Muistiviikon kirjavinkit

Valtakunnallista muistiviikkoa vietetään 21.-27.9.2020. Viikon aloittaa Maailman Alzheimer-päivä (World Alzheimer's Day) maanantaina 21. syyskuuta. Muistiviikko on Muistiliiton ja sen jäsenyhdistysten perustama vuosittainen teemaviikko, joka tuo esiin muistisairaiden ja heidän läheistensä oikeutta hyvään ja omannäköiseen elämään. 

Muistiviikon kunniaksi alle on koottu muistiin ja aivoterveyteen liittyviä kirjavinkkejä. Vinkit on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä vinkkiosiossa on tietoa ja tukea niille, joita muistisairaus koskettaa tavalla tai toisella. Toisessa osiossa taas suositellaan kirjoja aivojen toiminnasta ja oman aivoterveytensä edistämisestä kiinnostuneille.

Jos kaipaat tukea, tietoa ja toimintaa muistisi hyväksi, suosittelemme tutustumaan Uudenmaan Muistiluotsin toimintaan. Se on suunnattu muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen sekä kaikille muististaan ja muistin huoltamisesta kiinnostuneille.  Muistiluotsille voi myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi tukemaan muistisairaita ja heidän läheisiään.

Tietoa ja tukea kirjallisuudesta muistisairaille ja heidän läheisilleen

.

Kumpanina muistisairaus -kirjan kansikuva

Kumppanina muistisairaus : tietoa, tukea ja kokemuksia

Tuula Vainikainen (Kirjapaja, 2016)

Muistisairaus vaikuttaa suuresti sekä sairaan että hänen läheistensä elämään. Teos kertoo elämästä muistisairauden kanssa ja antaa tietoa muistisairauksista ja niiden hoidosta. Mukana on sekä lääketieteen ja hoitotyön asiantuntijoiden näkökulmia että sairaiden ja heidän läheistensä kokemuksia. Muistisairauksia ei voida parantaa, mutta hyvä hoito ja läheisten tuki tarjoavat muistisairaalle mahdollisuuden hyvään, elämänmakuiseen arkeen.

Helmetissä täällä.

Joku jonka tunsin -kirjan kansikuva

Joku jonka tunsin : minä ja Alzheimer

Wendy Mitchell; suom. Sirpa Hietanen (Kirjapaja, 2020)

Miltä tuntuu, kun saa kuulla sairastavansa Alzheimeria? Miten suhtautua elämään, kun sen tuttu perusta yhtäkkiä järkkyy peruuttamattomalla tavalla? Wendy Mitchell kertoo koskettavassa menestysteoksessaan elämästään Alzheimer-diagnoosin jälkeen. Työssäkäyvän, urheilullisen Mitchellin elämä muuttui alle 60-vuotiaana, kun hän kuuli sairastavansa etenevää muistisairautta. Se, mikä aiemmin oli itsestään selvää, ei enää ollutkaan sitä. Kuka hän olisi sitten, kun hän menettäisi tärkeimmät muistonsa? Kuinka elää eteenpäin, sopeutua mutta ei luovuttaa? Mitchellin teos sanoittaa muistisairaan tuntoja rehellisesti ja rohkeasti. 

Helmetissä täällä.

Edelleen Alice -kirjan kansikuva

Edelleen Alice

Lisa Genova; suom. Leena Tamminen (WSOY, 2015)

Lisa Genovan romaani kertoo viisikymppisestä, niin urallaan kuin yksityiselämässäänkin menestyneestä Alicesta. Hän on hajamielinen aivan kuten muutkin, kunnes unohduksia eivät enää selitä stressi, kiire eivätkä vaihdevuodet. Edelleen Alice on syväsukellus alzheimerintaudista kärsivän ihmisen mieleen, silmät avaava kertomus taudista, jossa yhteydet katkeavat eivätkä paikat ja ajat, sanat ja kasvot enää löydä toisiaan. Vaikka ulkopuolisen silmin Alice näyttää kadottavan otteen elämään, hän itse kokee pitävänsä siitä päivä päivältä tiukemmin kiinni.

