Syksyn e-vinkit

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Lue kaikki ilmestyneet e-vinkit.

Tiede Luonto292.jpg

Tiede Luonto  
Tiede Luonto on Tiede-lehden luonnontieteisiin keskittyvä pikkusisarus, joka sopii sisällöltään koko perheelle. Lehden keskiössä on kotimaan luonto ja eläimet, mutta se sisältää myös satunnaisia artikkeleita kansainvälisistä eläimistä ja luontoilmiöistä. Aikakauslehti on ilmeeltään moderni ja värikäs, ja sen jutut ovat Tiede-lehden tyyliin kiinnostavia mutta helppotajuisia tietopaketteja muillekin kuin akateemikoille. Tieteen popularisointia parhaimmillaan! Lehti sisältää ilahduttavan paljon myös kaupunkilaiselle tuttuja mutta kiinnostavia aiheita, kuten esimerkiksi artikkelit "Kauris tuli kaupunkiin" ja "Citytintti räyhää kun stressi painaa".
Voit lukea Tiede Luonto -lehteä eMagz-palvelussa.
Stiina, Vuosaaren kirjasto

piranesi292.jpg

Susanna Clarke: Piranesi
Piranesi elää Talossa, joka on täynnä loputtomia huoneita ja patsaita. Talossa asuu myös Toinen ja Piranesi uskoo heidän olevan ainoat kaksi ihmistä talossa, kunnes alkaa nähdä merkkejä jostain kolmannesta. Ja tämä kolmas muuttaa kaiken.
Piranesin maailma ja tarina on hämmentävä, vangitseva ja koskettava. Ja sitten kun lukija alkaa ymmärtää, mistä on kyse saa kertomus aivan uusia sävyjä. Tänä vuonna lukemistani kirjoista Piranesi on ollut toistaiseksi paras ja jäi elämään mieleen pitkäksi ajaksi.
Riikka, Espoon kaupunginkirjasto

The initiates.jpg

Étienne Davodeau: The initiates : a comic artist and a wine artisan exchange jobs
Étienne Davodeaun seesteinen sarjakuvakirja päästää lukijan kurkistamaan perinteisen viininvalmistajan ja sarjakuvataiteilijan arkeen.
Todellista omistautumista työlleen ja kädentaidoilleen harjoittavia henkilöitä seuratessa oppii miten viini ja sarjakuvaromaani syntyvät.
Iso suositus viineistä tai sarjakuvista kiinnostuneille.
Antti, Kauniaisten kaupunginkirjasto

alibi292.jpg

Alibi
Alibia monesti ylenkatsotaan sensaatiolehtenä, ja vaikka vähemmilläkin huutomerkeillä kieltämättä pärjäisi, se on kuitenkin ainoa yhteiskunnallisesti niin merkittävän aiheen kuin rikollisuuden julkaisu Suomessa.
Yleismedioiden rikosuutisointia on reippaasti siistitty menneistä vuosikymmenistä. Sille on päteviä selityksiä, kuten yksityisyydensuoja, mutta samalla rikosten hahmottaminen esimerkiksi yhteiskunnallisen kehityksen kannalta on vaikeutunut. Jos tapahtumista kerrotaan ylimalkaisesti, ja toimijoista ei pakosti sitäkään, on asioiden arviointi vaikeaa tai mahdotonta. Tässä kohtaa apua saa Alibista, jossa kuitenkin kerrotaan tapahtumakulkuja varsin avoimesti tekijöitä myöten.
Ja sitten on pahuuden viehätys! Kun ihmisen hirmutekoja voi tarkastella turvallisesti kirjasta tai lehdestä, harva pystyy vastustamaan. Ei liene vahinko, että dekkarit ovat vuodesta toiseen kirjastojen yksi lainatuimmista genreistä, ex-rikollisten muistelmateokset myyvät kuin häkä ja rikollisista kirjoitetaan välillä kuin urheilusankareista. Tai naapurin pojista. Ja Agatha Christien yläluokkainen, karvasmantelin makuinen murhailu tv-sarjoissa on jo ihanaa! Samaa jatkumoa Alibin kanssa, serkkuja vähintään.
Ja vaikka sensaatiota löytyy, tirkistelyä on havaittavissa, niin eipähän löydy paparazzi-kuvia, kuten monesta ”hyväksytymmästä” julkaisusta.
Alibi ja paljon muuta eMagz-palvelussa.
Ville, Oulunkylän kirjasto

vanhishing half292.jpg

Brit Bennett: The Vanishing Half ​The award-winning Vanishing Half is a historical novel about the divergent lives of the African-American identical twins Stella and Desiree across decades. The language is touching and captivating; the characters are well developed and the multiple plot lines offer insight into recent American history and social and cultural issues.
At the age of sixteen the twins leave in secret their small and poor Louisiana town and start living in New Orleans. When Stella finds a good job she also starts living as a white person (her skin is light); in order to do this she has to delete her past, lie and leave Desiree for good. After many years we find Stella living the perfect life of her dreams: she is married to a wealthy white man and mother of a light haired girl. Stella’s choice has left a deep wound, she is in pain, alone and sad, but none must know about it. Also Desiree is hurt and keeps desperately looking for Stella. Desiree gets married and has a very dark skinned daughter, eventually she has to go back to her poor town in Louisiana.
The novel follows the divergent paths of Desiree and Stella and those of their daughters as well; how Stella’s decision to escape her destiny and live a life of lies has affected Desiree and herself. Renouncing both her own very identity and the indissoluble bond with her twin sister has a deep influence on the lives and choices of the other characters. 
Lia, Vantaan kaupunginkirjasto

firebird292.jpg

T. A. White: The Firebird Chronicles -sarja
Goodreadsin Best Books 2020 parhaan scifikirjan kategoriassa huomioni kiinnittyi minulle outoon nimeen: T. A. White. Lähes kaikki muut olivat tuttuja jo muista palkintolistoista tai muista Best of -äänestyksistä. Katsoin kirjan (Age of Deception) tietoja ja huomasin että kyseessä on omakustanne, eli kirjoja ei ole julkaistu minkään kustantamon kautta. Voikohan tuollainen olla oikeasti hyvä, muistan epäilleeni, mutta kerran lukijat tykkää, ehkä pitää antaa tälle sarjalle mahdollisuus. Pistin toiveen sen hankkimiseksi OverDrive-palveluun ja läpi meni!
Kun huomasin että kaksi ensimmäistä osaa oli hankittu, varasin ensimmäisen ja aloin ahmia. Näissä kirjoissa ei ehkä ole omaperäisimpiä scifi-ideoita, mutta vetävää seikkailua ei puutu. Ihmisten ja teknisesti huomattavasti edistyneempien Tuannien (jotka ovat käytännössä teknisesti taitavia ”avaruushaltioita”) suhteet ovat hauraat, mutta yhteinen vihollinen, joka jo kerran lähes tuhosi ihmiset ja pakotti Tuannit piiloutumaan, pakottaa löytämään yhteistä säveltä puolustukseen.
Suosittelen, jos tykkäät Ilona Andrewsin Innkeeper Chroniclesista tai Elizabeth Moonin avaruusscifeistä. Sarjassa on toistaiseksi ilmestynyt kolme osaa, jotka löytyvät OverDrivesta.
Sini, Espoon kaupunginkirjasto 


Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Riikka Kantinkoski