Runo vie! -runopiiri: Lassi Hyvärinen

Runoilija Lassi Hyvärinen kävi Runo vie! -runopiirin vieraana Rikhardinkadun kirjastossa 13.12.2018. Runopiirissä keskusteltiin muun muassa absurdin ja anarkistisen todellisuuden teemoista runossa. Käsittelyssä oli Hyvärisen teos Tuuli ja kissa  (Poesia 2018).

Lassi Hyvärinen kertoo tässä suhteestaan kirjastoon sekä kirjallisuudesta, joka on tehnyt häneen vaikutuksen.

Suhde kirjastoon

Kysyimme Lassi Hyväriseltä hänen kirjastoihin ja lukemiseen liittyviä muistojaan. Hyvärinen kuvailee hänelle tärkeitä kirjastoja seuraavasti:

”Ensimmäinen kotikirjastoni oli Pyhäselän kirjasto Hammaslahdessa lapsuudenkotini lähellä. Kahdeksantoista vuoden aikana ehdin kahlata sen valikoimaa lasten kuvakirjoista ja viisikoista aina Kafkaan, Dostojevskiin ja muihin klassikoihin. Kun olin kymmenvuotias, Joensuuhun valmistui uusi pääkirjasto, joka kasvoi mielessäni myyttisiin mittoihin: se muistutti mielestäni avaruuslaivaa ja samalla se oli silti kirjasto ja sellaisena kotoisa paikka. Ehkä se on vieläkin minulle tärkein kirjasto: maakuntakirjastona ja yliopistokaupungin pääkirjastona sen valikoimat ovat kattavat, katutasossa on mukava kahvila, ja jos siellä olisi vielä mahdollisuus yöpyä, ei sieltä varmaan tarvitsisi poistua viikkokausiin.”

Lassi Hyvärisen lukuvinkit

Pyysimme Hyväristä myös mainitsemaan joitakin hänen suosikkikirjailijoitaan ja -kirjojaan. Hyvärinen nostaa esiin kirjallisuutta, joka on tehnyt häneen vaikutuksen:

”Kysymys lempikirjailijoista on vaikeampi. Pidän kirjallisuudesta, joka häivyttää proosan ja runouden tarpeettoman rajan. Tästä hieno esimerkki on Max Jacob, jonka runoja on vasta suomennettu lisää. Voisin mainita myös omalaatuiset Bruno Schulzin ja Robert Walserin, joita molempia on suomennettu 2010-luvulla. Runoilijoista Georg Trakl oli aikoinaan pysäyttävä löytö, esimerkiksi siinä mielessä, miten paljon jo yhdessä säkeessä voi olla painoa.”

Runoilijavieraan tuotanto

Lassi Hyvärisen esikoiskokoelma Riippuvat puutarhat ilmestyi vuonna 2007, ntamon kustantamana. Samana vuonna hän voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun. Hänen toinen runokokoelmansa Keisarin tie (Otava 2012) sai Kalevi Jäntin palkinnon. Hyvärisen viimeisin runoteos Tuuli ja kissa (Poesia 2018) huomioitiin Tanssiva karhu -palkinnolla. Hyvärinen on opiskellut kirjallisuutta Helsingin ja Joensuun yliopistoissa.

Lassi Hyvärisen kuva: Saara Hyvärinen

Mikä Runo vie?

Runo vie! -runopiiri on runoyhdistys Nihil Interitin ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyössä järjestämä nykyrunouden lukupiiri. Jokaisella kerralla käsitellään ennakkoon ilmoitettua runoteosta, jonka tekijä on myös paikalla. Tapaamiset ovat avoimia kaikille, tervetuloa mukaan!

Lisää runousvinkkejä

Lue kaikki runousaiheiset vinkit täältä.