mangaalukupaivaan

Mangavinkkejä aikuisille ja lapsille

Tiistaina 8.9. vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Sitä voi viettää vaikka mangaa lukien. Vinkkilistan eri-ikäisille sopivista manga-sarjoista on koonnut manga- ja animepiirejä vuosia vetänyt Joonas Laitinen. 

 

Alakoulun 1. - 3.-luokkalaisille


Sayuri Tatsuyama : Happy Happy Clover
Söpöjä ja pirteitä eläimiä Puolikuun taikametsässä. Sopii kaikenikäisille.

Sayuri Tatsuyama : Kirjeitä koirien maasta
Koirien kasvatusta ja söpöjen sekä pörröisten koirien fanitusta. Sopii kaikenikäisille.

Mame Moyashi : Kani nimeltä Mulko
Kanin kasvattajan hauskaa arkea neliruutuisissa stripeissä. Sopii kaikenikäisille.

Ryo Mitsuya : Mopsi tuli taloon
Koiranpentu tulee ja sotkee niin matot, pöydänjalat kuin omistajiensakin arjen. Sopii kaikenikäisille.


 

Alakoulun 4. - 6.-luokkalaisille
 

Kiyohiko Azuma : Yotsuba&!.
Riemukas sarja eskari-ikäisestä Yotsubasta. Yotsuba törmää milloin mihinkin jännään ja käsittelee riemukkaasti ja aidosti arjen ihmeitä aina ensimmäisestä omasta polkupyörästä eläintarhassa käyntiin. Sarjassa ei ole ikäsuositusta, mutta osa vitseistä aukeaa vähän varttuneemmille.

Ahndongshik : Lindbergh
Ilmassa leijuvalta kotisaareltaan lähtevä poika löytää lohikäärmeenpoikasen ja alkaa etsiä isäänsä, mutta päätyy ilmapiraattien mukaan taistelemaan kuninkaallisia joukkoja vastaan. Ikäsuositus 12+.

Rino Mizuho : Maaginen suklaapuoti
Salaperäisessä suklaapuodissa voi saada toiveensa toteutetuksi, mutta kaikella on hintansa...
Ikäsuositus 10+.


 

Yläaste ja lukio

Hikaru Miyoshi : Patriootti Moriarty
Manga Sherlock Holmesin arkkivihollisen, James Moriartyn, nuoruudesta rikollisnerona, joka järjestämillään rikoksilla pyrkii auttamaan yhteiskuntaa ja herättämään kansan vastustamaan rikkaan aateliston mielivaltaista hallintoa.
Ikäsuositus 13+.

Kaiu Shirai, Posuka Demizu : Promised Neverland
Ystävällisen orpokodin lintukodossa kasvaneet lapset heräävät raakaan todellisuuteen; orpokoti on farmi, jonka lapset ovat syötäväksi kasvatettua karjaa demoneille ja ihana Äiti onkin heidän kaksinaamainen vanginvartijansa. Pakoretken suunnittelu voi alkaa...
Ikäsuositus 15+.

Riichiro Inagaki, Boichi : Dr. Stone
Taivaalla välähtävä valo kivettää kaikki ihmiset kesken kaunista arkea ja elämä pysähtyy yli kolmeksi vuosituhanneksi antaen luonnolle aikaa vallata tilaa itselleen takaisin. Kivikautta muistuttavassa tulevaisuudessa heräävä lapsinero Senku ystävineen yrittää parhaimpansa keksiä tieteen avulla keinon, jolla kivetykseen jääneet saataisiin vapautettua ja ihmiskunta vietyä takaisin tuttuun, modernimpaan aikaan. Englanniksi.
Ikäsuositus 13+.

Ichigo Takano : Orange
Naho saa eräänä päivänä kirjeen tulevaisuuden itseltään. Kirje sisältää päiväkirjan, joka ohjeistaa Nahoa tekemään elämässään toisin, jotta masentunut luokkakaveri Kakeru saataisiin pelastettua itsemurhaan johtavalta tieltä. Englanniksi.
Ikäsuositus 13+.

Kohei Horikoshi : My Hero Academia
Hypersuosittu sarja sankariksi pyrkivästä Izukusta, joka ilman yliluonnollisia voimia syntyneenä onnkesi perii voimakkaat kyvyt suurimmalta sankariltaan, All Mightilta.
Ikäsuositus 13+.

Koyoharu Gotouge : Demon slayer : kimetsu no yaiba
Tanjiro palaa kotiin löytääkseen perheensä verisesti tapettuna demonin toimesta ja pikkusiskonsa demoniksi muuttuneena. Läpikäytyään rankan harjoittelun, Tanjiro liittyy demoneita metsästävään järjestöön etsiäkseen siskonsa tilaan parannuksen ja estääkseen saman tapahtumasta kellekään muulle.
Ikäsuositus 15+. 

Haruichi Furudate : Haikyu!!.
Lentopalloa rakastava pienikokoinen Hinata päätyy lukion aloitettuaan samaan jengiin tylyn Kageyaman kanssa, ja joukkueen tie vie kohti isoja kisoja ja mestaruutta. Englanniksi.
Ikäsuositus 13+.

Kei Sanbe : Poissa = Erased
Satori omaa tahtomattaan kyvyn palata hetken päähän menneisyyteen silloin, kun jotain pahaa, johon hän voi vaikuttaa, on tapahtumassa. Lapsuudenaikainen, selvittämätön murhamysteeri vie hänet kertaheitolla lapsuutensa Hokkaidolle, missä hänen pitäisi lapsena yrittää estää lukuisten lasten surmat.
Ikäsuositus 15+.


 

Aikuisille
 

Satoru Noda : Golden kamuy
Sodan kovettama nuori veteraani löyttäytyy yhteen ainu-tytön kanssa 1900-luvun ensimmäisinä vuosina löytääkseen kätketyn kullan Hokkaidon julman luonnon keskeltä. Mutta aarretta jahtaa myös armeijan jaosto sekä muutama haamu Japanin verisestä lähimenneisyydestä. Englanniksi.
Suositellaan aikuisille.

Makoto Yukimura : Vinland Saga
Viikinkien kulta-aikaan sijoittuva tarina isänsä murhaajan henkeä jahtaavasta Thorfinnista, jolla ei ole enää jäljellä muuta kuin kosto. Kaukana jossain, merten takana, odottaisi kuitenkin viljava maa ilman sotaa, tappamista ja kärsimystä.
Ikäsuositus 16+.

Yoshikazu Yasuhiko : Mobile suit Gundam : The origin
Maan Federaation ja avaruuden siirtokuntien asukkien välinen sota leviää nuoren Amuron kotiseudulle ja pakottaa hänet tarttumaan jättimäisen mecharobotin, Gundamin, ohjaimiin suojellakseen armeijan kuljetusaluksella asuvia ystäviään ja pitääkseen vihollisen loitolla.

Paru Itagaki : Beastars
Eläinten maailmassa kytee vahva jännite lihansyöjien ja kasvissyöjien välillä. Cherrytonin koulussa tunnelma vain kiristyy, kun alpakka löytyy kuolleeksi järsittynä. Sarjan keskiössä on iso, mutta epävarma susipoika Legosi, joka ihastuu pieneen kanityttö Haruun. Mutta onko tunne aitoa rakkautta vai jotain vaistomaisempaa ja vaarallisempaa?
Ikäsuositus nuoret ja aikuiset.
 

Kuva: Julia Jukarainen