Toivoa kirjallisuudesta: henkilökunta vinkkaa nuorille

Kirjallisuus tuo toivoa myös nuoruuden karikoiden keskellä! Koillis-Helsingin kolmoiskirjasto Kokolin (Pukinmäki, Tapanila, Suutarila) henkilökunta vinkkaa tässä jutussa nuorille sopivia kirjoja, joissa käsitellään vaikeita, synkkiä ja traagisiakin aiheita positiivisella, toivoa tuovalla otteella.

Toivoa kirjallisuudesta on Helsingin kaupunginkirjaston ja Suomen Mielenterveysseuran yhteinen kampanja, josta voi lukea lisää osoitteesta www.helmet.fi/toivoa

Holly Bourne: Oonko ihan normaali?

16-vuotias Evie sairastaa pakko-oireista häiriötä (OCD) ja totuttelee vähitellen normaaliin koulunkäyntiin pitkän sairaalajakson jälkeen. Uusien arkirutiinien opettelussa on haasteensa, mutta valoa elämään tuovat uudet ystävät, taiteellinen Amber ja räväkkä Lottie.
-Eeva, Tapanilan kirjasto

Delphine de Vigan: No ja minä

Lou on 13-vuotias ja superälykäs. Hän elää kolmistaan masennukseen vaipuneen äitinsä ja arkea epätoivoisesti pyörittävän isänsä kanssa. Eräänä päivänä hän tapaa asemalla asunnottoman No-tytön. Tytöt ovat kotoisin ihan eri maailmoista, mutta heidän välilleen syntyy voimakas yhteys.
- Eeva, Tapanilan kirjasto

Sophie Kinsella: Kadonnut: Audrey

Audrey viettää päivänsä neljän seinän sisällä, pitää jatkuvasti aurinkolaseja eikä pysty kommunikoimaan muiden kuin perheenjäsentensä kanssa. Rankan koulukiusaamisen seurauksena hänellä on nimittäin ahdistuneisuushäiriö. Eräänä päivänä isoveli pakottaa Audreyn tapaamaan kaverinsa Linuksen, mutta onko Audrey vielä valmis kohtaamaan ulkomaailman?
- Eeva, Tapanilan kirjasto

R. J. Palacio: Ihme

August Pullmanin eli Auggien kasvot ovat pahasti epämuodostuneet, ja hän onkin tähän asti käynyt kotikoulua. Nyt hän on kuitenkin aloittamassa viidettä luokkaa oikeassa koulussa. Miten Auggielta sujuu sopeutuminen uuteen kouluun ja uusiin koulukavereihin?
- Eeva, Tapanilan kirjasto       


 

Sarah Prager: Queer There and Everywhere: 23 People Who Changed the World
(vain eng)

Erityisesti nuorille suunnattu kokoelma lyhyitä elämäkertoja historiallisesti merkittävistä queer-hahmoista. Mukana mm Eleanor Roosevelt, Silvia Rivera ja Ruotsin kuningatar Kristiina. Kirja muistuttaa, että queer-ihmisiä on aina ollut ja monet heistä ovat olleet aikansa tärkeitä yhteiskunnallisia vaikuttajia.
-Samu, Suutarilan kirjasto

Anu Jaantila: Sannan Jenkkivuosi
(sis. Jenkkivuosi, Dear Sanna ja Love, Sam –teokset)

Oman nuoruuden ikisuosikki lukioikäisestä Sannasta, joka lähtee vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin. Amerikasta löytyy rakkaita ystäviä ja toinen perhe. Maailma on paljon Suomea suurempi. Tämä kirja uskoo nuoriin ja antoi itselle nuorempana paljon toivoa paremmasta tulevaisuudesta.
-Samu, Suutarilan kirjasto

S. E. Hinton: Me kolme ja jengi

Ponyboy asuu kahden veljensä kanssa ja vapaa-aika menee oman jengin seurassa. Kirjassa kuvataan rikollisuutta ja väkivaltaa, mutta näitä tärkeämpää on ystävysten ja veljesten muodostama perhe, jossa toisista huolehditaan. Erityisesti juuri poikien välinen lämmin ystävyys antaa toivoa tässä kirjassa.
-Samu, Suutarilan kirjasto

Sherman Alexie: The Absolutely True Diary of A Part-Time Indian

Todella hauska mutta sydäntäsärkevä kuvaus Juniorista, nuoresta Spokane-intiaanista, joka haluaa välttyä monia perheenjäseniään kohdanneelta elämältä alkoholismin ja peliongelmien keskellä, ja pakenee reservaatin kouluun reservaatin ulkopuolelle. Vaikka ainoa intiaani Juniorin lisäksi on koulun maskotti, löytyy tältä tieltä myös ystäviä ja valoa elämään. Rankoista teemoista huolimatta kirja ja erityisesti Juniorin hahmo antavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta.
-Samu, Suutarilan kirjasto

