Sarjakuvalukupiiri: vinkkejä omaelämäkerrallisista sarjakuvista

Tikkurilan kirjastossa käynnistyy sarjakuvalukupiiri, joka kokoontuu kolme kertaa syksyn 2022 aikana. Jokaisessa kokoontumisessa on oma teemansa, johon liittyvistä sarjakuvista vaihdetaan mielipiteitä. Voit lukea minkä tahansa teemaan liittyvän sarjakuvan, tai vaikka useamman! 

Lukupiiri kokoontuu ensimmäisen kerran tiistaina 27.9.2022 ja aiheena on omaelämäkerralliset sarjakuvat. Alla vinkkejä hyvistä omaelämäkerrallisista sarjakuvista.

Lisätietoa sarjakuvalukupiiristä.

Omaelämäkerrallisia sarjakuvia suomeksi

...

Kirjan kansi

Ville Ranta: Kuinka valloitin Ranskan (WSOY 2021) 

Ville Ranta kuvaa omaelämäkerrallisessa sarjakuvaromaanissaan sarjakuvataiteilijan pyrkimyksiä tavoitella menestystä Ranskan sarjakuvamarkkinoilla. Satiirisen ja itseironisen tarinan taustalla on myös vakavia sävyjä sarjakuvataiteilijan asemasta, pakkomielteestä saavuttaa menestystä sekä uhrauksista menestyksen eteen. 

Kuinka valloitin Ranskan Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Cyril Pedrosa: Portugali (WSOY 2020) 

Sarjakuvapiirtäjä Simon Muchat on loppuun palanut ja kadottanut inspiraationsa. Elämä tuntuu merkityksettömältä. Kaikki muuttuu, kun Simon matkustaa Portugaliin, sukunsa kotimaahan. Matkasta juurille tulee puhdistava kokemus.  

Portugali Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva
Alison Bechdel: Hautuukoti: tragikoominen perheeni (Like 2009)

Omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani kertoo mustalla huumorilla höystetyn tarinan perheestä, joka omistaa hautaustoimiston. Perheenjäsenten väliset jännitteet purkautuvat tyttären seksuaalisen suuntautumisen paljastuttua aikuisiän kynnyksellä. 

Hautuukoti Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi. [1], Lapsuus Lähi-idässä (1978-1984) (WSOY 2015) 

Ranskalais-syyrialaisen tekijän omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani kuvaa lapsuutta ja perhe-elämää 80-luvun Libyassa ja Syyriassa. Huumorilla höystetty tarina vaalean pojan kasvusta kahden kulttuurin välissä valottaa kiinnostavasti kulttuurisia eroja ja yhtäläisyyksiä. Romaanisarjassa on ilmestynyt suomeksi 5 osaa, ennakkotiedon mukaan ranskankielinen 6. osa ilmestyy joulukuussa 2022. 

Tulevaisuuden arabi Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Tiitu Takalo: Memento mori (WSOY, 2020) 

Dramaattinen kertomus sairastumisesta aivoverenvuotoon 38-vuotiaana. Takala kuvaa teoksessaan sairastumista ja pitkää toipumisaikaa, jolloin mieleen tulee ajatuksia elämän tarkoituksesta ja omasta paikasta maailmassa. 

Memento mori Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Guy Delisle: Pjongjang (WSOY 2009) 

Sarjakuvaromaanissa Guy Delisle matkustaa Pohjois-Korean pääkaupunkiin tarkoituksenaan työskennellä animaatioelokuvastudiolla. Delisle tekee tarkkoja havaintoja suljetun ja salamyhkäisen maan arjesta ja ilmiöistä sekä esittää ne lukijoille hienovaraisen huumorin säestämänä. 

Pjongjang Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Zeina Abirached: Pääskysen leikki (Like 2011) 

Libanonin sisällissota oli kestänyt jo kuusi vuotta, kun Zeina Abirached syntyi vuonna 1981. Lapsuudenmuistoihinsa perustuvassa sarjakuvaromaanissa Abirached kuvaa yhtä päivää vuonna 1987, sodan repimässä Beirutissa, sotaan tottuneiden ihmisten elämässä, joka rajoittuu pääasiassa kotiin ja sisätiloihin, sillä ulkopuolella eletään pommitusten keskellä.  

