Kuopio-sarja avaa uuden ikkunan pula-ajan Suomeen

Sirpa Kähkönen oli minulle ennestään täysin tuntematon kirjailija, vaikka hänen nimensä oli usein osunut hyllyssä olevien kirjojen selkämyksistä silmiini.  Viisiosaisen Kuopio-sarjan ensimmäinen osa Mustat morsiamet (Otava 1998) herätti nimellään mielenkiintoni. Ketkä voisivat olla mustia morsiamia? Ja selvisihän se. He, tai hän, kirjan päähenkilö Anna, on poliittisista syistä Suomessa 1920-luvulla vangitun miehen vaimo. En ollut aiemmin lukenut aiheesta, joten kirja vei minut uuteen maailmaan.  

Aloituskirjan tavoin neljä seuraavaa osaa, Rautayöt, Jään ja tulen kevät, Lakanasiivet ja Neidonkenkä, esittelevät aidosti myös savolaisuutta ja Savon murretta sekä Kuopion kaupunkia. Sarja pohjautuu Kähkösen suvun todellisiin tapahtumiin, joista kirjailija on kertonut lisää teoksessa Vihan ja rakkauden liekit.

Naiset ja lapset sotavuosina

Kähkönen on hyvin perehtynyt historiallisiin yksityiskohtiin. Hän kuvaa romaaneissaan kiehtovasti pikkukaupunkia ja sen elämää 1920–1940 -lukujen Suomessa.  Lukija kurkistaa sotavuosiin, esimerkiksi ajan niukkaan ruokavalioon sekä naisten ja paikallisen ravintolan kykyihin loihtia niin arki- kuin juhla-aterioita lähes olemattomista aineksista.

Kuopio-sarjassa esiintyy monenlaisia pikkukaupungin persoonia ja tapahtumia. Kähkönen tulkitsee taitavasti eri-ikäisten ihmisten ajatuksia, päähenkilöiden sielunelämää sekä näiden välisiä suhteita. Minua miellytti erityisesti pienten ja vähän suurempienkin lasten kuvaus. Myös Kähkösen kerronta lasten ja vanhusten hoitamisesta sekä äitinä olemisesta pulavuosina, on kiinnostavaa. Kirjailija valottaa ankaraa raadantaa naisten näkökulmasta, romaanien henkilöt tekevät kovasti työtä niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Kähkönen on myös onnistunut kirjoittamaan elävästi siitä, miten sota-aika vaikutti lasten leikkeihin.

Sarjaan tulossa jatkoa

Sirpa Kähkönen on kehittänyt Kuopio-sarjaansa mielenkiintoisen ja mukaansatempaavan tarinan, jota lukee ahmimalla. Mustissa morsiamissa tapahtumien vauhti on paljon kiivaampi kuin seuraavissa teoksissa, joissa tapahtuu enemmän samaan aikaan ja useammille ihmisille. Olisin kaivannut kansiin selkeämpiä merkintöjä kirjojen järjestyksestä, koska luin loppupään romaanit osittain väärin päin. Kieltämättä odotan jatkoa sarjalle ja nyt syksyllä onkin ilmestynyt kuudes osa, Hietakehto, jossa eletään elokuuta 1943. Lisää osia kiinnostavaan kirjasarjaan on toivottavasti tulossa lähivuosina.

Mirja.png

Mirja Antila, Pointin kirjasto

Fanin tunnustus -juttusarjassa Helmet-kirjaston työntekijät paljastavat henkilökohtaiset suosikkinsa kirjaston kokoelmista.

Lue muut Fanin tunnustukset.