Toivoa kirjallisuudesta: nuortenkirjat

Tähän vinkkilistaan on valittu kirjoja, jotka käsittelevät nuoria mietityttäviä, jännittäviä ja ahdistaviakin asioita. Tummista sävyistä huolimatta toivo ja usko tulevaisuuteen ovat kuitenkin kaikissa tarinoissa läsnä.

Abdel-Fattah, Randa: Näyttääkö pääni tässä isolta?

Kirjan päähenkilö Amal on kuin kuka tahansa teini - katsoo Frendejä, lukee Cosmoa, shoppailee ja juoruilee ystäviensä kanssa. Elämä muuttuu, kun Amal päättää alkaa käyttää musliminaisten perinteistä huivia, hijabia. Hauska ja räväkkä tarina kuvaa kulttuurien kohtaamista, rasismia ja erilaisuutta.

Gaarder, Jostein: Appelsiinityttö

Georg on viisitoistavuotias tavallinen oslolaispoika, jolle eräänä päivänä tapahtuu jotakin odottamatonta Hän tapaa raitiovaunussa tytön, jolla on syli täynnä appelsiineja. Kun appelsiinit tippuvat lattialle, hän poimii niitä tytölle ja samalla ihastuu häneen. Lämminhenkinen, mieleenpainuva tarina, joka jää mieleen pyörimään pitkäksi aikaa.

Green, John: Tähtiin kirjoitettu virhe

Rakkaustarina kahdesta nuoresta, jotka kummatkin ovat vakavasti sairaita. He eivät kuitenkaan halua antaa sairaudelle periksi. Vaikka tarina on surullinen se antaa myös paljon iloa herskyvällä huumorillaan ja nuorten periksiantamattomuudella.

Hai, Magdalena: Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta

Kirjan tarinat säikyttävät, hihityttävät ja käsittelevät pinnan alla monia nuoria ahdistavia asioita. Mutta toisin kuin yleensä kauhutarinoissa, nämä 19 tarinaa päättyvät onnellisesti.

Mulligan, Andy: Roskaa

Poikajoukko löytää kaatopaikalta nahkalaukun, jossa on lompakko, kartta ja avain. Kun sana kiirii, että he ovat löytäneen laukun, alkaa hurja ajojahti. Pojat päättävät selvittää kenen laukku on ja joutuvat salaisuutta etsiessään vaarallisten rikollisten jäljille. Tummasävyinen, köyhyydestä ja eriarvoisuudesta kertova kirja yllättää lopussa lukijansa.

Sachar, Louis: Paahde

Kun lenkkitossu putoaa taivaasta kirjan päähenkilön Yelnatsin päähän, hän joutuu syyttömänä poikien rangaistusleirille paahtavan kuumaan autiomaahan. Joka päivä jokainen poika kaivaa kuopan, johon puolitoistametrinen lapio mahtuu joka suuntaan. Joka päivä, aina uudelleen. Lumoava kirja imaisee mukaansa niin ettei sitä malta laskea kädestään.

Sumanen, Nadja: Rambo

Rambo kertoo pojasta, jolla mielikuvitusta piisaa, mutta pinna on vähän lyhyt eikä äidin masennuskaan helpota elämää. Kesälomalla hän pääsee äidin miesystävän vanhempien mökille. Mökille saapuu myös tyttö, mutta parasta ovat mökin omistajat, jotka ottavat pojan suojiinsa. Harmaista sävyistään huolimatta kirja on rauhallisen positiivinen ja siinä on kutkuttavan hauskoja kohtauksia.

Tiainen, Marja-Leena: Khao Lakin sydämet

Emma ja isoäiti matkustavat Thaimaahan etsimään miestä, joka pelasti Emman hukkumasta tsunamin aaltoihin. Etsintäretki palauttaa Emman muistot traagisesta tapahtumasta ja kuoleman kosketuksesta. Hienovarainen ja latautunut kertomus vie mukanaan ja laittaa pohtimaan myös sattuman oikullisuutta.

Teksti: Mirja Luukkanen
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto

Vuosi 2017 on Suomen Mielenterveysseuran 120-vuotisjuhlavuosi ja yksi juhlavuoden kolmesta teemasta on Toivoa kirjallisuudesta. Helsingin kaupunginkirjastossa järjestetään juhlavuoden kunniaksi tapahtumakiertue tällä teemalla. Kiertueella tunnetut ihmiset kertovat, mistä kirjasta he ovat saaneet toivoa, voimaa tai iloa omaan elämäänsä. Tapahtumakiertue alkaa tammikuussa ja jatkuu koko vuoden. Kiertue vierailee jokaisessa helsinkiläisessä kirjastossa. Jaa ja löydä toivoa tuottavia vinkkejä somesta tunnisteella #toivoakirjallisuudesta

Lisätietoa Toivoa kirjallisuudesta -kiertueesta löydät osoitteesta helmet.fi/toivoa