Mielikirjapäivän kirjasuosituksia

Mielikirjapäivää vietetään 10.10. Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Sen kunniaksi Tikkurilan kirjaston aikuistenosaston henkilökunta haluaa vinkata teille muutamia omia mielikirjojaan. Toivomme, että vinkeistämme löytyy jollekin toisellekin uusi mielikirja.

Jokaisen henkilökunnan jäsenen mielikirjat on listattu erikseen. Mukavia lukuhetkiä!

.

Lauran mielikirjat

Lempi-kirjan kansikuva

Lempi

Minna Rytisalo (Gummerus, 1016) 

Kuka on Lempi? Mitä on lempi? Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien on uskallettava lähteä, tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Lempi on kolmen henkilön todistus Lapin sodan aikaisesta perhetragediasta. Romaani osoittaa, miten emme koskaan näe toisiamme kokonaisina – meidän tarinamme sivuhenkilöt ovat pääosassa omassa elämässään.  Lempi kertoo intohimoisesta, mustasukkaisesta ja kaikki rajat ylittävästä, lojaalista rakkaudesta. 

Varaa Lempi-romaani Helmetistä.

.

Me-kirjan kansikuva

Me

Elton John (MacMillan 2019)

Iloa pursuavan hauska ja armottoman rehellinen. Ensimmäisessä ja ainoassa omaelämäkerrassaan Elton John paljastaa totuuden ihmeellisestä matkastaan popmusiikin kiintotähdeksi. Elton Johnin elämä on ollut dramaattisten käänteiden värittämää varhaisten laulujen välinpitämättömästä vastaanotosta listaykkösiä tehtailevan supertähden holtittomaan suosioon.

Varaa Elton Johnin elämäkerta Helmetistä englannin- tai suomenkielisenä.

Vinkki: Laura kuunteli kirjan äänikirjana, lukijana Taron Egerton.

.

Perhonen ylittää tien -kirjan kansikuva

Perhonen ylittää tien

Eeva Kilpi (WSOY, 2000)

Rakastetun runoilijan runot vuosilta 1972-2000. Eeva Kilpi kirjoittaa omalla sydämeenkäyvällä tavallaan monista elämänalueista, ennen kaikkea lämpimästä luontosuhteestaan ja lähimpien ihmisten merkityksestä. 

Varaa Perhonen ylittää tien -runokokoelma Helmetistä.

.

Veljeni, Leijonamieli -kirjan kansikuva

Veljeni, Leijonamieli

Astrid Lindgren; kuvitus Ilon Wikland; suom. Kaarina Helakisa (WSOY, 1974)

Veljeni, Leijonamieli kertoo kahdesta veljeksestä, Joonatan ja Kalle Leijonasta. Sairas pikkupoika Kalle eli Korppu ihailee suuresti isoveljeään Joonatania. Isoveli pelastaa Korpun palavasta talosta mutta menehtyy itse. Pian myös Korppu kuolee sairauteensa ja seuraa veljeään kauniiseen maahan, Nangijalaan. 

Varaa Veljeni leijonamieli -kirja Helmetistä.

.

Polta nämä kirjeet -kirjan kansikuva

Polta nämä kirjeet

Alex Schulman; suom. Jaana Nikula Nemo, 2020)

Rajun perheriidan jälkeen Alex ymmärtää kantavansa sisällään selittämätöntä vihaa. Hänen lapsensa pelkäävät isäänsä, ja hänen vaimonsa kärsii miehensä raivonpuuskista. Alex alkaa etsiä sukunsa menneisyydestä selitystä käytökselleen. Tosipohjaisessa romaanissaan Alex Schulman yhdistää mestarillisesti lapsuusmuistonsa ja sukunsa aidot kirjeet dramaattiseen kolmiodraamaan, jonka seuraukset säteilevät yli sukupolvien.

Varaa Polta nämä kirjeet -romaani Helmetistä.

.