Helmetissä täällä.

Muistisairaan hoito -kirjan kansikuva

Muistisairaan hoito

toim. Merja Hallikainen, Annikka Immonen, Pirkko Pihlakari, Riitta Mönkäre (Kustannus oy Duodecim, 2018)

Muistisairaan hoidon perusta on toimintakykyä tukeva aktiivinen arki. Hyvän hoidon ja hoivan avulla muistisairaan toimintakyky säilyy ja arki sujuu itsenäisesti tai tuettuna. Teoksessa tarkastellaan sairauteen liittyviä käyttäytymisen muutoksia sekä muistisairaan kohtaamista ja ohjausta. Muita käsiteltyjä aiheita ovat lääkehoito, kivun arviointi ja hoito, ravitsemus, uni ja vuorokausirytmi. Tapausesimerkit auttavat hahmottamaan erilaisia hoitotilanteita ja toimintamalleja.

Helmetissä täällä.

Muistisairaan läheisen kirja -kirjan kansikuva

Muistisairaan läheisen kirja

Sanna Aavaluoma & Tarja Tammelin (Suhteessa Oy, 2017)

Muistisairaus hämärtää ja rikkoo ihmisten välisiä psyykkisiä rajoja sairauden etenemisen ja lisääntyvän avun tarpeen myötä. Muistisairaan läheisen kirja on kirjoitettu vastavoimaksi tälle hämärtymiselle. Itsen rakastaminen ja itsestä huolehtiminen eivät merkitse sairastuneen läheisen unohtamista tai huonoa hoitoa. Kirjan tarkoitus on auttaa muistisairaan läheistä: tunnistamaan omia ajatuksiasi, arvojasi, tunteitasi ja tarpeitasi sekä säilyttämään sisäinen yhteys niihin - riippumatta siitä mikä on konkreettinen elämäntilanteesi ja mahdollisuutesi toteuttaa niitä. 

Helmetissä täällä.

Mielenkiintoisia kirjoja aivojen toiminnasta ja aivoterveyden edistämisestä kiinnostuneille

.

Ainutlaatuiet aivot -kirjan kansikuva

Ainutlaatuiset aivot

Kaja Nordengen; suom. Susanna Paarma (Bazar Kustannus Oy, 2017)

Aivot tekevät meistä sen, mitä olemme. Aivot oppivat, ohjaavat liikkeitämme, ratkovat ongelmia ja muistavat vuosikymmenten takaisia asioita. Mutta aivot tekevät myös huonoja valintoja, ajavat meitä riippuvuuksiin ja huijaavat meitä. Miksi aivot ovat niin kuin ovat? Lääkäri ja aivotutkija Kaja Nordengen summaa yhteen tässä havainnollisesti kuvitetussa kirjassa kaiken, mitä nykyään tiedämme aivoista. Hän on erityisesti kiinnittänyt huomiota siihen, että kirjan termistö on ymmärrettävää. Nordengen kirjoittaa kiinnostavasti ja valaisevasti lukuisten tutkimuksista saatujen esimerkkien avulla.

Helmetissä täällä.

Saatavilla myös e-kirjana.

Aivot: ihmisen tarina -kirjan kansikuva

Aivot : ihmisen tarina

David Eagleman; suom. Mari Janatuinen (Atena Kustannus Oy, 2018)

Aivot – ihmisen tarina vie huippukiinnostavalle matkalle pimeään ja hiljaiseen universumiin, joka on suljettu pieneen koteloon – jokaisen ihmisen pään sisälle. Siellä, hämmästyttävän tiiviissä paketissa sadat miljardit aivosolut ja niiden biljoonat yhteydet luovat juuri sinut. Eagleman johdattaa aivojen salaisuuksiin kertomalla niin huippu-urheilijoiden kuin rikollisten aivoista. Kirjassa uppoudutaan myös aivokirugiaan, robotiikkaan ja kuolemattomuuteen. Mukaansatempaava Aivot on kertomus sinusta: siitä miten elämäsi koko ajan muokkaa aivojasi ja miten aivot muokkaavat sitä, miten elämääsi elät.

