Toivoa kirjallisuudesta: romaanit

Etsitkö toivoa ja iloa tuottavaa luettavaa? Nämä romaanit tuovat lukijalleen voimaa, valoisampaa näkökulmaa elämään ja uskoa ihmiseen. 

Claudie Gallay: Tyrskyt

Kaksi kovia kokenutta ihmistä kohtaa Normandian rannikolla. Jylhä luonto ja erikoinen kyläyhteisö kehystävät tarinaa menneisyyden kohtaamisesta ja rosoisesta rakkaudesta. Menetyksistä on mahdollista selvitä ja yllättävät kohtaamiset voivat muuttaa elämän suuntaa.

Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russel ja James

Lumoavan omaperäinen, kaunis ja konstailematon kirja vanhasta naisesta, joka lähtee eräänä päivänä kävelemään kohti meren rantaa, ja kahdesta häntä rakastavasta miehestä. Tämän kirjan lukeminen jättää jälkeensä seesteisen ja haikean olotilan.

Nick Hornby: Alas on pitkä matka

Neljä erilaista ihmistä kohtaa korkean talon katolla uudenvuoden yönä. Kaikki ovat päätyneet elämässään umpikujaan ja suunnittelevat itsemurhaa. Tavallisten ihmisten tarinaan on helppo eläytyä ja Hornby tarjoaa monta terävää ja kouraisevaa oivallusta elämästä. Ihmisten välinen ystävyys ja kohtaaminen antavat toivon kipinän vaikeuksien keskellä.

Kari Hotakainen: Iisakin kirkko

Tarina isän ja pojan suhteesta, oman kuolevaisuuden kohtaamisesta ja uskon olemuksesta on täynnä inhimillisyyttä. Hiottu ja selkeä kieli sekä kuiva huumori täydentävät lukukokemuksen.

Mark Levengood: Riemujen rikkaus ja surujen summa; Niin pieni ihmissydän on

Mark Levengood kertoo pienissä ja sydämellisissä kirjoissaan sattumuksia elämänsä varrelta ja jakaa omalaatuisia ja ilkikurisia elämänviisauksia. Maailma on kaikesta omituisuudestaan huolimatta yllättävä ja kaunis paikka.

Astrid Lindgren: Ronja ryövärintytär

Astrid Lindgrenin keskeiset teokset ovat suurta maailmankirjallisuutta. Ne ovat koskettavia tarinoita elämän ydinasioista: kasvamisesta, rakkaudesta, peloista, toivosta ja vapaudesta. Ronja Ryövärintyttären kasvutarina tapahtuu aistivoimaisesti kuvatussa pohjoismaisessa metsässä, jonka Lindgren on kansoittanut jännittävillä, ihanilla ja kauheilla satuolennoilla.

Haruki Murakami: Kafka rannalla

Teinipoika Kafka karkaa kotoaan välttääkseen hänelle langetetun kirouksen. Kuusikymppinen ukkeli Nakata on menettänyt muistinsa lapsuuden oudon tapahtuman seurauksena ja osaa keskustella kissojen kanssa. Heidän yhteen kietoutuvat tarinansa vievät lukijan olemassaolon kysymysten äärelle. Onko sattumaa olemassa, määrääkö kohtalo kaiken? Kafka rannalla on yhtä aikaa viihdyttävä, filosofinen ja outo, mutta helposti lähestyttävä.

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu

Kuvaus lestadiolaisperheen ongelmista ja yhteisön ahdistavasta voimasta on myös tunnetta ja valoa täynnä oleva rakkaustarina. Kirjassa yhdistyy harvinaisella tavalla kiinnostava ja tunteisiin vetoava aihe sekä ehjä ja kaunis kirjoitustyyli.

Mikko Rimminen: Nenäpäivä

Tavallistakin tavallisempi Irma alkaa ratkoa yksinäisyytensä ongelmaa hyvin epätavallisella tavalla. Tuloksena on sarja yllättäviä kohtaamisia, pelkoa, jännitystä, ja lämmintä ystävyyttä. Yhtä aikaa hauska ja surumielinen tarina on kerrottu Rimmisen nautittavalla ja värikkäällä kielellä.

Kathryn Stockett: Piiat

Lämmin ja tarkkanäköinen romaani kuvaa valkoisten rouvien ja mustien kotiapulaisten välisiä suhteita 1960-luvun Mississippissä. Kolmen kertojan kautta etenevä sydämeenkäyvä tarina kertoo epätasa-arvosta, rasismista ja julmuudesta, mutta myös välittämisestä, ystävyydestä ja urheista naisista, jotka uskaltavat puhua siitä, mistä aina on vaiettu. Yhdessä he löytävät itsestään voimia muuttaa maailmaa.

Tim Winton: Maantiemusiikkia

Mukaansatempaava ja epäsovinnainen rakkaustarina on kuin matka Australian ihmeelliseen luontoon ja erilaiseen elämäntapaan. Kirjan elämää nähneet päähenkilöt ovat yhtä aikaa hukassa ja tietoisia siitä, että tärkeät valinnat on tehtävä nyt tai he eivät saa koskaan tietää, keitä oikeastaan ovat.

Teksti: Mari Heino
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto

Vuosi 2017 on Suomen Mielenterveysseuran 120-vuotisjuhlavuosi ja yksi juhlavuoden kolmesta teemasta on Toivoa kirjallisuudesta. Helsingin kaupunginkirjastossa järjestetään juhlavuoden kunniaksi tapahtumakiertue tällä teemalla. Kiertueella tunnetut ihmiset kertovat, mistä kirjasta he ovat saaneet toivoa, voimaa tai iloa omaan elämäänsä. Tapahtumakiertue alkaa tammikuussa ja jatkuu koko vuoden. Kiertue vierailee jokaisessa helsinkiläisessä kirjastossa. Jaa ja löydä toivoa tuottavia vinkkejä somesta tunnisteella #toivoakirjallisuudesta

Lisätietoa Toivoa kirjallisuudesta -kiertueesta löydät osoitteesta helmet.fi/toivoa