Harrin mielikirjat

Jäänpöuskijat -kirjan kansikuva

Jäänpuskijat

Alastair Reynolds (Like Kustannus Oy, 2008)

Vuonna 2057 aurinkokunnan kaupallinen hyödyntäminen on täydessä vauhdissa. Tarvittava energia saadaan komeettojen virrata, jota louhinta-alukset ohjailevat kohti Maata. Operaatiota kutsutaan jään puskemaksi. Saturnuksen suunnalta kuullaan hätkähdyttävä uutinen, Janus, yksi Saturnuksen kuista, on selittämättömästi poikennut kirtoradaltaan ja suunnistaa nyt valtavalla vauhdilla ulos aurinkokunnasta. Kuun pinnan kerrokset hajoavat ja käy ilmi, ettei Janus koskaan ollutkaan luonnollinen taivaankappale.

Varaa Jäänpuskijat -kirja Helmetistä.

.

Teemestarin kirja -teoksen kansikuva

Teemestarin kirja

Emmi Itäranta (Teos, 2012)

Maailmasta on loppumassa vesi. Suunnattoman katastrofin - ehkä ilmastonmuutoksen, ehkä jonkin muun - läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla. Vain kaatopaikoille hautautunut teknologia ja teemestarien sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista. Noria on teemestarien sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo - ja hänen edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon...

Varaa Teemestarin kirja Helmetistä.

.

Maailmanloppu ja ihmemaa -kirjan kansikuva

Maailmanloppu ja ihmemaa

Haruki Murakami; suom. Raisa Porrasmaa (Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2015)

Murakamia fantastisimmillaan. Romaani on yksi Murakamin ennen suomentamattomia pääteoksia, jossa tarina kiitää ja mielikuvitus laukkaa valloillaan kuin tarinan yksisarviset. Murakami punoo tarinaansa kahdella tasolla: Ihmemaa-jaksoissa kuljetaan salaperäisen mielenhallinnan ekspertin kannoilla Tokiossa. Meno on vauhdikasta ja humoristista, kun roistot jahtaavat liikaa tietävää päähenkilöä. Toisaalla liikutaan Maailmanlopussa, muurien ympäröimässä surumielisessä kaupungissa, jossa yksisarviset kopsuttelevat tyhjillä kaduilla eikä kenelläkään ole varjoa. Ovelan tarinankerronnan lomassa Murakami käsittelee oivaltavasti ikiaikaisia kysymyksiä tietoisuudesta ja identiteetistä.

Varaa Maailmanloppu ja ihmemaa -romaani Helmetistä.

.

Taivaan pilarit -kirjan kansikuva

Taivaan pilarit

Ken Follett; suom. Anu Niroma (WSOY, 2012)

Kingsbridge-sarjan aloittaa väkevä kuvaus 1100-luvun Englannista, kirkonrakentajien intohimoista, toivosta ja horjumattomasta uskosta. Pientä Kingsbridgen kylää koettelee verinen sisällissota. Maallinen ja kirkollinen valta jakavat etupiirejään ja pienet ihmiset joutuvat lordien mielivallan kohteeksi. Rauhaa rakastava Tom Rakentaja on kyllästynyt kuljeskelevaan elämäänsä ja haluaa asettua aloilleen kylään. Hänen onnistuu yhdistää kylän ihmiset tavoittelemaan jotain arkea suurempaa, ja yhdessä he alkavat rakentaa taivaisiin asti kurottuvaa katedraalia. Tom perheineen kannattelee ihmisten unelmia ja toivoa kaikki neljä vuosikymmentä jotka kirkon rakentaminen kestää.

Varaa Taivaan pilarit Helmetistä.

.

