Mitä lukea, kun ei tiedä mitään teknologiasta ja designista

Mitä lukea, kun ei tiedä mitään -sarjassa eri alojen ammattilaiset antavat lukuvinkkejä oman alansa kirjallisuudesta. Tällä kertaa vinkeissä sukelletaan erilaisten teknologioiden, tekniikoiden ja designin maailmaan.

Mitä lukea sellaisesta aiheesta, josta ei tiedä mitään? Aloittelijan voi joskus olla vaikea keksiä, mistä uuteen asiaan tutustuminen kannattaa aloittaa. Siksi päätimme kysyä eri alojen ammattilaisilta, mitä oman alansa kirjoja he suosittelisivat aloittelijalle. Kirjavinkkejä ei ole tarkoitettu ensisijaisesti aiheen opiskeluun vaan enemmänkin yleissivistyksen kartoitukseen. Tässä seitsemänosaisessa vinkkisarjassa jaamme näitä suosituksia.

Tiedätkö sinä, miten tietokoneet toimivat? Entä mihin nykyinen teknologinen kehitys on meitä viemässä? Oletko aina ihmetellyt, miten fontit suunnitellaan tai miten kankaankudonta toimii? Tällä kertaa vinkeissä puhutaan paljon tietotekniikasta, mutta myös muiden alojen ammattilaiset pääsevät ääneen. Esimerkiksi graafiseen suunnitteluun on tarjolla kolme kiinnostavaa kirjavinkkiä ja tekstiilialaan voi tutustua monesta eri näkökulmasta.

Vinkkisarja on saanut inspiraation Helmet-lukuhaasteen 2017 haastekohdasta 48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän. Kiitämme kaikkia kirjavinkkejä jakaneita.

Kirjavinkit

Tietotekniikka ja tietojenkäsittelytiede

Martin Davis: Tietokoneen esihistoria Leibnizista Turingiin (The universal computer: the road from Leibniz to Turing)
Davisin kirjassa kuvataan tietokoneiden syntyhistoriaa alkaen 1600-luvun Saksasta, missä tiedemies Gottfried Leibniz suunnitteli yleispätevää kieltä kuvaamaan kaikki maailman ongelmat ja ratkaisemaan ne laskutoimitusten avulla. 1930-luvulla Alan Turingin analyysit veivät teknologiaa eteenpäin, ja kun toinen maailmansota syttyi, kiihdytti se myös tietotekniikan kehitystä. Kirjassa keskitytään insinöörien saavutusten sijaan valaisemaan niitä matemaattisen logiikan tutkijoita, joiden innovaatiot ovat luoneet pohjat modernille tietotekniikalle.

Teknologia

Kevin Kelly: The inevitable: understanding the 12 technological forces that will shape our future (saatavilla vain englanniksi)
Suuri osa seuraavan kolmenkymmenen vuoden tapahtumista ovat väistämättömiä. Niihin vaikuttavat teknologian trendit ovat nimittäin jo liikkeessä. Kellyn kirja on optimistinen tulevaisuuden tulkinta, jossa osoitetaan, miten tulevaisuuttamme muovaavat asiat voidaan nähdä jatkumona muutamista pitkäaikaisista ja kiihtyvistä voimista. Mukana ovat niin virtuaalitodellisuus kodeissa, on-demand-talous kuin kaikkeen tuottamaamme sulautuva tekoälykin. Kellyn mukaan se, miten ostamme, teemme työtä, opimme ja kommunikoimme, mullistuu.

Koodin ja tietokoneen filosofia

Charles Petzold: Code (saatavilla vain englanniksi)
Ihmisen pakkomielle kommunikoida on vaikuttanut merkittävästi teknologisiin innovaatioihin viime vuosisatojen aikana. Petzold valaisee tietokoineiden ja älylaitteiden sisäistä maailmaa käyttämällä esimerkkeinään jokapäiväisiä esineitä ja tuttuja kielijärjestelmiä, kuten Braillea ja Morse-koodia. Code antaa kaikille teknologian tuntemuksen tasosta riippumatta eväitä ymmärtää, miten tietokoneet ja internet toimivat.

