Ohuet klassikot 2/3: Kansainvälistä

Oletpa lukutoukka tai lukuhaluton, tutustuminen maailmankirjallisuuden klassikkoteoksiin on aina suositeltavaa. Edes sivumäärä ei tule esteeksi, kun valitset jonkin aihepakettimme ohuista klassikoista.

Kansainvälisiä klassikoita - Tiiliskiven sijaan tiiviys!

Djuna Barnes : Yömetsä (175 s)

Yhdysvaltalaista Djuna Barnesia pidetään modernistisen englanninkielisen naiskirjallisuuden kehittäjänä. Hän oli 1910-luvulla yksi Greenwich Villagen kuuluisista boheemeista, ja hän jatkoi elämäntyyliään Pariisissa 1920- ja 1930-luvuilla. Hänen toisesta romaanistaan tuli modernin kirjallisuuden kulttiteos. Yömetsä on omintakeinen, tajunnanvirtatekniikalla kirjoitettu lesbokulttuurin kuvaus, jossa ei ole perinteistä juonta lainkaan. Romaanin sanotaan pohjaavan osin Barnesin omiin kokemuksiin.

Italo Calvino: Halkaistu varakreivi(114 s)

Varakreivi Menardo saa sodassa turkkilaisia vastaan niin pahan osuman, että miehestä jää vain puolet jäljelle. Kun varakreivin puolikas palaa kotiin, hän piinaa ja kiusaa kyläläisiään kaikin mahdollisin tavoin. Käy selväksi, että sodasta on palannut miehen paha puolisko, joka saa kansan suussa nimen Ilkimys. Myöhemmin kylään palaa toinen puolisko, jota aletaan kutsua Hyväksi, sillä siinä ovat jäljellä kaikki varakreivin hyvät ominaisuudet. Kumma kyllä, Hyvän hyvistä teoista ei seuraakaan pelkkää hyvää. Hyvän ja pahan kysymyksiä omaperäisestä näkökulmasta tarkasteleva aikuisten satu on nopeasti luettu, mutta jää askarruttamaan mieltä pitkäksi aikaa.

Albert Camus: Sivullinen (160 s)

”Äiti kuoli tänään. Tai ehkä eilen. Sain vanhainkodista sähkeen: ”Äiti kuollut. Hautaus huomenna. Osanottomme.” Samantekevää. Ehkä se tapahtui eilen.” Romaanin lakoninen aloitus on maailmankirjallisuuden vaikuttavimpia. Algerianranskalainen Mersault tappaa arabin sattumanvaraiselta näyttävän tapahtumaketjun päätteeksi. Vuonna 1947 ilmestynyt romaani tuntuu yhä tuoreelta ja tarjoaa edelleen pohdittavaa: onko Mersault välinpitämätön ajelehtija, tinkimätön totuudenetsijä vai jotakin aivan muuta?

F. M. Dostojevski: Kirjoituksia kellarista(143 s)

Väitetään, että kellariloukon yksinäinen mies on maailmankirjallisuuden ensimmäinen eksistentialisti. Syytääkö hän kellaristaan vavisuttavaa filosofista pohdintaa vai hermoherkän ja helposti loukkaantuvan sivullisen sanatulvaa? Tämä klassikko on ollut monelle järisyttävä elämys.

Jean Giono: Mies joka istutti puita(62 s)

Ranskalaisen Jean Gionon 1950-luvulla kirjoittama pieni teos kuvaa Elzéard Bouffierin pyyteetöntä ja innoittavaa elämäntyötä. Giono tapasi Bouffierin Ylä-Provencen vuorilla patikoidessaan. Tämä erakoitunut lammaspaimen kulutti päivänsä puita istuttaen. Bouffier oli ehtinyt istuttaa jo tuhansia puita ja herättänyt kuihtuneen luonnon uuteen kukoistukseen. Toivoa antava, filosofinen teos edelsi vihreän liikkeen nousua.

Nikolai Gogol: Päällystakki(115 s)

Kaikkien ohuiden klassikoiden äiti, jonka lukee puolessa tunnissa! Pietarilainen pikkuvirkamies tekee suuren taloudellisen uhrauksen ja teettää itselleen uuden päällystakin, mutta huonostihan siinä käy.

Ernest Hemingway: Vanhus ja meri(129 s)

Vanha kuubalainen kalastaja pienessä veneessään ja iso miekkakala ottavat mittaa toisistaan kolmen vuorokauden ajan. Näistä niukoista aineksista syntyy mukaansatempaava jännitystarina, joka saa lukijan itsekin aistimaan meren, auringon, vanhuksen mielialan ja väsymyksen vaihtelut.

Hermann Hesse: Siddhartha (169 s)

Siddhartha, intialaisen brahmaanipapin rikas, kaunis ja älykäs poika ei tyydy yltäkylläiseen elämäänsä vaan lähtee etsimään onnea muualta. Hän kokeilee kaikkea mahdollista kieltäymyksistä aistinautintoihin, mutta kaikki elämäntavat tyydyttävät vain vähän aikaa, joten matkanteko jatkuu. Syvällisesti vastakkaisia elämänkatsomuksia tarkasteleva romaani on silti kepeästi kulkeva kehitystarina.

Jack London: Erämaan kutsu(120 s)

Sekarotuinen Buck-koira varastetaan isännältään ja myydään vetokoiraksi pohjoiseen suuren kultakuumeen aikoihin. Sangen inhimillisillä ominaisuuksilla, mielikuvituksella ja älyllä varustettu Buck saa kokea monenlaista kohtelua erilaisten isäntien palveluksessa, ja toisaalta vapaana juoksevat villit veljetkin vetävät puoleensa. Elämä erämaassa on jatkuvaa taistelua, jossa vain vahvimmat menestyvät. Buckin sankaritarina on koiraihmisen ohut klassikko!