Ada Macaossa -kirjan kansikuva

Ada Macaossa

Tullio F. Altan; suom. Heikki Kaukoranta (Asema kustannus, 2020)

Vuosi 1974 tai oikeastaan vuosi 1963. Macao, prostituoitujen, vihreiden barettien ja muiden tyyppien sekamelska, maailmanpolitiikan sulatusuuni! Saigon, JFK, Washington Post – ja Ada! Ada Macaossa -sarjakuva on jatkoa vuonna 2018 ilmestyneelle Ada viidakossa -kirjalle. Ada-sarja on törkeän hauska parodia romanttisista jatkokertomuksista, jolla on klassikon asema myös meillä. 

Varaa Ada Macaossa -sarjakuva Helmetistä.

.

Annikan mielikirjat

Karamatzovin veljekset -kirjan kansikuva

Karamazovin veljekset

Fedor Dostojevski (Ilm. ensi kerran suomeksi 1927 Otavan kustantamana)

Karamazovin veljekset on Fedor Dostojevskin pääteoksiin kuuluva romaani, jossa kertautuvat ja yhdistyvät kaikki kirjailijan keskeisimmät motiivit. Sen keskiössä ovat Karamazovin erilaisia aatemaailmoja edustavat veljekset Dmitri, Ivan ja Aleksei sekä heidän isänsä Fedor. Se on kertomus hurskaudesta ja kyynisyydestä, elämänjanosta ja hillittömyydestä, aatteista ja ristiriidoista ja niiden seurauksena tapahtuneesta rikoksesta.

Varaa Karamazovin veljekset -romaani Helmetistä.

.

Rajatapaukset -kirjan kansikuva

Rajatapaukset

Peter Høeg; suom. Pirkko Talvio-Jaatinen (Tammi, 1994)

Miksi tasokkaaseen yksityiskouluun on otettu myös rajatapauksia, kuten Peter, lastenkotilapsi, ja August, jota on vartioitava yötä päivää? Katarina on sentään normaali, vaikka hänkin on orpo. Mutta juuri hän esittää ratkaisevan kysymyksen: Mitä on aika? Aika lävistää koulupäivät kuin kapea lasitunneli, mutta ehkä tunnelista voisi päästä pois. Sitä he yrittävät, Peter, Katarina ja August. Ja silloin he ymmärtävät sen Suuren Suunnitelman joka on tarkoitettu heidän omaksi parhaakseen. Rajatapaukset on ankaruudessaan kiehtova ja uskalias tutkielma lapsen kohtalosta keskellä aikuisten valtapelejä.

Varaa Rajatapaukset Helmetistä.

.

Kultarinta -kirjan kansikuva

Kultarinta

Anni Kytömäki (Gummerus, 2014)

Kultarinta on kertomus miehestä, joka asettui kalliolle jäätyäkseen kuoliaaksi. Naisesta, joka kirjoitti muuttaakseen maailmaa. Tytöstä, joka kasvoi isäänsä rohkeammaksi. Pojasta, joka löysi joutsenen pesän ja haistoi mesikämmenen jäljen, taltutti pelon ja kohtasi metsässä villinä kulkevan sydämen. Anni Kytömäki maalaa pienillä, tarkoilla siveltimenvedoilla eeppisen tarinan, joka saa hehkunsa tekijän rikkaasta luonnon ja kansanperinteen tuntemuksesta. 

Varaa Kultarinta Helmetistä.

.

Kukkia Algernonille -kirjan kansikuva

Kukkia Algernonille

Daniel Keyes (WSOY, 1985)

Kehityksessään jälkeen jäänyt Charlie Gordon elää itseensä tyytyväisenä ja ympäristöönsä luottavana ihmisenä aina siihen saakka, kun hänen aivojensa vajaatoiminta korjataan uudella käänteentekevällä menetelmällä. Charlien älykkyysosamäärä kasvaa huimasti ja yltää lopulta nerojen lukemiin. Muutos on  kuitenkin vain väliaikainen, niin kuin se on Charlien lemmikilläkin, valkoisella hiirellä Algernonilla. Aivojen lopullista rappeutumista ei kumpikaan voi välttää. Kukkia Algernonille on vaikuttava ja monitasoinen tarina älyn hallitsemasta ihmisestä ja siitä mitä tapahtuu kun inhimillisyys katoaa.

