Tabletti ja kännykkä pöydällä

Syyskuun e-vinkit

Joka kuukausi ilmestyvä e-vinkkien sarja esittelee helmiä kirjaston laajasta e-aineistojen kokoelmasta. Kiinnostavimmat e-äänikirjat juoksulenkille, e-kirjat lomamatkoille ja e-lehtiä lähes jokaisesta maailman kolkasta! Vinkit tarjoilee vaihtuva kirjastolaisten joukko eri puolilta pääkaupunkiseutua.

Lue kaikki ilmestyneet e-vinkit.

pressreader evinkkikuva292b.jpg

PressReaderin neulelehdet
Syksyn tullen tekee taas mieli kaivaa villasukat jalkaan. Tai puikot käteen. Selailin PressReaderin Crafts and Hobbies-kategorian e-lehtivalikoimaa ja löysinkin monta neuleohjeisiin keskittynyttä lehteä. Ne olivat pääosin englanniksi mutta kannattaa vilkaista myös viime vuoden Kädentaitoja Kaikille -lehti, josta löysin niin herkulliset villasukat, että tekisipä mieli jo lankakaupoille.
Reeta, Ison Omenan kirjasto

memoryofWater292.jpg

Emmi Itäranta: Memory of Water
Emmi Itärannan esikoisteos on ollut lukulistallani siitä asti, kun luin hänen toisen teoksensa Kudottujen kujien kaupunki. OverDrive-kokoelmasta Teemestarin kirja löytyi englannin kielellä. Tarina luo hyytävän tulevaisuuskuvan ekokatastrofin jälkeisestä maailmasta, jossa makean veden käyttö on tarkasti säädeltyä. 17-vuotiaasta Noriasta tulee isänsä jälkeen teemestari ja pitkään vaalitun salaisuuden vartija. ”Some secrets demand betrayal.”
Eeva, Oulunkylän kirjasto

mariaKallioUusi292.jpg

Leena Lehtolainen: Maria Kallio -sarja
Joskus on ihanaa palata jo tuttuun tekstiin ja aloittaa jokin sarja alusta. Kun päätin ryhtyä lukemaan Leena Lehtolaisen Maria Kallio-sarjaa uudelleen, valitsin kirjoista äänikirjaversiot. En ollut aikaisemmin kuunnellut äänikirjoja joten näistä jo tutuista kirjoista oli helppo aloittaa. Lukija Erja Manton ääni on mielestäni juuri sopivan rauhallinen, jolloin itse tekstiin keskittyminen oli helppoa. Mikäpä sen mukavampaa, kuin heittäytyä sohvalle kuulokkeet korvilla silmät kiinni ja antaa tarinan viedä mukanaan!
Paula, Hakunilan kirjasto

hsAikakone282.jpg

HS Aikakone
Matkustin Helsingin Sanomien Aikakoneella. Päiväksi valitsin äitini syntymäpäivän, 1.3.1925. Vielä edellisenä päivänä lehti oli ilmestynyt fraktuuralla.
Hyviä halkoja mainostettiin lehdessä paljon, jo etusivulla. Veikeitä elokuvamainoksia löytyi otsikon "Viikon bio-ohjelmat" alta. Avioliiton terveysoppi -nimistä elokuvaa näytettiin filmitarkastuskomitean määräyksestä eri kerroilla miehille ja naisille. Tällä viikolla oli naisten vuoro.
Ensimmäisen presidenttimme K.J. Ståhlbergin valtakausi oli päättymässä. Hän oli vielä ehtinyt hyväksyä lakiesityksen naisen kelpoisuudesta valtion virkoihin. Kaikkiin virkoihin naisia ei lakiesityksen mukaan edelleenkään kelpuutettu.
Kalevalanpäivän juhlallisuuksista kerrottiin lehdessä yksityiskohtaisesti, samoin Kruunuhaassa tapahtuneesta murtovarkaudesta. Pekka Halosen näyttely oli Strindbergin taidesalongissa. "Näyttely yleispiirtein katsoen todistaa tekijänsä uupumatonta intoa ja käden ja silmän virkeää hallintaa."
Harjavallassa oli vihitty käyttöön Satakunnan Keuhkotautiparantola. Saksan ensimmäinen valtakunnanpresidentti, Friedrich Ebert, oli kuollut. Olisikohan historia mennyt toisenlaiseen suuntaan, jos umpilisäkkeen tulehdus ei olisi koitunut Ebertin kohtaloksi?
Nimimerkki Miettivä mies kirjoitti lehden sunnuntaipalstalla otsikolla "Television" brittiläisen tiedemiehen Fournier d’Alben tekeillä olevasta keksinnöstä, joka tulee "mullistamaan koko maailman nurin narin". Pian olisi odotettavissa merkillinen keksintö, joka mahdollistaisi kaukonäkemisen.
Taidan jatkaa näitä aikamatkoja. Historia tuntuu muuttuvan elävämmäksi ja konkreettisemmaksi Aikakoneen avulla.
Eeva, Espoonlahden kirjastot

enlightenmentNow292.jpg

Aivot kaipaavat välillä haastetta ja toisinaan taas rentoutusta. Tässä vinkki molempiin.
Steven Pinker: Enlightenment now - The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress
Stephen Pinkerin Enlightenment now on nimensä mukaisesti järjen, tieteen, humanismin ja kehityksen puolustuspuhe, joka haastaa, mutta jättää silti innostuneen ja optimistisen olon. Pinker esittelee ihmiskunnan edistysaskelia runsain ja hyvin perustelluin esimerkein ja muistuttaa, että kaikki ei suinkaan ole menossa huonompaan suuntaan, päin vastoin! Suosittelen selailemaan tai kuuntelemaan tätä teosta etenkin silloin, kun uutiset vetävät mielialan maahan.
Elina, Oulunkylän kirjasto

Slave292.jpg

Cheryl Brooks: The Slave - The Cat Star Chronicles Series, Book 1
Cheryl Brooksin The Slave on puolestaan aivan posketon romanttinen, tai peräti erootillinen jännäri, jossa päähenkilö Jacinth ostaa ja vapauttaa superseksikkään kissamiehen haisevalta orjaplaneetalta ja houkuttelee tämän avuksi juoneen, jonka avulla aikoo vapauttaa toiselle orjaplaneetalle (ehkä) vangitun sisarensa.
Tämä kirja on jotain aivan muuta; paranormaalia romantiikkaa parhaimmillaan ja pahimmillaan. Taattua vastapainoa arjen puurtamiseen! Mikä ihmeellisintä, kirjalle on myös jatkoa peräti kahdeksan osan verran.
Elina, Oulunkylän kirjasto 
Lisätietoa tarjolla olevista e-aineistoista löydät Helmetin e-kirjastosta.

Kuva: stocksnap.io / Marcin Milewski