Siinä sivussa -podcastissa päästään kirjastojen takahuoneisiin

Helmet-kirjaston podcast-haastatteluohjelmasarjassa astumme kirjastojen takahuoneisiin. Kuulemme kiinnostavia kirjastolaisia ja saamme luku- ja lainavinkkejä.

Kirjastoissa tapahtuu paljon enemmän kuin miltä salin puolella näyttää: takahuoneissa ideoidaan, visioidaan ja tehdään työtä ilolla ja palolla, vaikka pienin resurssein. Kirjastoissa työskentelee sivistyneitä, kriittisiä, hauskoja ja särmikkäitä persoonia, joilla on näkemyksellinen ote työhönsä.

Kevään 2018 aikana julkaistaan neljä jaksoa.

Siinä sivussa -kirjastopodcastia voi kuunnella Soundcloudissa ja iTunesissa.

PodcastJussi.jpg

Jussi Nevalainen. 

Jakso 1: Nuoret kirjastossa. Millaista on nuorten parissa tehtävä kirjastotyö? Mitä se vaatii ja mitä se antaa? Jakomäen kirjastossa nuoret asiakkaat on otettu erityisellä huolella huomioon. Kirjastossa on käytössä "Jakomäen malli", joka luotiin haastavien nuorten kohtaamisen tueksi. Kirjastonhoitaja Jussi Nevalainen näkee nuorille annetun ajan sijoituksena tulevaisuuteen. Toimittaja: Niina Holm. 

PodcastValto1.jpg

Valto Vuorio. 

Jakso 2: Kirjasto avaa tarinoiden maailmaa. Lastenkirjastotyö on paitsi kulttuurityötä myös reilua kasvattamista. Mutta ennen kaikkea kirjastojen tehtävänä on avata lapsille kirjojen ja tarinoiden maailmaa. Miten päiväkoti-ikäiset lapset sitten saadaan rauhoittumaan ja kuuntelemaan tarinaa? Valto Vuorio vetää lapsiryhmille draamallisia vinkkauksia ja satutunteja. Mukana kulkevat erilaiset hahmot, kuten taikurina onneton Taikuri Törppö. Toimittaja: Niina Holm.

Maija.JPG

Maija Karhi. 

Jakso 3: Sanan parantava voima. Miten kirjallisuudella, kirjoittamisella ja sanoilla voi parantaa? Maija Karhi vetää suljettua kirjallisuusterapiaryhmää Tikkurilan kirjastossa. Yhdessä tehtävät luku- ja kirjoitusharjoitukset auttavat jäsentämään kaoottisia tunteita ja ajatuksia. Karhin mukaan harjoitukset syventävät itsetuntoa ja luottamusta toisiin. Moni on saanut kirjallisuusterapiasta apua elämän muutoskohdissa. Toimittaja: Niina Holm.
 

SonjaPeschkow.jpg

Sonja Peschkow. 

Jakso 4: Perimä kertoo juuristammeSuomalaisten kiinnostus sukututkimusta, omia juuria ja omaa historiaa kohtaan on ollut voimakasta jo pitkään. Innostus on näkynyt Helmet-kirjastoissakin muun muassa alan aineiston kovana kysyntänä ja sukututkimukseen liittyvien tapahtumien ja palveluiden suosiona. Myös geneettinen sukututkimus on kasvattanut suosiotaan, mutta DNA-tutkimuksen tuloksia ei kuitenkaan tulkita noin vain. Viherlaakson kirjastossa työskentelevä Sonja Peschkow on koulutukseltaan biologi, ja hän vetää geneettiseen sukututkimukseen johdattavia tilaisuuksia Espoon kirjastoissa. Toimittaja: Niina Holm.