Rosa Meriläinen, Sanna Seiko Salo: NE Kuukautiskirja

Raikas ja ennakkoluuloton tietokirja juuri siitä, mistä otsikko lupaa kertoa, eli kuukautisista. Tämä kirjaa on tietenkin niille, joilla kuukautiset on, mutta myös kaikille niille, joiden lähipiiristä löytyy kuukautiset omaavia ihmisiä. Todella positiivinen teos aiheesta, joka edelleen tuntuu olevan aika iso tabu vaikka n. puolella maailman väestöstä kuukautiset ovat. Erityiskiitosta myös marginaalien huomioimisesta, mm. transmiehet pääsevät kertomaan omista kuukautiskokemuksistaan tässä teoksessa.
-Samu, Suutarilan kirjasto

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Seitsemäntoistavuotias Peetu odottaa syksyä ja tulevaa leikkausta. Isä vie pojan lentämään, jottei odotus olisi niin pitkä, ja taivaalla puhutaan kaikesta siitä, mistä maassa ei osata keskustella.  Vaikka Peetun elämä on murroksessa, monesta asiasta löytyy turvaa ja iloa. Erityisen koskettava kuvaus isän ja teini-ikäisen pojan suhteesta.
-Samu, Suutarilan kirjasto

Kirsi Pehkonen: Aloituskiekko, Punaviiva, Vieraskentillä, Ketjukaverit ja Voittolaukaus

Varhaisnuorille suunnattu romaanisarja kertoo Hillasta, joka pelaa jääkiekkoa naapuruston poikien kanssa. Yllättäen hänet bongataan tyttöjen huippujoukkueeseen ja Hilla astuu askeleen kohti unelmaansa pelata jääkiekkoa tavoitteellisesti. Hillan paras ystävä Noora pelaa pöytätennistä, vaikka hänellä on jalkaproteesi.

Reipas kirjasarja kuvaa Hillan ja Nooran kasvua liikuntapainotteisella yläasteella, omien lahjakkuuksien löytämistä, ystävyyttä, nuorten huippu-urheilua ja ihastumisia. Romaanit kuvaavat hienosti sitä, kuinka Hillan ja Nooran sinnikkyys palkitaan urheilussa. Kaikki ei ole aina helppoa jääkiekon ja pöytätenniksen parissa. Ahkera treenaaminen ja joukkuekaverit tuovat kuitenkin toivoa ja iloa Hillan ja Nooran elämään.

-Anni, Pukinmäen kirjasto

Johanna Thydell: Katon kokoinen tähtitaivas

Todentuntuinen kirja 13-vuotiaasta Jennasta, joka asuu äitinsä kanssa kahdestaan. Jenna tuntee itsensä usein todella rumaksi ja laihaksi, varsinkin kun hän vertaa itseään koulun suosituimpiin tyttöihin. Tavallisten murheiden lisäksi Jennan elämässä on paljon surua, koska hänen äitinsä on sairastunut syöpään. Jenna kokeilee rajojaan ja etsii paikkaansa elämässä.

Vaikka kirja kertoo vaikeista ja kipeistä asioista, se on silti ihanaa herkkää luettavaa. Elämää kantaa!

-Tarja, Suutarilan kirjasto

Lina Stoltz: Huomenna ei tarvitse pelätä

Hieno realistinen kuvaus Liljasta ja hänen perheestään. Lilja pitää sisällään suurta salaisuutta, josta hän ei halua puhua edes parhaan ystävänsä kanssa. Salailu tekee Liljasta välillä kiukkuisen ja jännittyneen. Onneksi Liljan rohkeus kasvaa vähitellen ja lopulta hän uskaltaa kertoa asiasta ystävälleen.  

-Tarja, Suutarilan kirjasto

Helen Dunmore:  Ingo-sarja (Meren kansa, Vuorovetten vartija, Syvyyksien salaisuus, Aaltojen kutsu)

Ingo-sarja kertoo sisaruksista, Sapphiresta ja Conorista, joiden isä on salaperäisesti kadonnut merellä. Sisarukset haluavat kuitenkin uskoa isän olevan vielä elossa. Etsiessään isäänsä he löytävät Ingon, ihmeellisen merenalaisen maailman.

Kirjat kertovat etsimisestä, peloista ja niiden voittamisesta ja ystävyyden voimasta.

Tarja, Kokol

Lue lisää 

Kaikki Toivoa kirjallisuudesta -vinkit


Vuosi 2017 on Suomen Mielenterveysseuran 120-vuotisjuhlavuosi ja yksi juhlavuoden kolmesta teemasta on Toivoa kirjallisuudesta. Helsingin kaupunginkirjastossa järjestetään juhlavuoden kunniaksi tapahtumakiertue tällä teemalla. Kiertueella tunnetut ihmiset kertovat, mistä kirjasta he ovat saaneet toivoa, voimaa tai iloa omaan elämäänsä. Tapahtumakiertue alkaa tammikuussa ja jatkuu koko vuoden. Kiertue vierailee jokaisessa helsinkiläisessä kirjastossa. Jaa ja löydä toivoa tuottavia vinkkejä somesta tunnisteella #toivoakirjallisuudesta

Lisätietoa Toivoa kirjallisuudesta -kiertueesta löydät osoitteesta helmet.fi/toivoa