Runo vie! -runopiiri: Raisa Jäntti

Runoilija Raisa Jäntti kävi Runo vie! -runopiirin vieraana Rikhardinkadun kirjastossa 17.10.2019. Runopiirin aiheena oli Tanssi ja toisto, ja käsittelyssä oli Jäntin teos Grand plié (Puru-kollektiivi 2018). 

Raisa Jäntti kertoo tässä suhteestaan kirjastoon ja pohtii omia suosikkikirjailijoitaan.

Suhde kirjastoon

Pyysimme Raisa Jänttiä kuvailemaan suhdettaan kirjastoon. Jäntti kertoo kirjaston roolista elämässään näin:

"Olen kotoisin pienestä kunnasta, jossa onneksi oli kirjasto. Sain kirjastokortin niin pienenä, etten edes muista aikaa ennen korttia. Teini-iän myötä kirjastosta tuli minulle hengitysikkuna maailmaan. 15-vuotiaana menin ensimmäistä kertaa kirjaston runo-osastolle. Muistan, miltä se tuntui – että uskalsin mennä hyllylle, jolla en ennen ollut käynyt.

Nykyään kirjastosuhteeni on arkinen ja luonteva. Lainaan kirjastosta niin kirjat kuin TV-sarjatkin. Ikävä kyllä Tampere lakkautti lähikirjastoni muutama vuosi sitten, joten nykyään kirjastokäynnit on usein suunniteltava muun liikkumisen oheen. Ennen lähdin lähikirjastoon iltakävelylle ihan ex tempore."

Raisa Jäntin lukuvinkit

Kysyimme Jäntiltä myös hänen suosikkikirjoistaan ja -kirjailijoistaan. Jäntti pohtii suosikkejaan seuraavasti: 

"En ole koskaan osannut listata suosikkikirjailijoitani. Innostun kirjallisuudesta niin monesta eri syystä: joskus innostaa runoilijan kieli tai rytmi, joskus typografia tai teema. Jostakin teoksesta minuun tarttuu yksi lause, joka tuntuu kuvaavaan jotakin niin kirkkaasti, että olen ihmeissäni viikkokausia.

Ovatko suosikkikirjat niitä, joita olen lukenut monta kertaa vai niitä, joihin en enää koskaan halua palata, etten tuhoa ensilukemisen kokemusta?

Muutamia runoilijoita:

Kristiina Wallin
Kai Nieminen
Kristian Blomberg
Tiina Lehikoinen
Suvi Valli
Bruno K. Öijer

Proosan puolella Mark Z. Danielewskin House of Leaves on tehnyt minuun valtavan vaikutuksen. Luen myös runsaasti Doctor Who -sarjaan liittyviä kirjoja ja kirjoitan niistä blogia."

Runoilijavieraan tuotanto

Raisa Jäntti (s. 1979) on runoilija ja kuvataidekriitikko. Ensimmäinen runokokoelma Läpilyöntikipu (Kaarinan kaupunki 2015) voitti ilmestymisvuotenaan Runokaarina-palkinnon. Toinen kokoelma Grand plié (Puru-kollektiivi) ilmestyi vuonna 2018 ja voitti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon samana vuonna. Lisäksi Jäntti on kirjoittanut kaksi runotarinaa: Neppari (Sanasato 2017) on runoseikkailu avaruudessa. Uneliaan Unttusen puutarhakirja  (Puru-kollektiivi 2018) on runotarina hyönteisistä ja monenlaisista syötävistä. Jäntti vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Äetsässä ja opiskeli Jyväskylän yliopistossa filosofian maisteriksi pääaineenaan taidehistoria. Nykyään Jäntti asuu Tampereella Kissanmaalla. Hän harrasti balettia 15 vuotta.

Raisa Jäntin kuva: Mikael Soininen

Mikä Runo vie?

Runo vie! -runopiiri on runoyhdistys Nihil Interitin ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyössä järjestämä nykyrunouden lukupiiri. Jokaisella kerralla käsitellään ennakkoon ilmoitettua runoteosta, jonka tekijä on myös paikalla. Tapaamiset ovat avoimia kaikille, tervetuloa mukaan!

Lisää runousvinkkejä

Lue kaikki runousaiheiset vinkit täältä.