Luovuus lähtee käsistä: Krista Launosen lainavinkit

  • Krista Launonen, 41, luovuusvalmentaja ja taideterapeutti
  • Tuotanto: Luovuus lähtee käsistä: käytännön ohjeita värikkäämpään työelämään (2014)
  • Ajankohtaista: Vuoden 2015 aikana Launonen on kirjastoissa luentokiertueella tuoreen kirjansa tiimoilta.
  • Suhteeni kirjastoon: ”Minulla on lämmin ja pitkä rakkaussuhde kirjastoon. Lapsena ja nuorena kirjasto oli toinen kotini, vietin paljon aikaa lähikirjastossani. Se oli turvallinen ja kiehtova paikka. Olen aina ollut lukutoukka, joten kirjastoihin adoptoituminen oli luontevaa. Nykysin nautin siitä, että kirjastot ovat monenlaisten ihmisten kohtaamispaikkoja: ikään, uskontoon, asemaan tai ammattiin katsomatta kaikenlaiset ihmiset tapaavat kirjastoissa. Kirjastojen palvelutarjonta on huikea, siinä missä nuoruudessani kirjastoissa luettiin hiljaa yksin, nykyään siellä myös tavataan musavalmentajia, kuullaan luentoja ja lainataan tavaroita. Olen ollut mukana myös ruokamaistiaisissa!”

Luovuusvalmentaja Krista Launosen ammatille saatettiin laskea perustukset jo lapsena.

– Omat vanhempani ovat aina tukeneet ja kannustaneet minua. Vaikka olisin tehnyt kuinka huonon piirustuksen, aina kehuttiin. Olen myös aina ollut vahvatahtoinen. En ole välittänyt siitä, mitä muut minusta ajattelevat.

Launonen on alun perin koulutukseltaan kuvataiteilija, ja hän on kehittänyt oman Aito Art -metodinsa aikuisten taideopetusta varten. Hän teki aikakauslehtiuraa kymmeniä vuosia, mutta irtisanoutui päätoimittajan työstään vuosi sitten ja omistautui kokonaan luovuuden opettamiselle.

Krista Launonen etsi aikansa luovuutta käsittelevää kirjaa, jossa olisi puhuttu myös luovuuteen liittyvistä peloista. Hän ei löytänyt sellaista valmiina mistään ja päätti kirjoittaa kirjan itse. Hän keräsi kaiken vuosien varrella oppimansa ja havaitsemansa yksiin kansiin, ja syntyi Luovuus lähtee käsistä -kirja.

Olemme kaikki yhtä luovia

Launosella on missio: hän haluaa tehdä Suomesta maailman luovimman maan. Tämän mission tavoite ei ole pelkästään kohentaa maamme nuupahtanutta taloustilannetta. 

– Luovuus vaikuttaa sekä hyvinvointiin että bisneksen kukoistukseen, sitä tarvitaan parisuhteessa ja harrastuksissa. Pelkällä tiedolla ei tehdä mitään, jos sitä ei hyödynnetä luovasti.

Kuvataideterapeuttina, opettajana ja valmentajana Launonen on totta kai sitä mieltä, että luovuutta voi opettaa kenelle tahansa. Hän kokee tehtäväkseen opettajana havainnollistaa, että kaikilla on epävarmuutta ja pelkoja mutta myös kyky ylittää pelot ja herättää luovuus unestaan.

– Suurimmatkaan luovat nerot eivät ole aina onnistuneet. Olemme kaikki tismalleen yhtä luovia, saamme sen syntymässä lahjapakettina. Minä näytän koulutuksissa polun, mutta ihmisen on itse käveltävä se ja muutettava omaa käytöstään.

Arkista luovuutta on kaikkialla

Launonen toteaa, että luovuuteen liittyy edelleen paljon mystiikkaa. Vieläkin elää myyttejä, joiden mukaan luovuus kuuluu vain jumalille tai poikkeusyksilöille.

– Luovuus on myös sitä, että kaapissa on nahistunut porkkana, tomaattikastiketta ja pastaa, ja pitäisi saada ruoka aikaiseksi. Olet huomaamatta luova koko ajan: saat lapset ajoissa kouluun, hoidat puutarhaa. Ratkaiset parisuhdeongelman, vastaat sähköpostiin. On kyse vain skaalasta. Perheenäidin luovuus ei ole vähäisempää kuin taiteilijan, joka käyttää luovuutta tietoisesti.