Helmetissä täällä.

Uuden ajan muistikirja -kirjan kansikuva

Uuden ajan muistikirja

Leeni Peltonen & Minna Huotilainen (Kustannusosakeyhtiö Otava, 2020)

Miten muisti oikein toimii? Ja miksei se aina toimikaan? Kun ymmärrät paremmin aivojesi toimintaa, osaat pitää muististasi huolta parhaalla mahdollisella tavalla. Muisti on olennainen osa ihmisyyttä, sillä ilman sitä et edes tietäisi, kuka olet. Tarvitset muistia kaikkeen oppimiseen, mutta sen lisäksi tarvitset myös unohtamista. Kirja avaa näköaloja muistin hämmästyttäviin syvyyksiin ja antaa hyödyllisiä arjen vinkkejä siihen, miten muistiaan voi auttaa digiajan tietotulvassa. 

Helmetissä täällä.

Personla Brainer -kirjan kansikuva

Personal brainer : treenaa aivosi vireiksi

Tiina Huttu & Reidar Wasenius (WSOY, 2016)

Osaamme huolehtia kehostamme, mutta harva tietää miten treenata pääkoppaansa, vaikka aivoiltamme vaaditaan yhä enemmän ja yhä pidempään. Aivojen kunto ratkaisee arkemme sujuvuuden ja elämämme laadun - kaiken ikää. Se hidastaa muistisairauksien kehittymistä ja voi jopa poikia lisää toimintakykyisiä työ- tai elinvuosia. Mutta mihin aivokuntoilijan kannattaa aikansa käyttää? Personal Brainer tarjoaa lukijalle paitsi tietoa ja taitoja, myös konkreettisen aivokunto-ohjelman, joka perustuu tutkitusti tehokkaimpiin harjoitusmenetelmiin. Tiina Huttu on neurotieteen lisensiaatti ja aivoihin erikoistunut tiedetoimittaja. 

Helmetissä täällä.

Saatavilla myös e-kirjana.

Treenaa muistiasi -kirjan kansikuva

Treenaa muistiasi : vinkkejä ja harjoituksia muistin tehostamiseen

Reijo A. Kauppila (PS-Kustannus, 2015)

Treenaa muistiasi kertoo perusteet muistista ja sen toimintaan vaikuttavista tekijöistä, kuten ruokavalion, liikunnan ja ihmissuhteiden merkityksestä muistin toiminnalle. Kirjassa on runsaasti ideoita, ohjeita ja psykologisia keinoja muistin kehittämiseen. Lisäksi kirja sisältää ohjeita muistiongelmien arvioimiseen. Kirja ohjaa lukijansa määrätietoisesti teorian ja harjoitusten avulla muistin tehostamiseen opiskelussa ja jokapäiväisessä elämässä. Oppimispsykologian professori Reijo A. Kauppila on toiminut muun muassa psykologina ja rehtorina. Hän on laatinut psykologisia testejä ja kirjoittanut useita tietokirjoja.

Helmetissä täällä.

Suuri Aivotreenikirja -kirjan kansikuva

Suuri aivotreenikirja, osat 1 ja 2

Pulmien teksti ja sisältö: British Mensa Limited; suom. Marita Koskinen (Readme.fi Oy, 2015)

Suuriin aivotreenikirjoihin on koottu satoja eri vaikeusasteisiin luokiteltuja tehtäviä, jotka tarjoavat hyvää aivojumppaa ja auttavat pitämään aivot vireessä. Pulmat on koonnut British Mensa Limited.

