Mies metron portaissa kuulokkeet korvilla

Marraskuun e-vinkit

Joka kuukausi ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Lue kaikki ilmestyneet e-vinkit.

ihmetta_kaikki292.jpg

 

Juha Itkonen: Ihmettä kaikki
Juha Itkosen romaani on kertomus elämän epävarmuudesta ja arvaamattomuudesta. Kirjailija vaimoineen menettää syntymättömän lapsensa raskauden puolivälissä. Seuraavaksi perheeseen odotetaan kaksosia, jotka aloittavat elämänsä lasten teho-osastolta. Pimeästä on rämmittävä kohti valoa, onhan perheessä kaksi muutakin vanhempiaan tarvitsevaa lasta. Itkosen omaelämäkerrallinen teos koskettaa ja kasvaa myös yleisemmäksi kuvaukseksi kriisitilanteesta ja surusta selviytymisestä.
Pauliina E, Sellon kirjasto

Svenskadagbladet.jpg

Svenska Dagbladet ja Aftonbladet
Haluatko lukea uutisia vaihteeksi ruotsalaisesta näkökulmasta? Voit lukea Ruotsin suurista sanomalehdistä Svenska Dagbladet- ja Aftonbladet-lehtiä vapaasti vaikka omalta kotikoneeltasi PressReader-palvelun kautta. Voit lukea lehtiä selaimen kautta, mikä on helpompaa, tai ladata PressReader-sovelluksen tablettiisi. Joka päivä uudet lehdet luettavissa. Halutessasi voit palata myös kolmen kuukauden aikana ilmestyneisiin numeroihin.
Maria, Kallion kirjasto

beMoreChill292.jpg

Ned Vizzini: Be More Chill
Be More Chill on ilmestynyt jo vuonna 2004, mutta juoni on edelleen hyvin ajankohtainen. Vaikka teknologia on kehittynyt, ei ole vieläkään keksitty menetelmää, jonka avulla ujostakin tyypistä saadaan sosiaalinen. 
Lukioikäinen Jeremy Heere on ihastunut koulun kauneimpaan tyttöön, mutta ei uskalla jutella hänelle. Jeremy kuulee pienestä mikrotietokoneesta, jonka voi pillerin tavoin nielaista elimistöönsä ja tietokone sulautuu osaksi omistajaansa. Mikrotietokone antaa pään sisällä ohjeita, miten toimia tyttöjen kanssa ja käyttäytyä coolisti. Mutta voiko tekoälyyn todella luottaa?
Kirja on luettavissa englanniksi OverDrivessa, eikä sitä ole valitettavasti suomennettu.
Heli, Lumon kirjasto

iltasatu1_292.jpg

Iltasatu Ellibs-sovelluksella
Iltasatua on yhä mukava kuunnella.
Minusta oli ihanaa kuunnella lapsena iltasatua. Nyt aikuisenakin olisi mukavaa, jos joku lukisi minulle ja saisin rauhoittua, päästää irti päivän touhuista tai vaikka nukahtaa siihen. Silmätkin ovat usein niin väsyneet illalla. Huomasin, että äänikirjan voi uniajastaa. Säädän Ellibs-sovelluksesta äänikirjan kuulumaan vielä 30 minuutiksi ajastintoiminnolla. Voin sammuttaa valot ja laittaa silmät kiinni. Onneksi lukijaääni on tässä kirjassa matala ja miellyttävä. Hyvää yötä.
Reeta, Ison Omenan kirjasto

AllAboutHistory292.jpg

All About History, BBC Wildlife ja National Geographic
Historia ja luonto ovat lähellä sydäntäni siitä huolimatta, että olen vannoutunut tietotekniikan ihminen. Kiireisenä ihmisenä en kuitenkaan ehdi nauttimaan hetkeäkään kauniista luonnosta kaukana kaupungin metelistä ja saasteesta enkä ehdi lähteä vaikkapa ulkomaille nauttimaan historiallisista nähtävyyksistä.
Ne muutamat harvat hetket, jolloin voin unohtaa arjen ongelmat ja huomisen työt, luen hyvää lehteä tai katson televisiosta historia- tai luontodokumentin, jos sellainen sopivasti sattuisi tulemaan joltain kanavalta. Yleensä joudun kyllä pettymään television suhteen.
Suosikkilehdistäni kolme löytyvät sopivasti RBdigitalin palvelusta: All About History, BBC Wildlife ja National Geographic. Mielenkiintoisia yksityiskohtia menneistä tapahtumista ja henkilöistä, upeita kuvauksia ja kuvia sekä asiantuntevasti kerrottuna. Ei ole juurikaan ollut numeroa, mistä en olisi nauttinut.
Näiden lehtien lukemisessa minua miellyttävimmät seikat (tekniikan kannalta ajateltuna) ovat seuraavat: sähköisesti saatavissa koska tahansa moneen eri laitteeseen, uudet ja jopa vuosien edestä vanhoja numeroita sekä ohjelmat muistavat mihin jäin.

Viikin röntti eli Roni, Viikin kirjasto

rakkautta copy.jpg

Veera Vaahtera: Rakkautta, vahingossa
Kun aamuvarhain alkaneella junamatkalla ei jaksa lukea eikä unikaan tule, kepeä äänikirja on hyvä vaihtoehto. Pauliina Vanhatalo on kirjoittanut nimimerkillä Veera Vaahtera viihderomaaneja, jotka ovat kuin Hilja Valtosen kirjat 2000-luvulle siirrettynä. Rakkautta vahingossa -romaanissa kolmikymppinen helsinkiläisnainen muuttaa Lappiin mummoltaan perimäänsä taloon odottamaan yllätysraskauden etenemistä. Kirjailija osaa repiä huumoria vakavistakin asioista kuten aamupahoinvoinnista ja masennuksesta. Kirjan paikalliset henkilöt puhuvat murretta, jonka ominaispiirteet on kiteytetty sanomalla "H panhan kaikhin sanoihin". Sekä kirjailija että lukija Anni Kajos hallitsevat murteen, ainakin minun korvissani teksti oli täysin luontevaa.
Maria, Kallion kirjasto 
Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva:  Helsingin kaupungin aineistopankki / Maarit Hohteri