Launonen on kuullut joka luennollaan vähintään yhden tarinan siitä, miten joku - opettaja, vanhempi tai muu auktoriteetti - on nitistänyt lapsen luovuuden ihmettelemällä ääneen, "miten huonon omenan Liisa piirsi." Nämä kokemukset saattavat palata kymmeniä vuosia myöhemmin mieleen, kun pitäisi ratkaista ongelmia.

Launosella on lempeä viesti niille, jotka eivät ole saaneet luovuudelleen tukea ja kannustusta lapsesta asti.

– Kaiken voi korjata. Uusin neurologinen tutkimus kertoo, että aivot ovat muokattavissa loppuun asti.

Viisi keinoa ruokkia luovuutta

1. Rentoudu

"Luovuus ei kukoista silloin, kun pelottaa tai on stressaantunut. Stressi vie aivotoiminnan tilaan, jossa voi tehdä vain vanhoja ratkaisuja."

2. Kokoa tukijoukot

"Olen valinnut ympärilleni ystäviä, jotka kannattelevat minua hyvässä ja pahassa."

3. Toteuta ideat

"Ihminen voi olla superidearikas sohvalla, mutta tarvitaan yhdessä tekemistä, että ideat saadaan käytäntöön. Tehokkuus, loogisuus ja kuri auttavat toteuttamaan ne hyvät ideat."

4. Valitse asenteesi

"Joka aamu tai sekunti voi itse valita, miten suhtautuu vallitsevaan tilanteeseensa. Luovuudelle on tarvetta myös silloin, kun elämässä ei ole se huippuhetki."

5. Tee jotain toisin

"Jos on tehnyt monta kertaa asioita samalla tavalla, täytyy harjoitella myös muuttamaan omaa käytöstään. Tarvitaan tarpeeksi monta toistoa, jotta vanhoista tavoista pääsee eroon ja aivoihin muodostuu uusia polkuja."

Lue lisää linkistä: Krista Launosen vuonna 2015.

Krista Launosen lainavinkit:

1. Astrid Lindgren: Melukylän lapset, nimenomaan Ilon Wiklandin kuvittamina

Melukylän lapset edustaa tässä listassa kaikkia lastenkirjoja. Nautin näistä upeista tarinoista vielä 40 vuoden jälkeenkin. On tärkeää, että lapselle luetaan - pelatkoon niin paljon kuin haluaa, kunhan myös luetaan. Lukeminen on yhteistä aikaa, jossa syntyy läheisyyttä ja välittämistä.

2. Mihály Csikszentmihályi: Flow

Ilmeinen valinta: sellaista luovuuskirjaa ei ole kirjoitettu, jossa ei mainittaisi tätä luovuuden perusteosta. Olen suuri tietokirjafani.

3. Brené Brown: Uskalla haavoittua

Häpeätutkijan kirja on kaikkien luettavissa, vaikka on professorin kirjoittama. Tämä teos on vastaisku suorittamiselle ja perfektionismille. Viisas nainen kertoo kirjassa, miten häpeä vaikuttaa meihin.

4. Fred Vargas: Jalattomat, elottomat

Psykologinen dekkari, jossa on uskottavat henkilöhahmot ongelmineen. Olen suuri dekkareiden ystävä ja loma tarkoittaa minulle dekkareiden lukua. Minulla oli vuodenvaihteessa Thaimaan-lomalla mukana 20 dekkaria. Toimittajan ja kirjailijan työssä on paljon samaa kuin salapoliisityössä: livekohtaamiset rikospaikalla, haastattelut. Murhaajaa ei ehdottomasti saa paljastaa alussa, tämä kaikille dekkaristeille tiedoksi!

5. Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Olen kuulunut yli kymmenen vuotta kirjapiiriin. Luimme tämän kirjan siellä. Pysäyttävä, vaikuttava, hienosti kirjoitettu esikoisteos, jota on vaikea lukea itkemättä. Pidämme itsestään selvinä ruokaa ja hyvinvointia, vaikka ei ole pitkäkään aika siitä, kun täällä oli nälänhätä.

Teksti: Iina Soininen
Kuvat: Riikka Kantinkoski