Lukuhaaste 2016, kohta 22: Marilyn Monroe

Marilyn Monroe olisi täyttänyt 90 vuotta kesäkuussa 2016. Helmet-lukuhaasteen kohtaa 22 varten luetaan kirjoja, joissa Marilyn on mukana.

Marilyn Monroe eli elämänsä julkisuuden valokeilassa, mutta hänen todellinen persoonansa on jäänyt arvoitukseksi, joka on inspiroinut kirjailijoita, kulttuurintutkijoita, muusikoita ja elokuvantekijöitä näihin päiviin saakka. Suhteet joihinkin aikakauden merkittävimpiin miehiin sekä ennenaikaiseen kuolemaan liittyvä salaperäisyyden verho ovat puolestaan tarjonneet loputtomasti aineksia huhuihin ja spekulaatioihin perustuvalle skandaaliviihteelle.

Marilynista kertovat kirjat ovat totuudenmukaisuuteen pyrkiviä elämäkertoja, faktaa ja fiktiota yhdistelevää sensaatioviihdettä, lämminhenkisiä luonnekuvauksia tai kaikkea tätä yhdellä kertaa. Aikakautensa seksisymbolina ja kulttuuri-ikonina Marilynin voi myös odottaa löytyvän liki jokaisesta 50-luvun Amerikkaa, Hollywoodia ja valkokankaan kaunottaria käsittelevästä teoksesta.

Kohtalona kauneus: kaunotarten tarinoita  / Sari Savikko

Marilyn Monroe oli yksi legendaarisista kaunottarista, joiden elämää ja kohtaloa dominoi heidän säkenöivä ulkonäkönsä. Kohtalona kauneus käy ytimekkäästi läpi kauneuden historiaa antiikin ajoista nykypäivään ja esittelee 30 modernin ajan kaunotarta maailmalta ja Suomesta.

Blondi  / Joyce Carol Oates

Blondi on fiktiivinen elämänkerta kuuluisan näyttelijättären ja seksisymbolin onnettomista ihmissuhteista. Kirjassa käydään läpi Marilyn Monroen elämä niin traagisena ja sensaationaalisena kuin sen ikinä voi kuvitella.

Paljastuskirja   / Taina Latvala

Miten käy, kun itsensä Marilyn Monroeen samaistava juorutoimittaja rakastuu Suomen ulkoministeriin? Tuleeko hänestä julkisuuden uhri vai paljastusten tekijä? Kirjassa on mukana kirjeotteita, joissa Marilynin ystävät ja työtoverit kuvailevat tähteä ja hänen elämäänsä.

Maf-koira ja hänen ystävänsä Marilyn Monroe   / Andrew O'Hagan

Frank Sinatran lahjoittama Mafia Honey -sylikoira oli Marilynin erottamaton seuralainen tämän viimeisinä elinvuosina. Huumorilla ja lämmöllä kirjoitetussa tarinassa Maf-koira tarjoaa oman näkemyksensä salaperäisen tähtinäyttelijän persoonasta.

Kuolemattomat   / Michael Korda

Oliko Marilynin ja presidentti Kennedyn suhde vuosisadan suurin traaginen romanssi, joka johti lopulta molempien kuolemaan, vai pelkästään skandaalilehtien huhuista kehräämä kuvitelma? Jos uskoo edelliseen, on Michael Kordan bestseller pakollista luettavaa.

Teksti: Anssi Myhrman

Kuva: Juergen Graf, Wikimedia commons