Varaa Kukkia Algernonille -romaani Helmetistä.

.

Susikoira -kirjan kansikuva

Susikoira

Jack London (Ilm. ensi kerran suomeksi 1918 Otavan kustantamana)

Kun kultakuume riehuu 1890-luvulla Yukonin armottomassa erämaassa Kanadassa, Valkohammas-niminen susikoira alkaa kesyyntyä. Teos on kirjoitettu pääosin susikoiran näkökulmasta, ja siinä käsitellään sekä ihmisen että eläimen väkivaltaista ja armotonta maailmaa. Elämä on loputonta, ankaraa selviytymistaistelua, jossa joko tapetaan tai tullaan tapetuksi. "Susikoira" on kuin peili - käänteinen tarina kirjailija Jack Londonin tunnetuimmasta romaanista "Erämaan kutsu".

Varaa Susikoira Helmetistä.

.

Sarin mielikirjat

Death of Love -kirjan kansikuva

Death of love

Kertomus: Justin Jordan; kuvitus: Donal Delay; väritys: Omar Estévez (Image Comics, 2018)

Rakkaus haisee. Philo Harris aikoo tehdä jotain sille, Philo etsii rakkautta. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitellusti, ja nyt Philo joutuu kohtaamaan cupido-armeijan ja hyvin vihaisen rakkauden jumalan. Tilanne muuttuu veriseksi, mutta onneksi Philolla on moottorisaha.

Varaa englanninkielinen Death of Love -sarjakuva Helmetistä.

.

My boyfriend is a bear -kirjan kansikuva

My boyfriend is a bear

Kertomus: Pamela Ribon; kuvitus: Cat Farris (Oni Press, 2018)

Noralla on epäonnea miesten kanssa. Hän tapaa mustakarhun vaelluksella Los Angelesin kukkuloilla ja tämä osoittautuu parhaaksi romanttiseksi kumppaniksi, joka Noralla on koskaan ollut! Karhu on huomaavainen, suloinen ja huolehtii Norasta. Mutta hän on karhu, joten Noran ystävien ja perheen vakuuttaminen suhteen toimivuudesta on vaikeaa. Puhumattakaan siitä, että karhu nukkuu koko talven. Voiko todellinen rakkaus voittaa haasteet?

Varaa englanninkielinen My Boyfriend is a Bear -sarjakuva Helmetistä.

.

The Expanse -kirjasarjan ensimmäisen kirjan kansikuva

The Expanse -sarja

James S A Corey (Orbit, 2012-)

The Expanse sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on asuttanut suuren osan aurinkokunnasta. Asteroidivyöhykkeellä ja sen ulkopuolella jännitteet lisääntyvät maapallon Yhdistyneiden Kansakuntien, Marsin ja ulompien planeettojen välillä. 

Varaa englanninkielisen The Expanse -sarjan kirjat Helmetistä. Sarjan ensimmäinen osa on nimeltään Leviathan Wakes.

.

All Systems Red -kirjan kansikuva

The Murderbot Diaries -sarja

Martha Wells (Tom Doherty Associates, 2017-)

Yrityshallintoisen avaruusalueen tulevaisuudessa Yhtiön on hyväksyttävä ja toimitettava planeettatehtävät. Tutkimusryhmien on otettava mukaansa yhtiön toimittamia turvallisuus-androideja, oman turvallisuutensa vuoksi. Scifi-sarjan pääosassa on murhanhimoinen, itsensä hakkeroiva androidi, joka etsii elämän tarkoitusta.

Varaa englanninkielisen The Murderbot Diaries -sarjan kirjat Helmetistä. Sarjan ensimmäinen osa on nimeltään All Systems Red.

.

