Kuvituskuva

Luku-Varkaus-palkinto 2017 Salla Simukalle

Lasten Luku-Varkaus-palkinto on suomalainen kirjallisuuspalkinto, joka jaetaan vuosittain edellisvuoden parhaalle suomalaiselle ja suomenkieliselle alle 12-vuotiaille suunnatulle lastenkirjalle. Palkinnon suuruus on 3 500 euroa. Voittajan valitsevat nuoret lukijat. Tämä on ainoa palkinto Suomessa, jonka jakaa kohderyhmä eli lapset itse, ja kirjailijat arvostavat sitä erityisesti juuri sen vuoksi.

Palkinto on jaettu vuodesta 2001, ja sen perustivat Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oy. 4–6 aikuisesta koostuva esiraati valitsee 6–10 palkintoehdokaskirjaa, joista vuosittain vaihtuva 7–12-vuotiaista lapsista koottu kuusijäseninen raati valitsee varsinaisen voittajan.

Lapset valitsevat keskuudestaan raadin puheenjohtajan. Lapsiraadin sihteerinä toimii aikuinen henkilö, jolla ei ole äänivaltaa raadissa.

Tänä vuonna ehdokkaina olivat seuraavat kirjat: 

Anneli Kanto – Kulkurikaksikko (Karisto)

Mari Kujanpää – Emman salainen toive (Otava)

Heikki Lehikoinen – Kuningas Faravidin testamentti (Teos)

Salla Simukka – Sisarla (Tammi)

Esko-Pekka Tiitinen – Dada-kissa ja Populuksen popcornit (Lasten Keskus)

Jutta Tynkkynen – Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri (Myllylahti)

Esiraadin puheenjohtajana toiminut Varkauden kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosaston johtaja Katriina Leväinen kertoi raadin lukeneen kaikki viime vuonna ilmestyneet alle 12-vuotiaille suunnatut kertomuskirjat. Eniten miellyttivät tarinat, joissa oli jokin syvällisempi teema, kuten Emman salainen toive- ja Sisarla-kirjoissa.

Tänä vuonna valitsijaraatiin kuuluivat Luttilan koululta Saimi Turunen (4. lk), Jenni Nikarmaa (5. lk) ja Piitu Ursin (5. lk) ja Kangaslammin koululta Veeti Kiviaho (4. lk), Antti Mikkonen (4. lk) ja Enni Loikkanen (5. lk). Piitu Ursin toimi raadin puheenjohtajana. Hän kertoi pitäneensä eniten juuri Sisarlasta sekä Emman salainen toive -kirjasta. Raadin poikajäsenet eivät olleet innostuneet Sisarlasta, koska pitivät sitä liian tyttömäisenä kirjana. Yhteistyöllä ja hyvssä hengessä voittaja sattin kuitenkin valittua.

Luku-Varkaus-palkinnonjakotilaisuus on osa Vekara-Varkaus-lastenkulttuurifestivaalia. Juhlassa esiintyi myös Klovni Dodo. Palkinnonjakotilaisuuden livelähetys löytyy  festivaalien you tube-kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=2KBe8xZvf8A