Sosiaalisten suhteiden hoito sosiaalisesti eristäytyneenä

Valtionhallinto ja terveysviranomaiset kehottavat meitä kaikkia tällä hetkellä vähentämään sosiaalisia kontakteja, jotta Covid-19- eli koronavirusepidemian etenemistä saadaan hidastettua. Tämä kuitenkin voi asettaa haasteita erilaisten sosialisten suhteiden ylläpidolle.

Aivan pelkästään puheluiden ja tekstiviestien varassa ei onneksi tarvitse olla. Tähän artikkeliin olemme keränneet vinkkejä erilaisista verkkopalveluista ja muista toimintamalleista, joilla sosiaalisia suhteita voidaan ylläpitää, vaikka samassa paikassa ei voidakaan oleilla. Näistä on siis toivottavasti iloa niin ystävien kuin perheenjäsentenkin kanssa kommunikoinnissa ja ajan viettämisessä.

Alla listattuja palveluita voi pääasiassa käyttää ilmaiseksi, mutta mahdollisista ilmaisversion rajoituksista on mainittu kunkin palvelun kohdalla.
 

Videopuhelupalvelut


Erilaisia videopuhelupalveluita löytyy tänä päivänä runsaasti ja niissä on kaikissa omat hyvät ja huonot puolensa. Alla olemme esitelleet muutamia, joiden käyttö on laajalti tai kokonaan ilmaista ja joita voi käyttää useilla eri laitteilla sekä useamman kuin kahden hengen videopuheluihin. Lisäksi löytyy runsaasti vain kahdenkeskiset videopuhelut mahdollistavia ja maksullisia palveluja. Lue lisää videopuheluista Ylen Digitreeneistä
 

Facebook Messenger

Facebook Messenger on Facebookin pikaviestitoiminnosta kehittynyt ja osittain eriytynyt viesti-, puhelu- ja videopuhelupalvelu. Messenger toimii sekä tietokoneella selaimessa että sovelluksena mobiililaitteissa. Messengerin käyttö vaatii Facebook-tilin. Lisätietoja Messengeristä ja  ohjeet videopyheluiden aloittamiseen 
 

Google Hangouts

Google Hangouts on Googlen pikaviestinpalvelu, jossa voi lähettää pikaviestejä sekä soitta ääni- ja videopuheluita. Google Hangoutsia voi käyttää sekä tietokoneella että mobiililaitteilla. Videopuheluun voi osallistua kerrallaan korkeintaan 10 käyttäjää, mikäli käytössä on tavallinen Gmail-tili. Käyttö vaatii, että kaikilla osallistujilla on ilmainen Google-tili. Hangoutsin aloitusopas.
 

Jitsi

Jitsi on videopuhelupalvelu, jota voidaan käyttää tietokoneessa selaimella tai lataamalla sovellus tietokoneelle tai mobiililaitteelle. Jitsin käyttö on täysin ilmaista ja videopuhelun voi aloittaa ilman rekisteröitymistä. Muut keskustelijat voi kutsua mukaan linkillä. Jitsissä on myös paljon muita ominaisuuksia, mutta peruskäyttö on hyvin yksinkertaista.


Skype

Skypeon Microsoftin pikaviestipalvelu, jossa voi lähettää pikaviesteja sekä soittaa ääni- ja videopuheluita. Skypen käyttö on mahdollista niin tietokoneella, mobiililaitteilla kuin myös xBox One –pelikons


Tapoja hyödyntää videopuheluita lasten kanssa



Satutuokiot

Monessa perheessä ei tällä hetkellä haluta tavata isovanhempia kasvotusten tautiriskin vuoksi, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa, etteivätkö lapset ja isovanhemmat voisi nähdä toisiaan. Videopuhelun välityksellä voi lapsille esimerkiksi lukea satuja. Eikä satujen lukijan tarvitse olla isovanhempi, vaan satuja voi lukea kuka tahansa lapselle läheinen aikuinen.
 

Leikkitreffit

Lasten leikkitreffien ei tarvitse tapahtua aina samassa paikassa – kokeile myös videoleikkitreffejä. Lasten luovuun taipuu helposti uuteen tilanteeseen ja pian heillä saattaakin olla jo ihan uudet tavat leikkiä yhdessä, kumpikin omassa kodissaan.

 

Tekemistä yhdessä


Vaikka ystäviä tai perheenjäseniä ei voi koota samaan olohuoneeseen, on heidän kanssaan silti mahdollista esimerkiksi pelata pelejä tai katsella yhdessä elokuvaa. Osasta palveluista on mahdollista samaan aikaan lähettää pikaviestejä tai luoda videopuheluyhteys muihin, mutta joissain tapauksissa voi olla järkevää käyttää rinnalla jotain muuta viestintäkanavaa, jos samalla halutaan jutella.

Board Game Arena

Tällä englanninkielisellä sivulla on mahdollista pelata kymmeniä eri lautapelejä reaaliajassa yhdessä ystävien kanssa tai tuntemattomia vastaan. Valikoimista löytyy myös hyvin suosittuja pelejä, kuten Carcassonne ja se opettaa selkeinä vaiheina kunkin pelin pelaamisen.  Käyttö on pääasiassa ilmaista, mutta jotkin lisäominaisuudet vaativat maksullisen Premium-tilin. Sivustoa käytetään tietokoneen tai mobiililaitten selaimessa.

Steam

Steam on videopelien jakelu-, moninpeli- ja viestintäalusta. Pääosa Steamin peleistä on maksullisia, mutta joukosta löytyy myös runsaasti ilmaisia pelejä, joita voi pelata yksin tai yhdessä muiden kanssa. Tähän hakuun on rajattu sellaiset pelit, jotka ovat ilmaisia, monen pelaajan pelejä.

Catan Universe

Dominion

Näitä kahta suosittua lautapeliä on mahdollista pelata verkossa ystävien kanssa.
Catan Universea voi pelata selaimella tai mobiilisovelluksella. Se sisältää eri versiot lautapelistä, mutta aluksi saatavilla on vain tietyt osat, kuten alkuperäinen Settlers of Catan. Muut osat voi ostaa käyttöönsä joko rahalla tai pelissä kerättävillä meriiteillä.

Dominionia pelataan selaimessa ja sen perusosa on ilmainen, mutta lisäosat saa käyttöönsä vain maksusta.

 

Videoiden ja elokuvien katselu yhdessä


Verkosta löytyy useita ilmaisia palveluja, joiden kautta on mahdollista katsella erilaisten videopalveljen videoita synkronoidusti muiden kanssa. Tyypillisesti kaikissa palveluissa voi katsella vähintään YouTube-videoita, mutta palvelusta riippuen myös muita sivustoja ja jopa suoratoistopalveluja voi katsella niiden välityksellä. Palveluita on sekä ilmaisia, osittain ilmaisia että maksullisia. Tässä linkit muutamaan pääasiassa ilmaiseen palveluun, joita voi käyttää selaimessa: Watch2gether, My Circle TV, Kast (vaatii rekisteröitymisen), Sync Video, Gaze (vain kahdenvälinen).

 

Netflix Party

Heti aluksi pitää todeta, että vaikka Netflix Party on itsessään ilmainen, vaatii se toimiakseen voimassaolevan Netflix-tilauksen. Tästä huolimatta Netflix Party on esittelemisen arvoinen, sillä se mahdollistaa Netflixin elokuvien ja TV-sarjojen katselun yhtäaikaisesti etänä. Netflix Party on Google Chrome -selaimen laajennus eli sen käyttö vaatii, että kaikki osallistujat käyttävät Chrome-selainta.

Kuva: Unsplash/Alexander Dummer