The Bear and the Nightinggale -kirjan kansikuva

Winternight -trilogia

Katherine Arden (Del Rey, 2017-2019)

Venäläisistä saduista inspiraationsa saanut historiallinen fantasiasarja. Vanha palvelija kertoo lapsille vanhoja kansantarinoita noituudesta ja talvikuninkaasta. Nuori Vanja kuitenkin tietää, että ne ovat enemmän kuin tarinoita. Hän nimittäin pystyy näkemään talon henkiä, jotka vartioivat hänen kotiaan, ja aistia tumman taikuuden kasvavia voimia metsässä...

Varaa englanninkielisen Winternight-trilogian kirjat Helmetistä. Sarjan ensimmäinen osa on nimeltään The Bear and the Nightingale.

.

All the birds in the sky -kirjan kansikuva

All the birds in the sky

Charlie Jane Anders (Titan Books, 2016)

Patricia on noita, joka pystyy kommunikoimaan eläinten kanssa. Laurence on hullu tiedemies ja kahden sekunnin aikakoneen keksijä. Vaikka he tulevat eri maailmoista, noita ja tiedemies törmäävät törmäämään siihen, että ehkä he ymmärtävät toisiaan paremmin kuin kukaan muu. 

Varaa englanninkielinen All the Birds in the sky -romaani Helmetissä. 

.

Narrin Matka ja Täyttä höyryä -kirjojen kansikuvat 

Robin Hobbin ja Terry Pratchettin tuotanto

Robin Hobb on yhdysvaltalainen fantasiakirjailija, joka on kirjoittanut mm. neljä trilogiaa ja yhden tetralogian. Robin Hobbin tuotantoon voit tutustua Helmetissä.

Terry Pratchett (1948-2015) oli englantilainen fantasia- ja scifikirjailija, joka tunnetaan parhaiten yhteiskunnan ilmiöitä parodoivasta Kiekkomaailma-sarjasta. Terry Pratchettin tuotantoon voit tutustua Helmetissä.

.

Katriinan mielikirjat

Aamut, hiukset hajallaan -kirjan kansikuva

Aamut, hiukset hajallaan : valikoima runoja

Erzsébet Toth; suom. Hannu Launonen (WSOY, 2011)

Unkarilaisen Erzsébet Tóthin (s. 1951) runoissa elävät rinnakkain niin lapsuuden muistot kuin isänmaan ja Euroopan lähihistoria: hän kysyy, miten meidän on tässä maailmassa käynyt ja miten voi vielä käydä. Erityisesti Tóthin armottomat rakkausrunot kuuluvat hienoimpaan unkarilaiseen lyriikkaan.

Varaa Aamut, hiukset hajallaan -runokokoelma Helmetistä.

.

Päivän talo, yön talo -kirjan kansikuva

Päivän talo, yön talo

Olga Tokarczuk (Otava, 2019)

Vuoden 2018 Nobel-voittajan ensimmäinen suomennettu romaani on raikas sekoitus unia ja legendoja, pyhimystarinoita ja ruokaohjeita, omaelämäkertaa ja historiaa, totta ja fantasiaa. Nowa Rudan pikkukaupungissa asuva kertoja löytää nettisivun, jolla ihmiset kautta maailman kirjoittavat unistaan. Yksityisyydessään ja yhteisyydessään unet muodostavat jaetun alitajunnan ja muistin. Kertojan mielessä ne sekoittuvat paikkakunnan menneisyyteen ja nykyisyyteen. Tarinat vyöryvät esiin mielivaltaisesti samalla kun kertoja pitää täysikuun valvojaisia ja valmistaa herkullisia ruokia kärpässienestä. Ympärillä Sleesian kosteanrehevä luonto elää sykliään vuodenajasta toiseen, elämän ja kuoleman rytmissä.

Varaa Päivän talo, yön talo -romaani Helmetistä.

.

