Lukuhaaste 2016, kohta 31: olympialaiset

Elokuussa 2016 käynnistyvät 28. nykyaikaiset kesäolympialaiset Rio de Janeirossa. Helmet-lukuhaasteen kohdassa 31 luetaan kirjoja, jotka kertovat olympialaisista. Asterix olympialaisissa -sarjakuva on varmasti jo kaikille tuttu, mutta tässä jotain ehdotuksia vaihtoehtoisiksi olympiakirjoiksi.

Hitlerin olympialaiset 1936  / Anton Rippon

Voittiko Berliinin olympialaisissa natsiaate vai Jesse Owens? Tuore tietokirja kertoo kaiken vuoden 1936 kiistanalaisten olympiakisojen taustoista ja myyteistä.

Olympialaisten outoja tapauksia / Lasse Erola

Miksi Neuvostoliiton olympiaboikotti maksoi McDonald’sille miljoonia? Miten irlantilainen turisti poimittiin baaritiskiltä olympiavoittajaksi? Pitikö presidentti Clintonin pokka 86-vuotiaan lemmenkipeän olympiavoittajan seurassa? Lasse Erolan kirjaan on koottu lyhyitä tarinoita kesä- ja talviolympialaisiin liittyvistä oudoista sattumuksista.

Hymyilevä Hannes: työläisurheilija Hannes Kolehmaisen sankaruus porvarillisessa Suomessa  / Ossi Viita

Hannes Kolehmainen ehkä juoksi Suomen maailmankartalle Tukholman olympialaisissa, mutta kotimaassaan hän sai potkut työpaikastaan liityttyään työväen urheiluseuraan. Ossi Viidan väitöskirja on paitsi kattava elämäkerta, myös kuvaus politiikan ja luokkajaon vaikutuksesta suomalaiseen urheiluun.

Et kai vain pelkää? / Giuseppe Catozzella

Italialaisen toimittajan haastatteluihin perustuva kirja on koskettava ja ajankohtainen kertomus somalialaisesta Samia Yusuf Omarista, joka nousi yleisön suosioon 17-vuotiaana Pekingin olympialaisissa. Hunnutetusta juoksijatytöstä tuli musliminaisten esikuva ympäri maailmaa, mutta matka kohti Lontoon kisoja päättyi samaan tragediaan, joka on koitunut myös tuhansien muiden Välimeren ylitystä yrittäneiden pakolaisten kohtaloksi.

Metsäkukkia asvaltilla / Enni Mustonen

Metsäkukkia asvaltilla on Koskivuori-sarjaan kuuluva itsenäinen teos, joka sijoittuu olympialaisten aikaiseen Helsinkiin. Kaupunkiin muuttaneet maalaistytöt Eeva ja Sirkka pääsevät osaksi olympiahuumaa työskennellessään stadionin kisakanttiinissa. Myös romantiikka astuu kuvioihin komeiden kisavieraiden muodossa, ja maaginen olympiakesä muuttaa molempien nuorten naisten elämän suunnan.

Teksti: Anssi Myhrman
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Constantin Grünberg