Syksyn e-vinkit

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Lue kaikki ilmestyneet e-vinkit.

hjort_perintotekijat292.jpg

Vigdis Hjorth: Perintötekijät
Lapsuuden perheeseen välit katkaissut Bergljot ajautuu keskelle kesämökkeihin liittyvää ennakkoperintöriitaa. Asetelma vaikuttaa aluksi melko perinteiseltä perhedraamalta, mutta vähitellen välirikolle paljastuu entistä syvempiä tekijöitä.
Perintötekijät on psykologisesti tarkka kuvaus kulisseista, syyllisyydestä, kuulluksi tulemisen tarpeesta ja oikeudenmukaisuudesta. Bergljotin kertojaääni on sekä vimmainen että soljuva, ja kirjaa on miellyttävä lukea myös sähköisessä muodossa. Autofiktiona markkinoitu teos on aiheuttanut kohua faktan ja fiktion rajoista kirjailijan kotimaassa Norjassa.
Saatavilla Ellibsissä e-kirjana ja äänikirjana.
Stella, Myyrmäen kirjasto

this_is_ my_America292.jpg

Kim Johnson: This is my America
Tänä vuonna ollaan tehty useita listoja BLM-kirjoista, jotka kannattaisi lukea. Tämä uutuus kannattaa ehdottomasti lisätä kaikille näille listoille.
Tracyn isä on vankilassa ja hänen teloituksensa pitäisi tapahtua alle 300 päivän päästä. Todistajat, kuten Tracy itse, tietävät, että isä oli kotona murhien tapahtuma-aikana. Silti hänet, musta mies, tuomittiin syyllisenä. Tracy kirjoittaa kirjeitä Innocence X:lle, kansalaisjärjestölle, joka auttaa väärin tuomittuja, mutta aika alkaa käydä vähiin. Sitten myös hänen urheilijaveljeään aletaan epäillä valkoisen tytön kuolemasta. Pikkukaupungin historiasta alkaa paljastua ikäviä asioita, joita kaikki eivät halua julkisuuteen.
Kirjan teemat ovat erittäin ajankohtaisia ja kirja onnistuu kertomaan monia käytännöllisiä ja historiallisia tosiseikkoja esim. kansalaisoikeuksista ja KKK:sta olematta saarnaava. Se tuo kylmäävän selvästi esiin Amerikan rasismin ja sen kuinka erilaisissa maailmoissa mustat ja valkoiset elävät. Tämä teos kannattaa nostaa esille Thomasin The hate u give -kirjan rinnalle.
Sini, Espoon kaupunginkirjasto

Frisk_Neliöjuuri_Etukansi292.jpg

Mari Frisk: Neliöjuuri
Neliöjuuri kertoo identtisistä kaksosista, Katista ja Sonjasta, jotka kumpikin vauvakuumeilevat omissa parisuhteissaan. Vanhemmuus ja perhearki kuitenkin mietityttävät ja tuntuvat suurelta riskiltä. He päättävät perustaa kotikutoisen hedelmöityspajan ja jakaa vanhemmuuden. Yhtäkkiä kaksosten elämää sekoittaa myös kaukainen sukulainen, joka haluaa testamentata heille huvilan, mutta tarjoukseen sisältyy yksi ehto. Neliöjuuri on hauska, koskettava ja ajankohtainen. Se haastaa rohkeasti ydinperhenormia ja on virkistävää luettavaa. Tämä kirja saa lukijansa nauramaan jopa ääneen, vaikka esillä on myös elämän vakavampaa puoltan.
Tiia, Entressen kirjasto

miestä ei voi.jpg

Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata (1975)
Tove on nelikymppinen, eronnut yksinhuoltajaäiti, joka työskentelee kirjastossa ja elää perustylsää perusarkea. Syntymäpäivänään Tove lähtee ulos tanssiravintolaan ja tapaa siellä miehen, joka raiskaa hänet. Tove päättää, ei sen enempää eikä vähempää, kostaa raiskaajalle.
Tikkasen romaani käsittelee valtasuhteita ja sitä, kuinka epätoivoiseksi voimattomuuden tunne voi ihmisen saada. Se on aikansa #metoo-romaani: yhteiskunnallinen, henkilökohtainen ennen kaikkea kriittinen naisen alistettua asemaa kohtaan. Upea kirja, jonka voisi kuvitella olevan kymmeniä vuosia tuoreempi kuin onkaan.
Saatavissa Ellibs-äänikirjana.
Piita, Kallion kirjasto

Screenshot_naxos_world292.jpg

Naxos Music Library World
World music library palvelusta löytyy ihastuttava määrä kuubalaista musiikkia ja varsinkin Havannalaisen vuonna 1964 perustetun Egrem levy-yhtiön tuotanto on kuubalaista musiikkia parhaimmillaan. Monet levytykset ovat Kuubalaisen musiikin klassikkoja.
Sonit, bolerot ja afrokuublainen jazz soivat ajattomasti ja tanssinälkäisille täältä löytyy paljon lanteen liikuttajaa. Suosittelen esim. Celina Gonzalesin levyä Celina Gonzalez: Al Guateque Celina.
Jarkko, Kauniaisten kirjasto
 

quo vadis292.jpg

Henryk Sienkiewich: Quo Vadis: A Narrative of the Time of Nero (Unabridged)  E-audio book, Naxos,  22 hours, 6 min.
Quo Vadis: A Narrative of the Time of Nero, written by Henryk Sienkiewich in Polish, is an early example of the historical epic novel.  Set during the reign of tyrannical Nero, the novel tells of the love that develops between Callina, hostage of the Roman emperor, and Marcus Vinicius, patrician soldier.   The historic background of the novel is well integrated, and the plot moves quickly.  What especially stands out are the ghastly descriptions of characters such as the sybaritic Poppaea, who bathes in the milk of 500 asses.  Quo Vadis was an international bestseller in the decade after its publication, and Sienkiewich won the Nobel Prize for literature in 1905.
Rachel, Rikhardinkadun kirjasto


Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva: pexels.com / Anna Shvets