George Orwell: Eläinten vallankumous(126 s)

Englantilaisella maatilalla kuohuu. Maatilan riistetyt eläimet aloittavat vallankumouksen ja pyristelevät irti ihmisen ikeestä. Tasa-arvon jalo aate paljastuu vaikeaksi toteuttaa, kun siat osoittautuvat muita eläimiä älykkäämmiksi. Eläinsadun muotoon puetun satiirin piikki kohdistuu totalitarismiin. Sosialismiin pettynyt Orwell etsi hahmojensa esikuvat Neuvostoliiton historiasta. Väärin käytettynä valta juovuttaa ja turmelee, kirjailija korostaa.

J. D. Salinger: Sieppari ruispellossa(Pentti Saarikosken suomennos, 200 s)

Aikaa kestävän nuortenromaanin kertoja on näsäviisas ja älykäs koulupudokas Holden Caulfield. Sukupolvensa ääneksi tituleerattu Holden kuvaa kahden vuorokauden mittaista pakomatkaansa collegesta. Hän harhailee New Yorkin kaduilla, museoissa ja jazz-klubeilla, vihaa teeskentelijöitä ja innostuu omista ideoistaan. Sieppari ruispellossa on suomennettu kahteen otteeseen. Arto Schroderuksentuoreempi käännös on Pentti Saarikosken svengaavaa suomennosta asiallisempi ja pidempi.

Gertrude Stein: Ida (124 s)

Idalle tapahtuu hassuja. Hänen vanhempansa lähtivät matkalle eivätkä palanneet. Nyt Ida asuu ankaran isotädin ja Love-koiran kanssa ja hänellä on kaksonen, Ida-Ida, josta tulee Winnie. Kuka Ida on? Onko Winnie kukaan? Tuleeko Idasta Ida Andrewn kustannuksella? Avantgardekirjailija Gertrude Steinin runon logiikalla toimiva, identiteetit sekoittava romaani kiehtoo ja hämmentää. Stein oli taiteilijapiirien näkyvimpiä hahmoja 1920- ja 1930-lukujen Pariisissa.

John Steinbeck: Hiiriä ja ihmisiä (133 s)

John Steinbeck kuvasi tuotannossaan työläisiä ja vähäosaisia. Siirtotyöläiset George ja Lennie unelmoivat vapaudesta, toimeentulosta ja omasta tilasta. He kuvittelevat päässeensä askelen lähemmäs haavettaan, kun Curley-niminen farmari palkkaa heidät töihin tilalleen. 1930-luvun Kaliforniaan sijoittuva pienoisromaani kertoo traagisen tarinan epäsuhtaisista ystävyksistä.

Robert Louis Stevenson: Tohtori Jekyll ja herra Hyde (122 s)

Skottikirjailija Robert Louis Stevensonin vuonna 1886 ensi kertaa julkaistussa kauhukertomuksessa on myös tieteisromaanin aineksia. Lontoolainen tohtori Jekyll kehittää laboratoriossaan aineen, jonka avulla hän muuttuu vaaralliseksi herra Hydeksi. Tohtorin paluu Hyden hahmosta omaksi itsekseen tulee ajan mittaan yhä vaikeammaksi. Pienoisromaanin henkilöhahmoista on vuosien saatossa tullut arkkityyppejä, hyvään ja pahaan jakautuneen persoonan symboleita.

H. G. Wells: Näkymätön mies (181 s)

Näkymättömänä voi tehdä monenlaista jäynää, mutta on siinä hankaluutensakin. Englantilaisen pikkukylän majataloon ilmestyy oudonnäköinen ja töykeä muukalainen, joka sanoo tekevänsä yksinäisyyttä ja rauhaa vaativaa tutkimustyötä. Kyläläisten epäluulo herää, ja muukalaisesta halutaan päästä eroon. Miehellä on kuitenkin suunnitelma, jonka toteuttamiseksi hän tarvitsee apua. Vuonna 1897 kirjoitettu kertomus on scifiklassikko, joka on antanut aiheen moneen elokuvaan.

Voltaire: Candide (134 s)

Valistusfilosofin satiirinen romaani Candide on ilmestynyt vuonna 1759, mutta onkohan maailma siitä juurikaan muuttunut? Viaton Candide rakastaa kaunista Kunigundea ja ihailee filosofi Panglossia, joka opettaa, että kaikki on parhaalla mahdollisella tavalla parhaassa mahdollisessa maailmassa. Kun Candide potkitaan pois kotilinnasta, alkaa maailmanympärimatka, jonka aikana koetaan kauheita: sotia, tauteja ja uskonnon sekä ihmisten ahneuden ja julmuuden aiheuttamia onnettomuuksia. Panglossin filosofia joutuu väkisinkin vaakalaudalle. Yllättävän hauskaa ja nokkelaa luettavaa!

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5(189 s)

Vietnamin sodan varjossa kirjoitettu satiirinen, mustan huumorin värittämä romaani pohjaa Kurt Vonnegutin omiin sotakokemuksiin. Romaanin päähenkilö Billy Pilgrim osallistuu toiseen maailmansotaan, joutuu sotavangiksi ja todistaa Dresdenin pommitusten aiheuttamaa joukkotuhoa. Pilgrim kulkee ajasta ja paikasta toiseen ja matkaa jopa vieraalle Tralfamador-planeetalle. Nykyihmisen elämässä sota tulee olemaan läsnä aina, lajityyppejä sekoittava romaani korostaa.

Lue myös muut ohuet klassikot:

1.3.2010. Outi Rantanen & Niina Holm, Kallion kirjasto