Elämä: Käyttöohje -kirjan kansikuva

Elämä: Käyttöohje

Georges Perec (Loki-kirjat, 2006)

Laaja ja polveileva romaani pariisilaisesta kerrostalosta ja sen asukkaista, joiden perheet ovat asuneet siellä sukupolvien ajan - ja näitä kaikkia yhdistävistä monimutkaisista sidoksista. Paitsi taloon, kirjailija vertaa työtään usein myös palapeliin: jokainen ihminen täyttää oman paikkansa, kun elämää katsotaan kokonaisuutena. Ajan ja tilan halki harhailevissa, toisiinsa liittyvissä kertomuksissa esiintyy kaikenlaisia outoja, irrallisia osasia - syntymiä, kuolemia, elämiä, rakkauksia, kadotettuja ja jälleen löydettyjä tavaroita, täyttyneitä toiveita ja särkyneitä haaveita kuin valtavan palapelin palasia. 

Varaa Elämä: käyttöohje Helmetistä.

.

Kanelipuodit -kirjan kansikuva

Kanelipuodit ja muita kertomuksia

Bruno Schulz (Basam Books Oy, 2013)

Fantastiset kertomukset ammentavat Schulzin omasta elämästä itäpuolalaisessa pikkukaupungissa ja muodostavat yhden kokonaisuuden, jossa on samat päähenkilöt. Kirja on ensimmäinen Schulzin koko tuotannon käsittävä suomennos. Vaikka Schulz ehti julkaista vain kaksi kirjaa, ne ovat riittäneet nostamaan hänet maailmanmaineeseen, ja hänet mainitaankin usein Rainer Maria Rilken, Franz Kafkan ja Robert Musilin rinnalla.

Varaa Kanelipuodit ja muita kertomuksia Helmetistä.

.

Majakka -kirjan kansikuva

Majakka

Virginia Woolf (Arena Kirjayhtymä, 1977 / Tammi 2003)

Majakka on kertomus vahvan naisen ympäristöään hallitsevasta elämästä ja kuolemasta. Takautumien sekä sisäisen monologin avulla Virginia Woolf maalaa kuvan päähenkilö rouva Ramsayn vaikutuksesta perheeseensä ja sitä ympäröivien ihmisten elämään analysoiden samalla, mikä on naisen asema, naisen olemus ja naisen tärkeys. Romaani vaatii lukijaa pysähtymään, miettimään ja maistelemaan tarinaa sen edetessä. Matka majakalle alkaa.

Varaa Majakka-romaani Helmetistä.

.

Heidin mielikirjat

Siivoojan käsikirja -teoksen kanskikuva

Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Lucia Berlin; suom. Kristiina Drews (Aula & Co, 2018)

Siivoojan käsikirja on kokoelma yhdysvaltalaisen Lucia Berlinin parhaita lyhyitä kertomuksia. Berlinin säkenöivän yksinkertaiset mutta monitasasoiset ja melankoliset ja mustan huumorin sävyttämät tekstit ovat hienovaraisia ja oivaltavia kuvauksia amerikkalaisesta arjesta pesuloissa, tukiasunnoissa, katkaisuhoidossa, katolisessa koulussa, hienostokodeissa ja kaduilla. Lucia Berlin (1936-2004) oli yhdysvaltalainen kirjailija, kirjallisuuden opettaja, äiti, alkoholisti, yksinhuoltaja ja sisukas nainen. Berlin ammensi kertomuksiinsa omasta elämästään. 

Varaa Siivoojan käsikirja Helmetistä.

.

Olimme ihan suunniltamme -kirjan kansikuva

Olimme ihan suunniltamme

Karen Joy Fowler; suom. Sari Karhulahti (Tammi, 2015)

Kirja joka takuulla yllättää. Vanhempiaan ei voi kukaan valita, mutta he voivat tehdä lapsensa puolesta valintoja. Hurjia, koko elämän mullistavia valintoja. Lapsena Rosemary puhua pälpätti lakkaamatta, joten miksi nyt, opiskelijatyttönä, hän ei puhu juuri mitään? Hänellä oli samanikäinen sisar, Fern, ja isoveli, Lowell. Hän rakasti heitä palavasti, mutta nyt molemmat ovat kadonneet. Veljen odottamaton yhteydenotto auttaa Rosemarya selvittämään, mitä lopulta tapahtui. Samalla lukija joutuu pohtimaan perustavanlaatuisia kysymyksiä ihmisen suhteesta muuhun luomakuntaan. Tämä on Rosemaryn poikkeuksellinen tarina: naurattava, surullinen ja ajatuksia herättävä.

