Kaksi ihmistä näkyy osittain kirjojen takaa kirjahyllyn raosta.

Lukuhaaste lisää lukuhaluja

Helmet-lukuhaaste 2019 on jo viides Helmet-kirjaston julkaisema lukuhaaste. Muuttaako lukuhaasteeseen osallistuminen lukutottumuksia? Miltä lukuhaasteeseen osallistuminen tuntuu? Kysyimme tätä haasteen osallistujilta. Heille tehtiin lyhyt kysely kartoittamaan, mitä lukuhaaste on saanut aikaan osallistujien elämässä. Kysely tehtiin marras- ja joulukuussa 2018, ja siihen vastasi noin 400 osallistujaa.

Lukuhaasteen ajatuksena on leikkimielisen kisan avulla innostaa yleisesti lukemaan mutta myös laajentaa omaa lukemishorisonttia ja houkutella lukemaan jotain sellaista, jota ei tavallisesti lukisi. Lähes 90 prosenttia vastaajista kertoi lukeneensa haasteen ansiosta kirjan, jota ei muuten olisi valinnut. 

Lähes 90 prosenttia kertoi myös saaneensa haasteesta paljon kirjavinkkejä ja lukeneensa aikaisempaa monipuolisemmin. Yli puolet oli oppinut uutta jostakin itselleen entuudestaan vieraasta asiasta.

"Kertakaikkisen mahtava idea, jonka myötä lukemiseen on tullut juuri sopivissa määrin tavoitteellisuutta – pääpaino on kuitenkin lukemisen ilossa eikä suorittamisessa. Lukuhaasteen myötä on tullut astuttua useammin pois omilta lukemisen mukavuusvyöhykkeiltä, joiden olemassaoloa ei oikeastaan ollut tiedostanut ennen lukuhaastetta."

Lukuiloa ja sosiaalisuutta

Monessa vastauksessa lukuhaastetta kiitettiin rennosta ja paineettomasta suhtautumisesta lukemiseen, vaikkakin 14 prosenttia vastaajista kertoi stressanneensa lukemista aikaisempaa enemmän.

"Lukuhaaste on ihana! Toisaalta saan siitäkin suorituspainetta, vaikka se on kyllä ohjeistettu rennoksi hommaksi ja niin että jokainen voi tulkita kohdat oman mielen mukaan. Omalle luonteelle ei vaan oikein mahda mitään..."

Noin 60 prosenttia oli käyttänyt lukemiseen enemmän aikaa kuin aikaisemmin ja myös lukenut aikaisempaa useamman kirjan vuoden aikana.

Vaikka lukuhaastetta ei saisi ”suoritettua”, tärkeintä on lukemisen ilo ja ehkä kadoksissa olleen lukuhalun herätteleminen. 

"Luulin, että en enää ehdi elämässäni kovin montaa kirjaa lukea (pian olen 79 v.) ja surin sitä. Nyt huomasin, että aikaa löytyy ja lukeminen sujuu tarpeeksi hyvin. Tänä vuonna olen lukenut 65 kirjaa ja monen monta lasten kirjaa.

Myös sosiaalista ulottuvuutta kiiteltiin: hyviä lukukokemuksia ja kirjavinkkejä jaetaan lukuhaasteen omassa Facebook-ryhmässä mutta myös ystävien ja tuttavien kesken. Puolet vastaajista kertoi keskustelleensa kirjallisuudesta aikaisempaa enemmän.

"En osallistunut haasteeseen, mutta fb-ryhmän seuraaminen on antanut hyviä kirjavinkkejä!"

"Face-yhteisö on mukava, rento lukemisen suhteen ja kannustava. Haaste on hyvin rakennettu, siitä saa jokainen tehdä mieleisensä ja omaan elämäntilanteeseen sopivan."

"Pidän siitä, että FB-ryhmässä ollaan kannustavia eikä väheksytä tai kyseenalaisteta muiden valintoja (en ole ainakaan huomannut). Tämähän ei ole onneksi kilpailu!​"

Kuka tahansa saa osallistua

Vaikka Helmet-lukuhaaste on ideoitu Helmet-kirjastossa eli pääkaupunkiseudulla, kuka tahansa on tervetullut osallistumaan. Aikaisempina vuosina on huomattu, että Helmet-lukuhaasteeseen osallistutaan ahkerasti pääkaupunkiseudun ja jopa koko Suomen ulkopuolella.

"Olen ulkosuomalainen ja lukuhaasteen facebook-ryhmä on antanut minulle mukavan kokemuksen kuulumisesta myös kotimaan pinnalla oleviin asioihin!"

Kyselyyn osallistuneistakin yli puolet, 57 prosenttia, kertoi asuvansa muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Lukuhaasteeseen osallistutaan muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Isosta-Britanniasta.

Sitaatit ovat kyselystä poimittuja nimettömiä avoimia vastauksia. 

Vastaukset kysymysvaihtoehtoihin:

Lukuhaasteeseen osallistuttuani olen…

 • lukenut teoksen, jota ilman lukuhaastetta en olisi lukenut 89 %
 • saanut runsaasti hyviä lukuvinkkejä 86 %
 • lukenut entistä monipuolisemmin 87 %
 • innostunut lukemisesta aikaisempaa enemmän 61 %
 • käyttänyt lukemiseen enemmän aikaa kuin aikaisemmin 61 %
 • lukenut vuoden aikana useamman kirjan kuin aikaisemmin 60 %
 • oppinut jotain uutta itselleni vieraasta asiasta 51 %
 • keskustellut aikaisempaa enemmän kirjallisuudesta ja lukemisesta 51 %
 • käynyt kirjastossa aikaisempaa useammin 40 %
 • saanut lukemisesta enemmän mielihyvää kuin ennen 37 %
 • vieraillut verkkokirjastossa useammin kuin ennen 32 %
 • stressaantunut lukemisesta enemmän kuin aikaisemmin 14 %
 • lukenut vähemmän kuin aikaisemmin 1 %
 • käyttänyt lukemiseen vähemmän aikaa kuin aikaisemmin 1 %

Helmet-lukuhaaste 2019

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmä 

Teksti: Iina Soininen
Kuva: Pixabay / StockSnap CC0 Creative Commons