Pelkistettyä musiikkitodellisuutta

Henrik Schwarz: Instruments / Tokyo Secret Orchestra. – Sony Classical 88875052952. – P2015.

Mitäpä sitä salaamaan, rupesin kuuntelemaan tätä levyä Spotifyn kautta pelkästään mielenkiintoisen kannen takia. Nimi ”Henrik Schwarz” ei ollut etukäteen lainkaan tuttu, vaikka miehellä on takanaan mittava ura house-musiikin tuottajana ja säveltäjänä. Olin siis täysin vailla ennakko-odotuksia, joita taustatietojen perusteella olisi voinut syntyä. Tällaisenkin mahdollisuuden suoratoistopalvelun käyttäminen voi tarjota, vaikka onhan näitä sattuman iskuja fyysisten tallenteiden maailmassakin harrastettu.

Musiikki miellytti minua heti, useista eri syistä. En ole minimalistisen cross-overin ylenpalttinen ystävä tai suurkuluttaja, mutta Schwarzin ja sovittaja Johannes Brechtin valinta on osunut johonkin vastaanottavaiseen osaan musiikkiaivoissani. Musiikki on akustista ja ankkuroituu jollain lailla länsimaisen taidemusiikin perinteisiin. Samalla siinä on jonkinlaista kansanmusiikillista ulottuvuutta, jota en osaa oikein kunnolla havainnollistaa. Mutta kuunnelkaa vaikka klarinetistin ulvahduksia, kyllä ne vievät ajatukset pikemminkin Balkanille kuin Keski-Euroopan hoveihin. Mitään tasatahtista humppaa ei tältä levyltä kannata etsiä.

Lopullisesti minut koukutti tähän levyyn maukkaasti tarjoiltu bassoklarinetti (Christoph Brecht), joka on isossa roolissa päätöskappaleessa I Exist Because Of You Two, mutta esiintyy siellä täällä muutenkin. Siinä on soitin, jonka mahanpohjassa tuntuvaa murahtelua en voi vastustaa, oli musiikki kuinka minimalistista tahansa. Tästä huolimatta eniten minua levyllä miellyttää lyhyt In Björndal, jonka ”pohjoismainen alakulo” tuntuu kovin kotoisalta.

Tällä levyllä ei esiinny Schwarzin 2010-luvun pääkokoonpano eli duo tai trio norjalaisen pianistin Bugge Wesseltoftin ja basisti Dan Berglundin kanssa, vaan Tokyo Secret Orchestra, Emi Akiyaman johtama kamariorkesteri. Äänitykset on tehty Tsukiji Honganjin temppelissä Tokiossa marraskuussa 2011. Minun korvissani äänitys on onnistuneen intiimi, kuulija tuntee olevansa eturivissä.

Pitäisi ehkä kuunnella muitakin Schwarzin 2010-luvun tuotteita, jotka kaikki edustavat hänen post-house -elämäänsä (itse asiassa pikakuuntelin jo em. trion kanssa tehdyn albumin Trialogue vuodelta 2014 ja pidin siitäkin). En halua nyrpistellä musiikilliselle eklektisyydelle, jota Schwarz mitä ilmeisimmin rakastaa. Joskus yllättävät yhdistelmät toimivat paremmin kuin osansa, tämä periaatehan on tuttu myös keittiöstä ja monelta muultakin elämänalueelta.

Schwarz Instruments.jpg

Instruments Helmet-kokoelmassa http://luettelo.helmet.fi/record=b2249398~S9*fin

Lisätietoja artistin omasta näkökulmasta http://www.henrikschwarz.com/

Aika suppea Wikipedia-artikkeli saksaksi https://de.wikipedia.org/wiki/Henrik_Schwarz ja ranskaksi https://fr.wikipedia.org/wiki/Henrik_Schwarz

Teksti: Heikki Poroila

*****************

HPKeravalla

Suomalaisen musiikkikirjastotyön grand old man Heikki Poroila käsittelee juttusarjassaan musiikkia eri näkökulmista.

Sarjan aiemmat osat:

Ennen kuulematonta Melartinia : Traumgesicht, Marjatta, Sininen helmi (6.6.2016)

Blackmore's Night : Ritchie Blackmoren uusimmat seikkailut (28.4.2016)

Tryffelihymnin perässä  : The Peärls Before Swïne Experience: Swïne Live! (23.3.2016)

Uutta ikivanhaa Zappaa  : Frank Zappa: 200 Motels The Suites (19.2.2016)

Sinä ihana, sensitiva Jean Sibelius!  : Päiväkirja 1909-1944 (4.2.2016)

Kaustinen meets Pekka Pohjola  : Juha Kujanpään Kivenpyörittäjä ja Kultasiipi (25.1.2016)