Kukkia ja hyötykasveja parvekkeelle

Ihanaa, kun vihdoin on kesä! Torit ovat täynnä kukkia ja monenlaisia taimia, niin vihanneksia kuin yrttejäkin. Perinteisten petunioiden oheen voit istuttaa vaikka isot pöheiköt persiljaa ja ruohosipulia, joista voit napsia vihreää leivän päälle pitkälle syksyyn.

Parvekkeella on mahdollista kasvattaa vaikka mitä, kunhan kasvi mahtuu sinne. Taimet eivät ole kovin kalliita, joten kokeile rohkeasti erityyppisiä kasveja. Kesäkurpitsat ovat kaunokaisia: niihin tulee isot, keltaiset kukat, ja myöhemmin saat satoakin. Ellei sinulla ole lasitettua parveketta,  joudut peittelemään kasvit, kun kylmä yö uhkaa. Muista taimia ostaessasi katsoa, että ne ovat tukevia ja tummanvihreitä ja että niissä ei ole ötököitä. Kysy myyjältä myös hoito-ohjeita.

Puutarha omassa kodissa

paprika.jpg

Parvekeviljely on kivaa, vaikka siinä onkin omat rajoituksensa. Ajattele, puutarha omassa kodissasi! Voit mennä sinne niin usein kuin haluat, vaikka keskellä yötä. Rajoituksena on kasvin elintila. Ruukkujen ja muitten astioitten kannattaa olla mahdollisimman suuria, jotta multa ei kuivu liian nopeasti ja että kasveilla on tilaa rehottaa. Altakasteluruukut, tai erilaisten kastelusysteemien rakentaminen (ostaminen), kannattaa ehdottomasti, jotta suojatteja ei tarvitse kastella jatkuvasti. Isossakin astiassa voi asustella melkoinen juoppo. Sellaisia ovat niin kesäkurpitsat, kurkut kuin tomaatitkin.

Voit kasvattaa jotakin, vaikka sinulla olisi hyvin pieni tai jopa ranskalainen parveke. Pieneenkin tilaan mahtuu pitkänomainen parvekeruukku tai amppeli. Amppeliin tai ruukkuun mahtuu mukavasti niin amppelitomaatti, pensaskrassi, kaunis röyhelölehtinen persilja ja ruohosipuli. Miten olisi timjami? Jos pidät enemmän kukista, vähennä yrttejä ja lisää lempikukkiasi. Krassien kukkia voit laittaa salaattiin, ne maistuvat mukavan pippurisilta. Muista antaa vettä ja ravinteita kasveille, kasvoivat ne sitten pienessä tai suuressa astiassa. Varjoisalla parvekkeella voit kasvattaa varjossa viihtyvien kukkien lisäksi mieleisiäsi yrttejä. Leikkaaminen tuuheuttaa yrttejä.

Poimi kirjastosta oppaat

Parvekeviljely on kiehtova harrastus. Kokeile rohkeasti vaikka marjapensaan tai viinirypäleitten kasvatusta parvekkeellasi! Lisää tietoa ja mielenkiintoisia ideoita saat puutarhalehdistä, alan yhdistyksistä sekä kirjoista. Käypä kirjaston hyllyllä selailemassa. Lueskele monenlaisia kirjoja, mutta muista parvekkeen rajoitukset eli pieni viljelyala sekä lasitetulla parvekkeella kuumuus. Tutustu vaikka näihin kirjoihin:

Ai että mitä minun parvekkeellani kasvaa? Monenmoisia yrttejä, kehäkukkia, tuoksuherneitä, timjamia, orvokkeja… Lisäksi neljä runkotomaattia, joiden kaverina on erilaisia basilikoja, kolme amppelitomaattia ja yksi pensastomaatti. Niin, ja vielä kaksi kurkkua ja salaattia – unohtuiko jotakin? Lasitettu parvekkeeni on kooltaan noin 3,5 x 4 metriä.

Viljelyterveisin

Irene Mäentie
Myyrmäen kirjasto

Kuvat: Pixabay/ AllAnd CC0 Public Domain ja Irene Mäentie