Mitä lukea, kun ei tiedä mitään luonnontieteistä

Mitä lukea, kun ei tiedä mitään -sarjassa eri alojen ammattilaiset antavat lukuvinkkejä oman alansa kirjallisuudesta. Tässä osassa vinkataan kirjoja geologiasta muinaisgenetiikkaan.

Mitä lukea sellaisesta aiheesta, josta ei tiedä mitään? Aloittelijan voi joskus olla vaikea keksiä, mistä uuteen asiaan tutustuminen kannattaa aloittaa. Siksi päätimme kysyä eri alojen ammattilaisilta, mitä oman alansa kirjoja he suosittelisivat aloittelijalle. Kirjavinkkejä ei ole tarkoitettu ensisijaisesti aiheen opiskeluun vaan enemmänkin yleissivistyksen kartoitukseen. Tässä seitsemänosaisessa vinkkisarjassa jaamme näitä suosituksia.

Luonnontieteet tutkivat nimensä mukaisesti kaikkea sitä luontoa, joka on ympärillämme. Näissä vinkeissä ei lähestytä aihetta kuitenkaan liian teknisesti vaan hyvin aloittelijaystävällisesti. Olit siis kiinnostunut metsäbiologiasta, ekologiasta, elintarviketeknologiasta tai luonnontieteistä yleensä, nämä vinkit ovat juuri sinulle. 

Vinkkisarja on saanut inspiraation Helmet-lukuhaasteen 2017 haastekohdasta 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän. Kiitämme kaikkia kirjavinkkejä jakaneita.

Kirjavinkit

Luonnontieteet

Oliver Sacks: Volframin hehku: muistoja kemiallisesta lapsuudestani (Uncle Tungsten : memories of a chemical boyhood)
Kauan ennen kuin Oliver Sacksista tuli kuuluisa neurologi ja menestyskirjailija - -, hän oli pieni englantilainen poika, jonka suuri rakkaus oli luonnontiede. Häntä kiehtoivat yhtälailla metallit ja mineraalit kuin mustekalatkin. Pojan lumottuja tieteellisiä puutarhoja olivat mm. hänen oma kotilaboratorionsa, luonnontieteelliset museot, Dave-enon hehkulampputehdas ja meribiologian tutkimuskeskus. Nuori Sacks pakeni sota-ajan ahdistavia kokemuksia tieteen maailmaan, jonka hän koki turvalliseksi ja kauniiksi. Oliver Sacks kuvaa mieleenpainuvalla tavalla oman perheensä vaiheita 1930- ja 1940-luvun Lontoossa. Lisäksi Sacksin muistelmateos tarjoaa värikkään katsauksen kemian ja monien luonnontieteellisten ilmiöiden historiaan aina hehkulampuista valokuvaukseen ja jaksollisen järjestelmän kehittämisestä kvanttifysiikkaan. (BTJ)

Metsäbiologia ja ympäristöjuridiikka

Veikko Huovinen: Puukansan tarina
Puukansan tarina on suomalainen perusteos: vuoden ja vuosikymmenen vihreä kirja! Se kertoo metsän tarinan kaiken tuhoavasta metsäpalosta uuteen kasvuun, ihmisten ja lopulta sahateollisuuden saapumiseen. Puut eivät puhu. Ja jos puhuvatkin, niin hiljaa. Metsällä on kuitenkin äänensä. Ja metsällä on tarinansa, jonka Veikko Huovinen nyt tarkasti ja hellästi kertoo.

Geologia

Suomen kallioperä: 3 000 vuosimiljoonaa
Geologinen tutkimus on viime vuosina edennyt nopeasti ja muuttanut jopa maailmankuvaamme. Suomen kallioperä - 3 000 vuosimiljoonaa antaa kattavan kuvan kallioperämme rakenteesta, koostumuksesta ja kehitysvaiheista. Kallioperämme kokonaisuuksia käsittelevien lukujen lisäksi käydään läpi nykyaikaisen geologian perusteet. (BTJ)

Kalle Taipale, Matti Saarnio: Tulivuorista jääkausiin: Suomen maankamaran kehitys
Geologian perusteos, joka pureutuu Suomen maaperään. Käsittelyyn pääsevät niin kallioperä, kivilajit, mineraalit kuin jääkausien vaikutuksetkin.

