Sibelius juhlavuosilogo

Kuukauden Sibelius, osa 7

Harvinaisempaa Sibeliusta kuuntelussa

Sibeliuksen tuotanto sisälsi paljon myös pienimuotoisia tai vähemmän tunnettuja teoksia. Esittelemme tässä niistä soittolistallisen verran.

(Kappaleiden nimet sisältävät linkin levytykseen, joka on kuunneltavissa Naxos Music Library -verkkopalvelussa. Palveluun kirjaudutaan Helmet-kirjastokortin numerolla.)

Suomi herää

Finlandiasta on olemassa ainakin kolme orkesteriversiota. Alkuperäinen (JS-numerolla 137, nro 7), varsinainen kustannettu (opusnumerolla 26) sekä tämä väliversio. Tässä kuuluisa ”hymnimelodia” tulee kokonaan uudestaan kappaleen lopussa, orkestroituna vaskille ”häpeilemättömän loistokkaasti” (Andrew Barnett).

Aallottaret

Tämän teoksen Sibelius kirjoitti tilauksesta Yhdysvaltain matkaansa varten 1914 ja johti sen itse Norfolkin festivaalilla. Varsinainen kustannettu Aallottaret (opus 73) poikkeaa huomattavasti tästä Yhdysvaltoja varten tehdystä versiosta, ja niitä voisi pitää jopa eri teoksina.

Jag kysser dig

Sibelius kirjoitti tämän laulun Runebergin runoon ollessaan Wienissä 1890-91.

 SibeliusViulu.png

Tule, tule, kultani

Tunteellinen transkriptio kansanlaulusta vuodelta 1892.

Tanken

Sibelius sävelsi yhden harvoista duetoistaan Runebergin runoon vuonna 1915.

Ohi, Caroli! ja Trippole trappole

Italialaiset kansanlaulusovitukset on rekonstruoitu erilaisista löytyneistä stemmoista.

Fridolins dårskap

Kauniisti soiva säelaulu Erik Karlfeldtin humoristisesti nostalgiseen runoon. Sibelius itse piti kappaletta vitsinä ja oli hämmästynyt sen saamasta suosiosta.

Jone havsfärd

Edellisen laulun tapaan tämäkin hilpeä ja humoristinen teos  on sävelletty – hämmästyttävää kyllä – Suomen sisällissodan aikoihin.

Serenata

Sibelius sävelsi tämän perheensä ja ystäviensä soitettavaksi lomaillessaan Korppoossa 1887.

Sisilisko, osat 1 ja 2

Sibelius sävelsi musiikin Mikael Nybäckin näytelmään Ödlan vaatimattomalle kamariyhtyeelle. Hän kuvasi sitä yhdeksi herkimmistä kirjoittamistaan teoksista.

Andantino

Andantinon käsikirjoitus löytyi Harvardin yliopiston kirjastosta vasta vuonna 2012. Se on tyypillinen ”muistokappale”, joita Sibelius kirjoitti perheelleen ja ystävilleen.

Impromptu

Sibelius jakoi kuuden impromptun sarjan opus 5 kahdeksi osaksi. Hän teki siitä kuitenkin vielä yksiosaisen transkription myöhemmin ja käytti myös melodraamassa Svartsjukans nätter.

Adagio

Adagiota vuodelta 1907 Sibelius käytti myöhemmin Voces intimae -jousikvarteton hitaassa osassa.

 240px-AinoSibelius1922(OtavaPictureArchive).jpg

Adagio

Aino Sibeliuksen 60-vuotissyntymäpäiville kirjoitettu Adagio pianolle nelikätisesti on hidas, mystinen ja tonaalisesti uskalias teos.

Neljä kappaletta orkesterille (UBHels1325, UBHels1326/9UBHels1326/10UBHels1327)

Nämä neljä fragmenttia on myöhemmin täydennetty esityskelpoisiksi. On väitetty, että ne olisivat peräisin 8. sinfoniasta, mutta tälle ei ole pitävää näyttöä.

Processional

Sibeliuksen oma orkesterisovitus vapaamuurarien rituaalimusiikkiin säveltämästään runosta Salem.

Kaikkia kappaleita voi kuunnella Naxos Music Libraryssa Helsingin kaupunginkirjaston soittolistalla Tuntematon Sibelius.

Levytykset löytyvät myös CD-levyltä The unknown Sibelius: rarities and first recordings, joka on lainattavissa Helmet-kirjastosta.

Esittelytekstit: Mikko Ikkala. Toimitus Tommi Viitamies. Pilapiirros: Heino Aspelin (1904).

 SibeliusAspelin1904.jpg

**********************************

Matka Jean ”Janne” Sibeliuksen kanssa jatkuu HelMet.fi:ssä. Kirjastosta löydät Sibeliuksesta paljon, laajasti ja syvästi: CD-levyjä, DVD-levyjä, kirjoja, nuotteja, partituureja ja lehtiä sekä asiantuntevaa tiedonhakua ja neuvontaa kansallissäveltäjästämme ja hänen mahtavasta tuotannostaan. Näitä aineistoja on kirjastossa myös e-aineistoina Naxos Music Libraryssa, , e-kirjoina ja e-lehtinä.

Kirjasto ja Sibelius ovat kaikkien!

Lue lisää Sibelius-sarjan muista osista:

Kuukauden Sibelius, osa 1: Luonnon ja musiikin hurmaa

Kuukauden Sibelius, osa 2: Omaäänistä, yleisinhimillistä ja nerokasta musiikkia

Kuukauden Sibelius, osa 3: Tuntematon Sibelius

Kuukauden Sibelius, osa 4: Jean Sibeliuksen laulumusiikki

Kuukauden Sibelius, osa 5: Sibeliuksen tulkit

Kuukauden Sibelius, osa 6: 7 x valloittava Sibeliuksen yksinlaulu