Pääskysen leikki Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Ulli Lust: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä (Like, 2013) 

Ulli Lust kyllästyi nuorena punkkarina kotikaupunkinsa Wienin ympyröihin ja lähti kaverinsa kanssa liftaamaan kohti Italiaa. Nuorten naisten matka alkaa saada synkkiä sävyjä ja he joutuvat taistelemaan oikeuksistaan ja oman kehonsa määräysvallasta. Rankkojen kokemusten rinnalla kuvataan eurooppalaista vaihtoehtokulttuuria ja 80-luvun ilmapiiriä harvinaisen hienosti. 

Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä Helmet-haussa.

.

Omaelämäkerrallisia sarjakuvia englanniksi

3.png

Vera Brosgol: Be Prepared (Melia Publishing Services, 2018)

Vera haluaisi kuulua joukkoon – se ei vain ole helppoa venäläiselle tytölle amerikkalaislähiössä. Siksi hän odottaa venäläisten lasten kesäleiriä kuin kuuta nousevaa. Kaikki ei vain mene leirillä aivan suunnitellusti... Hauska tarina perustuu Vera Brosgolin omiin lapsuudenkokemuksiin.

Be prepared Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

George Takei, Justin Eisinger & Steven Scott: They called us enemy (Top Shelf Production 2019) 

Näyttelijä ja aktivisti George Takei muistelee tässä sarjakuvassa aikaa, jonka hän joutui perheensä kanssa viettämään WW II aikaan Amerikan valtion japanilaistaustaisille asukkailleen järjestämillä leireillä. Nämä leirit olivat karuja paikkoja kasvaa ja niissä tarkkailtiin “omalla maalla asuvia vihollisia” Pearl Harborin jälkeen. 

They called us enemy Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Kimiko Tobimatsu: Kimiko does cancer: a graphic memoir (Arsenal Pulp Press 2020) 

Nuorena rintasyöpään sairastuneen Tobimatsun lämminhenkinen ja valottava sarjakuvateos, joka käsittelee sitä, miten ja millä tavalla syöpä voi muuttaa ja vaikuttaa koko elämään. 

Kimiko does cancer Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Guy Delisle: Factory Summers (Drawn & Quarterly 2021) 

Niukasti väritetty ja rennosti kuvitettu sarjakuva on kunnianosoitus kesätöille! Nuori, sarjakuvataiteilijan urasta haaveileva Guy työskenteli kolmena kesänä paperitehtaalla, jossa hänen isänsä oli töissä. Kukin kesä on erilainen kokemus ja matkalla tavataan monenlaista kanssakulkijaa. 

Factory Summers Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Robin Ha: Almost American Girl (Blazer + Bray  2020) 

Teini-ikäinen Robin Ha asui yksinhuoltajaäitinsä kanssa Soulissa, kunnes äiti vei hänet Amerikkaan lomalle. Vasta perillä äiti kertoi heidän jäävän sinne ja Robinin saavan uuden isäpuolen. Kirja seuraa Robinin kipuilua uuden perheen, kielen ja kulttuurin kanssa sekä äidin petoksen aiheuttamien tunteiden käsittelyä vaihe vaiheelta. Eräänä päivänä äiti ilmottaa tyttärensä sarjakuvakurssille, joka on askel parempaan monessakin mielessä... 

Almost American Girl Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Allie Brosh: Solutions and other problems (Vintage Publishing, 2020) 

Allie Brosh kertoo absurdeja ja hulvattomia tarinoita elämästään lyhyissä sarjakuvatarinoissa. Ajoittain hän sivuaa myös vakavampia aiheita, kuten mielenterveysongelmiaan ja omia vajavaisuuksiaan. Pääosin tarinat ovat kuitenkin humoristisia ja naivistinen piirrostyyli tuo niihin oman lisänsä. 

Solutions and other problems Helmet-haussa.

.

Kirjan kansikuva

Jean-Marc Rochette ja Olivier Bocquet: Altitude (SelfMadeHero, 2020) 

Altitude on vahvatunnelmainen sarjakuvaromaani, joka on samalla sekä hieno kasvukertomus että ylistyslaulu vuorille. Rochette kertoo kirjassa nuoruusvuosistaan, vuorikiipeilyharrastuksensa alkamisesta ja taiteilijuutensa kehittymisestä. Vuorikiipeilyn viehätys ja vaarat on kuvattu käsikosketeltavasti. 

Altitude Helmet-haussa.

.

Sarjakuvavinkit ovat koonneet Reija Karvonen, Kristiina Nurminen ja Heidi Kuutti / Vantaan kaupunginkirjasto

Kuvat: esittelykuva Pixabay, muut kuvat kirjojen kansikuvia.