Kysy Jarkolta: Joulumusiikkivinkkejä

Kauniaisten kirjaston kävelevä musiikkiensyklopedia, Jarkko Nuutila, ratkaisee musiikilliset pulmasi.

Joulu lähestyy, ja ostarin soittamat joululaulut aiheuttavat minussa allergisen reaktion. Mitä vastalääkkeeksi?

Vanhan suosikkibändini Beach Boysin joululevy vuodelta 1964 on mielestäni eittämätön klassikko, joka tuo joulun kivasti kotiin hienon harmonialaulun siivittämänä. Bändin omien joululaulujen lisäksi levyllä on hienoja versioita orkesterin säestyksellä perinteisistä amerikkalaisista joululauluista.

Hyvän mielen ja joulutunnelman saa, kun kuuntelee Ringo Starrin joululevyä. Eräänlaisena helmenä levyllä on Ringon versio Beatlesien harvinaisesta joululaulusta Christmas time is here again.

Ruotsalaisen bändin Weeping Willowsin joululevy parin vuoden takaa kolahti myös kivasti. Soundi on lämmin ja melankolinen ja myös rock. Samalla mukana upeasti crooner-perinnettä.

Joulun vie rocktunnelmiin psychobilly- ja rautalankamusiikin hengessä Reverend Horton Heat ja Los Straitjackets. Näiden levyjen soidessa voi pistää pystyyn rokkaavat tapanintanssit.

Kuuntelen lähinnä jazzia muina vuodenaikoina mutta vaimo haluaa soittaa joululevyjä. Onko olemassa joulujazzia?

Jouluna voi kuunnella myös jazzia. Itse asiassa jouluista jazzia on levytetty hyvin paljon.
Suomalaiseen tunnelmaan pääsee kuuntelemalla Sakari Kukon joululevyä.

Laulettua joulujazzia edustaa upeasti Diana Krall. Kyseessä on svengaavia versioita joulustandardeista.

Legendaarisen levy-yhtiön Blue Noten jouluista jazzia voi nauttia kokoelmalevyltä.

Suosin suomalaista, sekä joulukinkun ostaessani että musan kuuntelemisessa. Suosittelepa minulle kotimaista, hyvää joulumusiikkia.

Itse olen perinteisen suomalaisen joulumusiikin ystävä. Sibeliuksen joululaulut aivan erityisesti ovat sitä suomalaista joulua parhaimmilaan. Joulu Ainolassa on oikein hyvä kokoelmalevy kuunnella Sibeliuksen joululauluja ja muita suomalaisia jouluklassikoita.


Teksti: Jarkko Nuutila ja Maria Grundvall
Kuva: Kai Kuusisto