Kysy Jarkolta: Kesäfestarit ja elokuvamusa

Kauniaisten kirjaston kävelevä musiikkiensyklopedia, Jarkko Nuutila, ratkaisee musiikilliset pulmasi.

Oho! Teillähän on kokonainen hylly täynnä elokuvamusaa! Löytyykö täältä jotain hyvää?

Toki löytyy. Elokuva-soundtrackeja julkaistaan tosin hyvin paljon ja sisällöt ovat välillä mitä ovat. Yleensä mielestäni hyvissä elokuvissa on myös kohtuullisen hyvä soundtrack. Yksi tällainen hyvä kokoelma on elokuvan American Beauty soundtrack. Monipuolisesti hienoa musiikkia ja levyltä löytyy mm. Elliot Smithin upea versio Beatles-kappaleesta Because.

Myös Paul Thomas Andersonin elokuvassa Boogie Nights on kerrassaan mainio soundtrack. Discotunnelma on katossa.

Olen aina pitänyt Risto Jarvan elokuvista ja siksi on pakko suositella Love Recordsin julkaisemaa levyä Musiikkia Risto Jarvan elokuvista. Kyseessä on Markku Kopiston säveltämää musiikkia Jarvan kolmeen viimeiseen elokuvaan. Tässä musiikkia myös kesätunnelmaan.

Brittiläinen John Barry on säveltänyt runsaasti elokuva- ja TV-sarjamusiikkia. Hän oli eittämättä yksi tunnetuimmista elokuvamusiikin säveltäjistä. Varmasti James Bond-elokuvat ovat vaikuttaneet asiaan. Barryn monipuoliseen sävelkieleen voi tutustua hyvin The Best of Johnny Barry-kokoelman avulla. 

Jim Jarmuschin elokuvissa on aina ollut erittäin hienosti valikoitu soundtrack. Mielestäni Broken Flowers-elokuvan musiikki koukutti myös hyvän elokuvan lisäksi. Etiopialainen Mulatu Astatke saattoi tulla soundtrackin ansiosta monelle tutuksi.

Kesäfestarit hakusessa! Olen juuri päässyt ulos ”vauvakuplasta” ja huomannut, että täällähän on kokonainen maailma täynnä kivoja musafestareita. Mihin tänä kesänä kannattaa suunnata? Musiikin suhteen olen kaikkiruokainen.

Minä suuntaan ainakin Pori Jazziin, jonne saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa Beach Boys legenda Brian Wilson. Konsertissa kuullaan Pet Sounds-albumi. Mielenkiintoa lisää ehdottomasti myös se, että keikkakokoonpanoon kuuluu 1970-luvun alkupuoliskolla Beach Boysissa soittanut kitaristi Blondie Chaplin.

Juhannuksen jälkeen pidettävää Haapavesi Folk-festivaalia voi myös suositella. Tänä vuonna artistikattaus on ihan huipputasoa. Erityisesti kiinnostaa irlantilainen laulaja-lauluntekijä Andy Irvine. Ennakkoon voi tutustua vaikkapa kuuntelemalla levyä Way out yonder.

Järvenpään puistoblues täyttää 40 vuotta. Juhlavuonna kannattaa mennä Vanhankylänniemeen katsomaan esim. bluesrock-yhtyettä North Mississippi Allstars. Bändiin tutustumista voi suositella huikean esikoislevyn Shake hands with shorty myötä.

Helsingin Juhlaviikot on kaikessa monipuolisuudessaan ihan kesän parhaita festivaaleja. Huvilateltan konsertit ovat aina olleet erittäin korkeatasoisia. Elokuun lopulla voi mennä Huvilaan William Bellin konserttiin. Tämä Memphis soulin kummisetä teki viime vuonna Grammy-palkitun levyn This is where I live.

Teksti: Jarkko Nuutila ja Maria Grundvall
Kuva: Maria Grundvall