Varaa Olimme ihan suunniltamme -romaani Helmetistä.

.

Olemisen sietämätön keveys -kirjan kansikuva

Olemisen sietämätön keveys

Milan Kundera; suom. Kirsti Siraste (WSOY, 1985)

Olemisen sietämätön keveys on neljän keskieurooppalaisen sijaansa etsivän ihmisen tarina. Se on myös syvimpiä ja kauneimpia rakkauskertomuksia mitä koskaan on kirjoitettu. Tomás, prahalainen kirurgi ja naistenmies, rakastuu päätäpahkaa herkkään hauraaseen tarjoilijattareen Terezaan. Hän haluaa tytön mutta myös vapautensa, kaikki hänelle kertyneet ihanat naiset. Heistä tärkein on Sabina, itsellinen taiteilija ja seikkailijatar. Vuosi 1968 viskoo ihmiset maailmalle. Genevessä Sabina solmii suhteen Franziin, keski-ikäiseen, osallistuvan polven tiedemieheen, jonka idealismi ulottuu koko maailmaan.

Varaa Olemisen sietämätön keveys -romaani Helmetistä.

.

Doppler-kirjan kansikuva

Doppler-trilogia

Erlend Loe  (WSOY, 2005-2016)

Doppler on kyllästynyt ihmisiin, heidän tapaansa toimia, olla ja puhua. Niinpä hän pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa, pakenee metsään Holmenkollenille ja ryhtyy piileksimään. Doppler elää Bongoksi kastamansa hirvenvasan kanssa tyytyväisenä metsässä, mutta ulkomaailma ei jätä häntä rauhaan. Etenkin Dopplerin vaimo ja lapset tuottavat miehelle päänvaivaa - miten heihin pitäisi suhtautua? Loella on loputon kyky nähdä asiayhteyksiä siellä, missä niitä ei uskoisi olevan. Naurun lomassa kirja saa pohtimaan, mikä tässä erinomaisessa maailmassa on pielessä. 

Varaa Doppler-trilogian kirjat Helmetistä. Ensimmäisen kirjan nimi on Doppler.

.

Alone -sarajkuvakirjan kansikuva

Alone

Chaboute; suom. Ivanka Hahnenberger (Faber And Faber, 2018)

Pienellä majakkasaarella, kaukana muusta maailmasta, elää erakko. Joka viikko toimitusvene jättää hänelle tarvikkeita, mutta kalastajat eivät koskaan tapaa häntä. Vuodet autiolla saarella, mielikuvitus ainoana kumppaninaan, ovat vieneet majakanvartijan yksinäisyyden tuolle puolelle. Hänelle horisontin takana oleva voi olla... ei mitään. Miksi hän siis haluaisi koskaan lähteä saarelta? Kuitenkin eräänä päivänä uteliaisuus voittaa, kun uusi veneilijä astuu saarelle. Arkuus, epätoivo ja huumori kietoutuvat yhteen sarjakuvaromaanissa, joka kuvaa, kuinka joku voi olla jokainen, ja jokainen on joku.

Varaa englanninkielinen Alone-sarjakuva Helmetistä.

-----------------------------------------------------

Kirjojen esittelytekstit ovat kirjojen takakansitekstejä, jotka on saatu Kirjavälitykseltä. Englanninkielisten teosten tekstit on käännetty suomeksi. Esittelytekstit ovat lyhenneltynä alkuperäisessä muodossaan. 

Kuvat: esittelykuva Pixabay, muut kuvat kirjojen kansikuvia.