Ekologia ja evoluutiobiologia

Ilkka Hanski: Tutkimusmatkoja saarille
Elämän valtava kirjo on planeettamme hämmästyttävimpiä piirteitä. Eliölajeja on syntynyt ja sammunut vuosimiljoonien saatossa, mutta evoluutiota tapahtuu edelleen, aivan silmiemme edessä. Kun ympäristöolot muuttuvat, lajit voivat joko sopeutua uusiin olosuhteisiin, etsiytyä sopivaan ympäristöön tai kadota. Akateemikko Ilkka Hanskin tutkimukset kuudelta saarelta ympäri maailmaa - Borneon sademetsistä piskuiselle Haminanluodolle - auttavat ymmärtämään, mitä luonnon monimuotoisuus on ja miten se on kehittynyt. Lähes puolen vuosisadan aikana kertyneet havainnot kertovat myös ennennäkemättömän nopeista muutoksista, jotka ovat ihmisen aiheuttamia. (BTJ)

Elintarviketekniikka

Susanna Kovanen: Ruokapyramidihuijaus: mitä meille syötetään ja miksi?  
Olemme joutuneet ruokapyramidihuijauksen uhreiksi. Perinteiset ruoanlaittotavat ovat väistyneet prosessoidun ruoan tieltä ja ruokaskandaalit seuraavat toisiaan. Ruokateollisuuden kulissien takana tapahtuu paljon sellaista, mistä kuluttajalla ei ole aavistustakaan. On aika ottaa selvää, kuka päättää, mitä syömme. - - Ruokapyramidihuijaus kertoo, miten ruokateollisuus ja ravitsemustiede ovat kehittyneet ja miten ne vaikuttavat jokapäiväisiin valintoihimme lähes huomaamattamme. Teos selvittää myös, minkälaisista myyteistä suomalainen ruokavalio on koottu. (BTJ)

Ympäristötiede

Ihminen ja ympäristö
Luonto ja ympäristö ovat ihmiselle elintärkeitä voimavaroja. Niistä uhkaa tulla myös ihmiskunnan kohtalonkysymys. Käsitys ihmisen ja ympäristön suhteesta on viime vuosina laajentunut ja monipuolistunut. On alettu ymmärtää, kuinka herkästä ja mutkikkaasta järjestelmästä on kyse. Ihminen ja ympäristö on kattava katsaus ihmisen ja ympäristön kytkentöihin. Sen aihepiirit ulottuvat eliölajien sukupuutoista ilmastonmuutokseen ja kulutuskulttuurista metsäluonnon suojeluun. Kaikissa näissä kysymyksissä on olennaista, millaisia polkuja yksityiset ihmiset, yhteiskunta ja koko ihmiskunta valitsevat. Ihminen ja ympäristö sisältää Suomen parhaiden asiantuntijoiden tuoreita ja oivaltavia näkökulmia ympäristöasioihin ja ihmisyhteisöjen vastuunkantoon. (BTJ)

Jari Lyytikäinen, Harri Hakala: Ympäristön tila ja suojelu Suomessa
Laaja tietopaketti käy läpi kaikki merkittävät ympäristöongelmat ja suomalaisen yhteiskunnan eri lohkot. Teos tarjoaa jäsennetyn kokonaiskuvan ympäristökysymysten eri ulottovuuksista ja kytkee maailmanlaajuiset kehityskulut Suomen tilanteeseen. Helppolukuinen teos soveltuu perustiedon lähteeksi kenelle tahansa ympäristökysymyksistä kiinnostuneelle. (BTJ)

Muinaisgenetiikka

Svante Pääbo: Neandertalilainen
Mitä voimme oppia itsestämme ja esi-isistämme tarkastelemalla neandertalinihmisen geenejä? Neandertalilainen: kadonnutta perimää etsimässä on maailman kenties tunnetuimman geneetikon Svante Pääbon vastaus tähän kysymykseen. Pääbon neandertalinihmisen perimän selvittämiseksi tekemä työ on noussut otsikoihin yli vuosikymmenen ajan. Vuonna 1997 Pääbo sekvensoi koko perimän ja vuonna 2009 avasi sen kokonaan. Sitten hän osoitti, että nykyihmisellä on neandertalilaisen geenejä, ja hiljattain hän julkaisi tutkimuksensa neandertalilaisten elämästä. Neandertalilainen johdattaa lukijansa perimän maailmaan ja nykyihmisen muinaisten sukulaisten elämään. Se valottaa arvoitusta siitä, miksi yksi laji, Homo sapiens, selvisi, kun taas neandertalilaiset kuolivat sukupuuttoon. Lisäksi se paljastaa, mitä tiedetään nykyihmisten ja neandertalilaisten suhteesta - sukulaisuudesta, jonka selviäminen pani uusiksi ihmiskunnan historian perustan. (BTJ)

Lue sarjan muut osat

Teksti: Riikka Utriainen, Espoonlahden kirjastot
Kuva: Unsplash.com