Lukupilvessä – digitaalisen lukemisen tapahtumasarja

Luemme yhä enemmän korvillamme, ja myös kirjahyllymme löytyvät nykyään pilvipalveluista. Nautimme sähkökirjamme suoratoistona tai omalle laitteelle ladattuna. Digitaalinen lukeminen tai e-lukeminen tarkoittaakin e-kirjan lukemista tai äänikirjan kuuntelua luku- tai mobiililaitteella. Moni meistä on lähes päivittäin lukupilvessä, joko lukuaikapalveluita käyttämällä tai kirjaston e- ja äänikirjoja lainaamalla.

Sellon kirjastossa järjestettävä Lukupilvessä-tapahtumasarja on tarkoitettu kaikille e-lukemisesta kiinnostuneille. Kutsumme vieraita lukupilven reunalle keskustelemaan erilaisista digitaaliseen lukemiseen liittyvistä ilmiöistä. Tapahtumia voi tulla seuraamaan kirjastoon tai katsoa suoratoistona kotisohvalta Espoon kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla, jonne tapahtumista jää myös tallenne. Keskusteluja luotsaa kirjastopedagogi Virpi Kotro.

Lukupilvessä-tapahtumasarjan tavoitteena on tarjota inspiraatiota digitaaliseen lukemiseen, jakaa e-lukemisen iloa ja tehdä tunnetuksi Helmet-kirjaston e-kirja- ja e-äänikirjakokoelmia.

Tapahtumasarjan aikataulu, keskusteluteemat ja vieraat:

 • 13.4.2023 klo 18–19 lukupilvelle istahtaa Eeva Lahtinen, pirteä eläkeläinen Espoosta, jonka kanssa keskustelemme aiheesta seniori e-lukijana. Eeva kertoo omista e-lukukokemuksistaan. Katso tapahtumatallenne Lukupilvessä: seniori e-lukijana.
   
 • 27.4.2023 klo 17–18 lukupilven reunalla tapaamme POC-lukupiirin perustajat Aracelis Correan ja Téri Zambranon, joiden kanssa keskustelemme aiheesta POC-kirjailijoiden kirjat tutuksi. Kuulemme myös POC-kirjavinkkejä. Katso tapahtumatallenne Lukupilvessä: POC-kirjailijoiden kirjat tutuksi.
   
 • 11.5.2023 klo 17–18 lukupilvessä kohtaamme kirjastoneuvoja Linnea Peurakosken, jonka kanssa keskustelemme aiheesta digitaalista sateenkaarikirjallisuutta eri-ikäisille ja eri kielillä. Linnea on kokenut sateenkaarihyllyjen sisältöjen kokoaja, joka on kouluttanut aiheesta myös muissa kirjastoissa. Katso tapahtumatallenne Lukupilvessä: Digitaalista sateenkaarikirjallisuutta eri ikäisille ja eri kieillä.
   
 • 25.5.2023 klo 17–18 lukupilvellä vierailevat Takakansi-podcastin tuottaja Marko Suomi ja kirjasisältöjä tuottava Ulla Lehtinen, joka pitää Tarinannuppuja-blogia sekä kirjagrammaa ja -tokkaa. Heidän kanssaan keskustelemme aiheesta e-lukemisen digitaalinen sosiaalisuus eli miksi haluamme jakaa lukukokemuksiamme esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Katso tapahtumatallenne Lukupilvessä: E-lukemisen digitaalinen sosiaalisuus.
   
 • 8.6.2023 klo 17–18 lukupilvelle asettuvat kirjastoammattilaiset Jenna Nokkala ja Jertta Pomeranz, joiden kanssa keskustelemme aiheesta lapset ja nuoret e-lukijoina. Kuulemme muun muassa, millä tavalla lapsia ja nuoria innostetaan lukemaan ja miten heidät tavoitetaan sosiaalisessa mediassa. Katso tapahtumatallenne Lukupilvessä: Lapset ja nuoret e-lukijoina.


Lisäksi vieraat antavat lukuvinkkejä Helmet-kirjaston e- ja e-äänikirjavalikoimaan kuuluvista, teemaan sopivista suomenkielisistä, englanninkielisistä ja ruotsinkielisistä teoksista. Lukuvinkit jaetaan tapahtuman jälkeen Sellon kirjaston Instagram- ja Facebook-tileillä.
 

Teksti: Virpi Kotro, Espoon kaupunginkirjasto

Grafiikka: Saala Erlo, Espoon kaupunginkirjasto