Miten toimia kun kirjastoon ei pääse tulostamaan tai skannaamaan

Monet käyvät kirjastossa skannaamassa ja tulostamassa liitteitä esimerkiksi erilaisia hakemuksia varten. Tiesitkö, että voit toimittaa liitteet myös sähköisesti ja että papereiden skannaaminen onnistuu omalla puhelimella? Tässä jutussa neuvotaan, miten voit lähettää liitteitä kotoa käsin.

Kela suosittelee koronavirusepidemian takia asiakkailleen asiointia puhelimessa tai verkossa. Verkkoasiointia varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue lisää: Kelan verkkopalvelut.

Yleisin liite, jota kirjastoon tullaan tulostamaan, on pankin tiliote. Tiliotteen voi onneksi saada myös digitaalisena sähköistä asiointia varten. Jos et löydä tiliotetta verkkopankista, voit kysyä neuvoa oman pankkisi asiakaspalvelusta. 

Voit ladata tiliotteen verkkopankista suoraan puhelimeesi tai tietokoneellesi PDF-muodossa, tai ottaa siitä kuvakaappauksen. Tärkeintä on että kaikki tiedot näkyvät. Katso ohjeet kuvakaappauksen ottamiseen älypuhelimella ja tietokoneella:
Kotimikro: Kuvakaappaus puhelimella
Kotimikro: Kuvakaappaus tietokoneella

Jos sinun pitäisi saada paperinen liite skannattua sähköistä asiointia varten, viralliseksi liitteeksi kelpaa yleensä älypuhelimella otettu valokuva dokumentista. Kuvan täytyy kuitenkin olla riittävän tarkka, että käsittelijä pystyy tulkitsemaan sitä. Katso ohjevideo: Kela opastaa – Näin lähetät liitteen verkkoasiointipalvelussa.

Mikäli tarvitset skanneria tai kopiokonetta kuittien tai muiden paperien säilyttämistä varten, voit skannata dokumentteja myös omalla puhelimellasi. Lue ohjeet Ylen digitreeneistä: Skannaa kuitit ja tärkeät paperit talteen kännykällä.

Älypuhelimille on myös kehitetty sovelluksia skannaamista varten. Sovelluksella dokumentit saa skannattua lähes yhtä siististi kuin tavallisella skannerilla. Käteviä skannerisovelluksia ovat esimerkiksi Adobe Scan ja Microsoft Lens.

Adobe Scan  iOS- ja Android-laitteisiin
Microsoft Lens Android-laitteisiin
Microsoft Lens iOS-laitteisiin

Katso myös:

Digituki Helsingissä

Digituki Vantaalla

Digituki Espoossa

Digituki Kauniaisissa

Kuva: Pixabay