monumentvalley

Länkkärivinkkejä lomakaudelle


Lähestyvien kesälomien kunniaksi on aika laittaa stetsonit päähän ja lassot liehumaan kirjaston länkkärivinkkien avulla! Tässä artikkelissa käsitellään hieman vähemmän tunnettuja lännenelokuvia. Kokeile näitä, jos osaat Dollari-trilogian ja Armottoman jo ulkoa. Kaikki leffat löytyvät Helmet-kirjastoista.


Hirttäkää heidät – Hang ’Em High
(ohj. Ted Post, 1968)

Jed Cooper (Clint Eastwood) hirtetään rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt. Kaiken lisäksi hän jää eloon. Hirttäjät on luonnollisesti saatava vastuuseen teoistaan, ja näin käynnistyy jahti, jonka aikana ehditään tietysti myös rakastua. Hirttäkää heidät oli Eastwoodin Malpaso Productions -tuotantoyhtiön ensimmäinen elokuva.
DVD


Joki jolta ei ole paluuta - River of No Return
(ohj. Otto Preminger, 1954)

Upeissa Kanadan Kalliovuorten maisemissa kuvattu jokiseikkailu on Marilyn Monroen ainoa lännenelokuva. Miespääosassa nähdään Robert Mitchum. Elokuva on tiettävästi ensimmäinen Hollywood-elokuva, jossa ampumahaavasta nähdään purskahtavan verta.
DVD / Blu-ray


Lännen hurjapäät - McLintock!
(ohj. Andrew V. McLaglen, 1963)

John Wayne teki 1960-luvun alussa hulvattoman humoristisia seikkailuelokuvia, kuten Etelämeren seikkailijat, Alaskan hurjapäät ja Lännen hurjapäät. Tässä hupailussa on mukana myös Maureen O’Hara, jonka kanssa Wayne teki aiemmin unohtumattoman Hiljaisen miehen.
DVD


Mies joka ampui Liberty Valancen – The Man Who Shot Liberty Valance
(ohj. John Ford, 1962)

Shinbonen pikkukaupunki on jäänyt vanhan lännen ja uuden sivistyneen maailman väliin. James Stewart on lakimies Ranse Stoddard, joka joutuu kohtaamaan vanhan lännen sivistymättömän ja raakalaismaisen hengen Lee Marvinin esittämän roiston Liberty Valancen muodossa. John Wayne tasapainoilee sankarina näiden kahden välissä. Elokuvassa on kenties kaikkien aikojen hienoin länkkäriteemamusiikki.
DVD / Blu-ray


Mies lännestä - Man of the West
(ohj. Anthony Mann, 1958)

Gary Cooperin esittämä Link Jones, tapansa parantanut entinen lainsuojaton, matkustaa Fort Worthiin aikeinaan palkata kaupunkiin opettaja. Junan joutuessa junanryöstäjien käsiin hän jää junasta kahden muun matkustajan kanssa. Yösijaa etsiessään he joutuvat vaikeuksiin. Mies lännestä on tunnelmallinen länkkäri, jonka pahikset ovat harvinaisen iljettäviä.
DVD


Mr. McCabe & Mrs. Miller
(ohj. Robert Altman, 1971)

Ohjaaja Robert Altman kutsui tätä elokuvaa anti-westerniksi. Useat lajityypin traditiot on käännetty päälaelleen tai puuttuvat kokonaan. Aavikon sijaan elokuva sijoittuu talven ja lumen keskelle Washingtonin osavaltioon, jossa John McCabe (Warren Beatty) perustaa bordellin Presbyterian Church -nimiseen pikkukaupunkiin. Elokuvassa käytetään runsaasti Altmanin tavaramerkiksi muodostunutta tyyliä, jossa useat näyttelijät puhuvat päällekkäin samaan aikaan. Leonard Cohenin musiikki säestää tapahtumia.
DVD


Muukalainen Laramiesta - The Man from Laramie
(ohj. Anthony Mann, 1955)

Ohjaaja Anthony Mann ja James Stewart tekivät yhdessä useita lännenelokuvia, joista Muukalainen Laramiesta on viimeinen. Tätä elokuvaa on kutsuttu länkkäriversioksi Shakespearen Kuningas Learista. Elokuva toistaa tuttua asetelmaa, jossa pikkupaikkakunnalle saapuva muukalainen asettuu vastustamaan seutua hallussaan pitävää julmaa maatilanomistajaa (Donald Crisp).
DVD


Näin valloitettiin Villi Länsi – How the West Was Won
(ohj. John Ford, Henry Hathaway ja George Marshall, 1962)

Tätä monta sukupolvea käsittävää massiivista länneneeposta tähdittää valtava määrä aikansa huippunimiä, kuten Henry Fonda, Gregory Peck, James Stewart ja John Wayne. Näin valloitettiin Villi Länsi on myös yksi harvoista Cinerama-tekniikalla tehdyistä elokuvista. Tekniikka mahdollisti hienoja laajakuvaotoksia, mutta teki lähikuvien kuvaamisesta lähes mahdotonta.
DVD


Viimeinen juna Gun Hillistä – Last Train from Gun Hill
(ohj. John Sturges, 1959)

Viimeinen juna Gun Hillistä toistaa onnistuneesti monet lännenelokuvan kliseet. Elokuvassa on sheriffi, joka yrittää saada vaimonsa murhaajan oikeuteen. Kylän asukkaat asettuvat häntä vastaan, sillä he pelkäävät kylää hallitsevaa rikasta rötöstelevää karjaparonia. Kirk Douglasin ja Anthony Quinnin tähdittämä elokuva on ennalta-arvattavuudestaan huolimatta erittäin maukas länkkäri.
DVD


Teksti: Antti Kaipainen / Espoon kaupunginkirjasto
Kuva: Pixabay / CC0 Creative Commons