuseo ja Suomen taiteen koti. Kokoelmat kattavat aikakauden 1800-luvulta moderniin. Google Arts & Culture -palvelussa voit tarkastella yksittäisiä teoksia virtuaalisesti. Ateneumin teoksiin voi tutustua myös Kansallisgallerian kokoelmasivuilla. Voit tehdä virtuaalivierailun Suomen taiteen tarina -näyttelyn pääsaliin mobiililaitteellasi. Virtuaalikierros tehdään Arilyn-sovelluksella. Ohjeet löytyvät Ateneumin sivuilta

Dalí Theatre-Museum, Figueres, Espanja 

Salvador Dalín taidetta esittelevä museo tarjoaa verkkosivuillaan virtuaalikierroksia museossa ja muutamissa sen näyttelyissä. 

EMMA - Espoo Museum of Modern Art, Espoo, Suomi 

EMMA on vahvojen, taiteen voimasta syntyvien kokemusten ja tilallisten elämysten taidemuseo, joka esittelee vaihtuvia nykytaiteen ja modernin taiteen näyttelyitä, muotoilua ja kokeellista taidetta. Google Arts & Culture -palvelussa voit tarkastella yksittäisiä teoksia virtuaalisesti. 

Gallen-Kallelan museo, Espoo, Suomi 

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna avattiin yleisölle vuonna 1961 Gallen-Kallelan museona. Museo esittelee vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Virtuaalikierroksella pääset tutustumaan Tarvaspäähän. 

Guggenheim Museum

(Solomon R. Guggenheim Museum, New York, Yhdysvallat / Peggy Guggenheim Collection, Venetsia, Italia / Guggenheim Museum Bilbao, Bilbao, Espanja) 

Solomon R. Guggenhiem -säätiön kokoelmiin kuuluu laaja valikoima teoksia 1800-luvluta nykypäivään ja niitä esitellään yhteensä neljässä museossa ympäri maailmaa. Museon virtuaalikokoelmissa pääsee tutustumman noin 8000 teokseen kolmesta Guggenheim-museosta. New Yorkin Guggenheim-museoon on mahdollista tutustua myös Google Arts & Culture -palvelussa

The J. Paul Getty Museum, Los Angeles, United States 

Getty-museo esittelee taidetta 1700-luvulta aina tähän päivään asti. Museosta tekevät ainutlaatuisen myös sen dramaattinen arkkitehtuuri, upeat puutarhat ja henkeäsalpaavat näkymät yli Los Angelesin. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Kiasma, Helsinki, Suomi 

Kiasma on nykytaiteen museo keskellä Helsinkiä ja osa Kansallisgalleriaa. Kiasma Online Art on Kiasman verkkotaiteen kokoelma. Se on internet-elämys ja kunnianosoitus tämän päivän taiteentekijöille. Kansallisgallerian kokoelmien verkkosivuilla voit tutustua myös museon muihin kokoelmiin. 

Louvre, Pariisi, Ranska 

Ehkä maailman tunentuin taidemuseo tarjoaa sivuillaan virtuaalisia kävelykierroksia kokoelmiensa eri osiin. Sivuilla on mahdollista tutustua myös yksittäisiin teoksiin muun muassa museon eri osastojen tai valittujen teoskokonaisuuksien kautta. 

MASP - Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand, São Paulo, Brasilia 

MASP on Brasilian ensimmäinen moderni museo, jonka kokoelmiin kuuluu nykyään teoksia monilta aikakausilta ja ympäri maailmaa. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

The Metropolitan Museum of Art, New York, Yhdysvallat 

The MET esittelee taidetta kaikkialta maailmasta yli 5000 vuoden ajalta. MET on tunnettu myös muotiin liittyvistä näyttelyistään. Verkkosivuillaan museo tarjoaa monipuolisesti erilaisia museoon tutustuminsen vaihtoehtoja. Lisäksi Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Musée d’Orsay, Pariisi, Ranska 

Pariisilainen taidemuseo, joka jo rakennuksena itsessään on kuin taideteos. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Musei Vaticani, Vatikaanivaltio 

Vatikaanin museo esittelee Vatikaanin taidekokoelmia sekä historiallisia rakennuksia. Virtuaalikierroksilla pääset tututumaan seitsemään eri osaan museosta. 

The National Gallery, London, Yhdistynyt kuningaskunta 

Yhdistyneiden kuningaskuntien kansallisgallerian kokoelmiin kuuluu yli 2300 teosta, mukaanlukien monia kansainvälisiä tunnettuja, kuten Van Goghin Auringonkukat. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

National Gallery of Art, Washington, United States 

Yhdysvaltojen kansallisgallerian kokoelmiin kuuluu laaja kattaus taidetta eri aikakausilta. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

National Museum of Modern and Contemporary Art, Gwacheon-si, Etelä-Korea 

Museo esittelee korealaista modernia ja nykytaidetta. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Nationalmuseum Sweden, Stockholm, Ruotsi 

Ruotsin kansallismuseo on naapurimaamme merkittävin taidetta ja designia esittelevä museo. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Rijksmuseum, Amsterdam, Alankomaat 

Alankomaiden kansallinen taidemuseo, jonka kokoelmiin kuuluu maailmankuuluja teoksia muun muassa Alankomaiden kultaiselta ajalta. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Van Gogh Museum, Amsterdam, Alankomaat 

Van Gogh -museon kokoelma on maailman suurin kokoelma Vincent van Goghin teoksia. Pysyvän näyttelyn lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä muilta saman aikakauden taiteilijoilta. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Historia ja kulttuuri 

Acropolis Museum, Ateena, Kreikka 

Museo esittelee arkeologisia löydöksiä Ateenan Akropolikselta. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä teoksia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

The British Museum, Lontoo, Yhdistyneet kuningaskunnat 

British Museum on yksi maailman suurimpia ihmiskunnan historiaa ja kulttuuria esittelevistä museoista. G Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä kuvia eri rakennuksista ja esineistä että vierailla museossa virtuaalisesti. Lisäksi museon omilla sivuilla voi myös tutustua sen kokoelmiin. 

Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki, Suomi 

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Google Mapsin kautta pääset vierailemaan museossa kotoa käsin. Lisäksi museon sivuilta pääsee tutustumaan mm. museon laajaan valokuvakokoelmaan.  

Pergamonmuseum, Staatliche Museen zu Berlin, Berliini, Saksa 

Pergamonmuseumin keskeisiä nähtävyyksiä ovat vaikuttavat rekonstruktiot suurista arkeologisista rakennuksista, kuten Pergamonin alttarista. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella yksittäisiä esineitä ja näyttelyiden osia että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Poliisimuseo, Vantaa, Suomi 

Tutustu poliisimuseoon virtuaalikierroksella! Poliisimuseo tarjoaa sivuillaan myös kahta eri verkkonäyttelyä: Pussihousuista haalareihin – Poliisin virkapuku Suomessa, sekä Itsenäisen Suomen poliisi.  

Suomen metsästysmuseo, Riihimäki, Suomi 

Suomen Metsästysmuseo kerää ja tallentaa suomalaista erähistoriaa ja metsästysperinteitä. Google Mapsin kautta pääset vierailemaan museossa kotoa käsin. Museon sivuilla voit tutustu myös sen kokoelmiin. 

Työväenasuntomuseo, Helsinki, Suomi 

Alppilassa Linnanmäen juurella on Työväenasuntomuseo, jonka pienissä hellahuoneissa voi kurkistaa helsinkiläisen arjen historiaan.  Työväenasuntomuseo 360° tarjoaa mahdollisuuden tutustua museoon virtuaalisesti. 

Urheilumuseo, Helsinki, Suomi 

Suomen urheilumuseon koti on normaalisti Helsingin Olympiastadionin yhteydessä, mutta se on ollut evakossa normaaleista tiloistaan muutaman vuoden ajan. Museon kokoelmiin kuulu useita merkittäviä esineitä suomalaisen urheilun historiasta, joihin on mahdollista tutustua myös museon 3D-esineet –galleriassa. 

Wolkoffin talo, Lappeenranta, Suomi 

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905 ja palveli Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Virtuaalikierroksella voit tutustua neljän sukupolven aikana koostuneeseen autenttiseen kokonaisuuteen. 

Tiede ja teknologia 

Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsinki, Suomi 

Luonnontieteellisen museon näyttelyt kertovat Suomen ja muun maailman monimuotoisesta luonnosta. Google Mapsin avulla pääset vierailemaan museossa kotoa käsin. Museon sivuilla voit tutustua myös sen kokoelmiin. 

NASA Langley Research Center, Virginia, Yhdysvallat 

NASA Glenn Research Center, Ohio, Yhdysvallat 

NASAn kaksi tutkimuskeskusta avaa ovensa avaruusdesta kiinnostuneille myös virtuaalisesti. 

Salon elektroniikkamuseo, Salo, Suomi 

Salon kaupungin elektroniikkakokoelmiin on kerätty ja tallennettu vuodesta 1994 alkaen kotimaisen ja ulkomaisen elektroniikkateollisuuden valmistamia laitteita. Google Mapsin kautta pääset vierailemaan museossa kotoa käsin. 

Smithsonian's National Air and Space Museum, Washington, Yhdysvallat 

Maailman laajimmat kokoelmat ilmailuun ja avaruuteen liittyviä esineitä löytyvät Smithsonian's National Air and Space -museosta. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella kokoelman yksittäisiä esineitä että vierailla museossa virtuaalisesti. 

Smithsonian National Museum of Natural History, Washington, Yhdysvallat 

Yhdysvaltojen kansallinen luonnontieteellinen museo pyrkii näyttelyidensä kautta ymmärtämään luontoa ja meidän paikkaamme siinä. Google Arts & Culture -palvelussa voit sekä tarkastella kokoelman yksittäisiä osia että vierailla museossa virtuaalisesti. Myös museon omilta sivuilta löytyy virtuaalisia kierroksia. 

Suomen Ilmavoimamuseo, Tikkakoski, Suomi 

Museo esittelee Suomalaisen ilmailun historiaa sen alusta nykypäivään asti. Museon verkkosivuilta löytyy myös virtuaalimuseo, jonka kautta tutustua sen kokoelmiin. 

Katso myös: Luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa verkossa 

Listan koonnut: Riikka Utriainen, Sellon kirjasto
Kuva: Michał Parzuchowski / Unsplash
Elektroniikkamuseon, Luonnontieteellisen museon, Metsästysmuseon sekä Helsingin kaupunginmuseon vr-kierrosten tuottaja: Northman VR