Pieni karanteeni-soittolista

Pieni karanteeni-soittolista

Kirjastojen ollessa kiinni emme voi pistää musiikkiosaston näyttelypöytää koreaksi, joten tässä muutama YouTubesta löytyvä suositus, teemalla karanteeni:

FM3 - Xi

FM3 on kiinalainen ambient-duo, jonka jäsenet ovat Zhang Jian ja amerikkalaissyntyinen Christiaan Virant, jotka alkoivat vuonna 1999 tehdä yhdessä musiikkia Pekingissä. Vuonna 2005 parivaljakko alkoi kehitellä kannettavaa musiikintoistolaitetta, Buddha Machinea, joka soittaa FM3:n koodaamia drone-luuppeja kunnes patterit loppuvat tai vekotin suljetaan. Laitteen äänet sopivat mainiosti mietiskelyn tai päiväunien taustalle. ’Xi’ on yksi vuonna 2008 markkinoille saapuneen Buddha Machine 2:n kappaleista.

Goblin - Connexion

1970-luvun alussa perustettu italiainen Goblin on elokuvamusiikkiin erikoistunut progressiivinen rockyhtye. Luigi Cozzin ohjaamaan tieteiskauhuelokuvaan Kuoleman koura (Contamination, 1980) tehty teemakappale ’Connexion’ on yksi orkesterin osuvimmista iskuista ja siinä voi aistia suoranaista poikkeustilan tunnelmaa.

Beastie Boys - Sneakin’ Out the Hospital

Newyorkilainen Beastie Boys on ennen kaikkea tunnettu rämäpäisenä rap-ryhmänä, mutta kaverukset tekivät vuosien varrella erittäin laajalla skaalalla musiikkia - aikakaudesta riippuen se saattoi olla esimerkiksi hardcore punkkia tai jazz-funkkia. ’Sneakin’ Out of the Hospital’ on instrumentaalinen kappale vuoden 1998 Hello Nasty -levyltä ja biisin nimi kuvaa hyvin sen meininkiä.

Zounds - Can’t Cheat Karma

1977 perustettu Zounds on englantilainen anarkopunk-yhtye, joka äänitti muutaman loistavan levytyksen 80-luvun alussa, hajosi ja teki paluun yli 20 vuotta myöhemmin. Bändin ensimmäisen 7’’ levyn ensimmäinen kappale ’Can’t Cheat Karma’ on mielestäni yhä tänään, 40 vuotta julkaisun jälkeen sanoituksiltaan pätevä - paljon ihmisiä, ongelmia kadulla, rauha ja muutos olisi paikallaan, mutta hankala tietää, että mitä itse voisi tehdä.

Kraftwerk – Trans Europe Express

Saksalainen Kraftwerk on elektronisen musiikin ehkä vaikutusvaltaisin ja taatusti pitkäikäisin kokoonpano, se perustettiin jo 50 vuotta sitten Düsseldorfissa. ’Trans Europe Express’ on ihana kappale saman nimiseltä vuonna 1977 julkaistulta levyltä. Biisi kertoo 1950-luvun lopusta 1990-luvun puoliväliin käytössä olleesta junaverkostosta, joka nimensä mukaisesti kulki halki Euroopan.

Dead Moon – It’s O.K.

Dead Moon oli yhdysvaltalainen power trio, joka perustettiin vuonna 1987 Portlandissa Oregonissa soittajiensa edellisen yhtyeen The Ratsin raunioille. Aviopari Fred ja Toody Cole, sekä rumpali Andrew Loomis levyttivät 20-vuotisen rupeamansa aikana kymmenkunta pitkäsoittoa ja useita pienempiä julkaisuja. ’It’s O.K.’ kappale vuoden 1994 levyltä ’Crack in the System’ on tarttuvaa sorttia ja jää soimaan päähän noin kahdeksi viikoksi.

Teksti ja kuva: Toni Kursu