Suuri aivotreenikirja 1 Helmetissä täällä.

Suuri aivotreenikirja 2 Helmetissä täällä.

Hyvää aivoille -kirjan kansikuva

Hyvää aivoille : ravinto, muisti ja mieliala

Satu Jyväkorpi (Kirjapaja, 2017)

Ravinnolla on suuri merkitys aivojen hyvinvoinnille. Oikeat ravitsemusvalinnat, liikunta ja lepo ovat myös muun hyvinvoinnin avaimia. Satu Jyväkorpi johdattaa teoksessaan käytännönläheisesti aivoterveellisiin ravitsemusvalintoihin. Ravinnolla vaikutat vireystilaasi, muistiisi ja mielialaasi joka päivä. Teoksessa on runsaasti tutkimustietoa yksittäisten ravintoaineiden, ruokien ja ruokavalion merkityksestä aivojen terveydelle sekä herkullisia ruokaohjeita ja päiväkohtaisia esimerkkejä aivojen hyvinvointia edistävistä ruokavalioista. Satu Jyväkorpi on helsinkiläinen ravitsemustieteilijä ja filosofian tohtori, joka on väitellyt ikääntyneiden ravitsemuksesta ja toimii tutkijana Helsingin yliopistossa.

Helmetissä täällä.

Mielen ruokaa -kirjan kansikuva

Mielen ruokaa : ravinnon vaikutus muistiin, jaksamiseen ja henkiseen tasapainoon

Sinikka Piippo (Minerva Kustannus Oy, 2014)

Mielen ruokaa -kirja kertoo, miten ruoka ja sen eri ainesosat vaikuttavat mieleemme. Se selvittää, miten aivot, hermosto ja muisti toimivat ja millaisia ruoka-aineita ja lisäravinteita tarvitsemme ylläpitääksemme ja parantaaksemme muistiamme ja kognitiivisia kykyjämme. Kasvit ja ravinto vaikuttavat terveyteemme kokonaisvaltaisesti. Teos esittelee suuren määrän mieleen positiivisesti vaikuttavia marjoja, yrttejä, mausteita ja monia muita ruoka-aineita. Sinikka Piippo on  kasvitieteilijä, biologi ja tietokirjailija, joka on julkaissut useita teoksia kasveista ja luonnonlääkinnästä

Helmetissä täällä.

Aivoruokaa -kirjan kansikuva

Aivoruokaa : syö paremmin, ajattele kirkkaammin

Lisa Mosconi; suom. Pirjo Thorel (Art House Oy, 2018)

Aivot tarvitsevat erilaista ravintoa kuin muut ihmiskehon elimet, mutta harva tietää, mitä se olisi. Millainen ruokavalio edistäisi parhaiten aivojen hyvinvointia? Aivoruokaa -kirjassa annetaan kattavat ohjeet ruokavalion suunnitteluun ja kerrotaan yllättäviä totuuksia esimerkiksi siitä, miksi paleodieetti ei ole aivoille ihanteellinen, miksi gluteenin välttäminen voi olla paha virhe tai miten niinkin yksinkertainen asia kuin riittävä vedenjuonti voi parantaa tarkkaavaisuutta merkittävästi. Tiukasti tieteeseen perustuva teos erottelee faktat huuhaasta ja kertoo käytännönläheisesti, mitä pitäisi syödä ja mitä välttää. PhD Lisa Mosconi on neurotieteilijä ja ravintofysiologi, joka on tehnyt uraauurtavaa työtä aivoterveyden alalla.

Helmetissä täällä.

Teos saatavilla myös e-kirjana.

.

Kirjavinkit kokosi Heidi Kuutti Tikkurilan kirjastosta.

Kirjojen esittelytekstit on saatu Kirjavälitykseltä. Esittelytekstit ovat lyhenneltynä alkuperäisessä muodossaan. 

Kuvat: esittelykuva Pixabay, muut kuvat kirjojen kansikuvia.