Koneoppiminen

Nate Silver: Signaali ja kohina: miksi monet ennusteet epäonnistuvat, mutta jotkin eivät (The signal and the Noise)
Arkielämä perustuu jatkuvaan ennustamiseen: on valittava paras reitti työpaikalle tai houkutteleva lomakohde. Tai kenties syntyy halu lyödä urheiluveto. Suuremmassa mittakaavassa ennustetaan maanjäristyksiä, vaalien tuloksia ja talouden tulevaa kehitystä. Miksi ennusteet epäonnistuvat niin usein? New York Times -lehdessä näitä asioita ennustava toimittaja kertoo, että epäonnistuminen perustuu miltei aina virheelliseen tietoon. Signaali ja kohina auttaa erottamaan asiayhteydessä olennaisen tiedon epäolennaisesta. (BTJ)

Webdesign

Steve Krug: Älä pakota minua ajattelemaan! Tervejärkinen käsitys web-käytettävyydestä (Don't make me think : a common sense approach to Web usability)
Älä pakota minua ajattelemaan! on verkkosuunnittelun klassikko. Krugin kirjassa keskitytään verkkosivujen käytettävyyteen suunnittelun ytimenä. Käyttäjätutkimukseen perustuvat ohjenuorat ohjaavat ajattelemaan suunnittelua käytettävyyden kautta. Uudemmissa painoksissa on lisätty sisältöä verkkosivujen saavutettavuudesta, hakukoneoptimoinnista sekä verkkostandardeista.

Jacob Nielsenin teokset  
Jacob Nielsen on tanskalainen verkkokäytettävyyskonsultti, jota on kutsuttu muun muassa “käytettävyyden kuninkaaksi” ja “verkon viisaimmaksi ihmiseksi”. Hän on kirjoittanut useita kirjoja verkkosuunnittelusta ja käytettävyydestä.

Typografia, graafinen suunnittelu

Graafinen tietokirja  
Kirjapainotaitoa, kirjapainotekniikkaa ja graafista teollisuutta käsittelevä Graafinen tietokirja on täydennetty käännös ruotsinkielisestä Grafisk uppslagsbok -kirjasta. Se on julkaistu vuonna 1960 graafisen keskusliiton ja WSOY:n yhteistyönä juhlistamaan Suomen kirjanpainajain järjestäytymisen 80-vuotispäivää.

Robert Bringlurst: The Elements of Typographic Style (saatavilla vain englanniksi)
Tunnettu typografi ja runoilija Bringhurst tuo selkeyttä typografian suunnitteluun tällä tyyppioppaalla. Kirja yhdistää käytännöllistä, teoreettista ja historiallista tietoa. Läpi käydään yksittäisten kirjainten ja kokonaisen aakkoston suunnittelu, sekä tekstin asettelua sivulle marginaaleista alaviitteisiin.

Markus Itkonen: Typoteesejä: tarkan typografian opas
Typoteesejä antaa vastauksia typografisiin kysymyksiin kaikille julkaisuja tekeville. Jotkin asiat eivät ole makuasioita, vaan ne voidaan ratkaista vain oikein tai väärin. Typografisten kysymysten lisäksi kirja antaa käytännöllisia ohjeita myös muun muassa välimerkkien käyttöön, luettavuuteen ja tavutussääntöihin. Kirjaan sisältyy runsaasti havainnollisia esimerkkejä oikeista ja vääristä ratkaisuista.

Tekstiiliala

Riikka Räisänen, Anja Primetta, Kirsi Niinimäki: Luonnonväriaineet
Ihminen on värjännyt vaatteita ja muita tekstiilejään jo vuosisatoja. Raaka-aineet tähän on saatu ympäröivästä luonnosta, mutta synteettisten väriaineiden yleistyttyä 1800-luvun lopulla luonnonväriaineiden käyttö loppui lähes kokonaan. Luonnonväriaineiden mahdollisuuksiin on havahduttu nyt uudestaan. - - Kirja tuo esille luonnonvärien monipuolisuutta ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia erilaisissa tekstiileissä. Perinteisesti luonnonväriaineet on yhdistetty pienimuotoiseen käsityöläisyyteen, mutta nykyään niitä voidaan hyödyntää jopa teollisen mittakaavan tuotannossa. (BTJ)

Ester Perheentupa: Kutokaa itse kankaanne
Tämä kankaankudonnan klassikkoteos on julkaistu jo 1946, mutta se pitää edelleen pintansa.

Maija Pellonpää-Forss: Kankaanpainanta: välineet, suunnittelu, painaminen
Kirjassa käsitellään kankaanpainantaa yksinkertaisista toteutustavoista vaativaan suunnitteluun ja toteutukseen. Teollisen painoprosessin esittely auttaa suunnittelijaa ymmärtämään työlleen asetettuja rajauksia. Kirjoittaja Maija Pellonpää-Forss on toiminut pitkään Taideteollisen korkeakoulun tekstiilitaiteen koulutusohjelmassa painokangassuunnittelun lehtorina. (BTJ)

Lue sarjan muut osat

Teksti: Riikka Utriainen, Espoonlahden kirjastot
Kuva: Unsplash.com