Miten toimia kun kirjastoon ei pääse tulostamaan tai skannaamaan

Kuun vaihteessa monet käyvät kirjastossa skannaamassa ja tulostamassa liitteitä erilaisia hakemuksia varten. Kun kirjastot ovat kiinni, tulostus- ja skannauspalvelut eivät kuitenkaan ole käytettävissä. Tiesitkö että voit toimittaa liitteet myös sähköisesti, ja papereiden skannaaminen onnistuu omalla puhelimella? Tässä jutussa neuvotaan, miten voit lähettää liitteitä kotoa käsin.

Kela suosittelee koronavirusepidemian takia asiakkailleen asiointia puhelimessa tai verkossa. Verkkoasiointia varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue lisää: Kelan verkkopalvelut.

Yleisin liite jota kirjastoon tullaan tulostamaan on pankin tiliote. Tiliotteen voi onneksi saada myös digitaalisena sähköistä asiointia varten. Jos et löydä tiliotetta verkkopankista, voit kysyä neuvoa oman pankkisi asiakaspalvelusta. 

Voit ladata tiliotteen verkkopankista suoraan puhelimeesi tai tietokoneellesi PDF-muodossa, tai ottaa siitä kuvakaappauksen. Tärkeintä on että kaikki tiedot näkyvät. Katso ohjeet kuvakaappauksen ottamiseen älypuhelimella ja tietokoneella:
Kotimikro: Kuvakaappaus puhelimella
Kotimikro: Kuvakaappaus tietokoneella

Jos sinun pitäisi saada paperinen liite skannattua sähköistä asiointia varten, viralliseksi liitteeksi kelpaa yleensä älypuhelimella otettu valokuva dokumentista. Kuvan täytyy kuitenkin olla riittävän tarkka, että käsittelijä pystyy tulkitsemaan sitä. Katso ohjevideo: Kela opastaa – Näin lähetät liitteen verkkoasiointipalvelussa.

Mikäli tarvitset skanneria tai kopiokonetta kuittien tai muiden paperien säilyttämistä varten, voit skannata dokumentteja myös omalla puhelimellasi. Lue ohjeet Ylen digitreeneistä: Skannaa kuitit ja tärkeät paperit talteen kännykällä.

Älypuhelimille on myös kehitetty sovelluksia skannaamista varten. Sovelluksella dokumentit saa skannattua lähes yhtä siististi kuin tavallisella skannerilla. Yksi kätevä skannerisovellus on esimerkiksi Scanbot.
Scanbot Google Play -sovelluskaupassa
Scanbot App Storessa

Katso myös:

Enterin digiopastukset senioreille jatkuvat etänä. 

Lista etänä tarjottavasta digituesta Helsingin sivuilta.

Vantaan aikuisopisto tarjoaa digitukea Facebookissa sekä puhelimitse ma-to klo 13.00-16.15 ja pe 13.00-15.30 numerossa 040-653 2170.

Espoon kirjastot tarjoavat digitukea ja neuvontaa Facebookissa. Voit myös lähettää etädigitukipyynnön Lainaa kirjastolainen -lomakkeella.

Kuva: Pixabay