Toivoa kirjallisuudesta: tietokirjat

Etsitkö inspiraatiota elämänmuutokseen tai kaipaatko lohdutusta vaikealla hetkellä? Kenties kaikki tuntuu merkityksettömältä tässä kyynisessä maailmassa. Nämä seitsemän kirjaa valavat lukijaansa rohkeutta, toivoa ja tulevaisuudenuskoa.

Abuelaish, Izzeldin: En suostu vihaamaan

Palestiinalaisväestön elämä Gazassa on jo vuosikymmeniä ollut väkivallan täyttämää. Pakolaisleiriltä arvostetuksi lääkäriksi tiensä raivanneen Izzeldin Abuelaishin  tarina tuo kuitenkin pilkahduksen toivoa rauhasta. Vaikka Abuelaish itsekin on menettänyt läheisiään Israelin iskuissa, hän haluaa katkaista vihan kierteen ja uskoo mahdollisuuden piilevän yksilöiden välisessä myönteisessä kanssakäymisessä.

Carlsson, Olle: Syvä elämänmuutos: kaksitoista toivon askelta

Inspiroiva opas henkiseen kasvuun ja merkitystä elämäänsä etsiville. Pohdittavaa ja konkreettisia toimintaohjeita kaikille meille, jotka haluavat päästä eroon arkea synkistävistä pilvistä, oli sitten kyse yksinäisyydestä, työelämän aiheuttamasta ahdistuksesta tai ongelmista parisuhteessa. Carlsson valaa lukijaan uskoa siihen, että toivottamaltakin vaikuttavaan tilanteeseen on mahdollista löytää ratkaisu.

Gbowee, Leymah: Meissä on voimaa

Vuonna 2011 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Leymah Gbowee sai kotimaassaan Liberiassa mobilisoitua naiset nousemaan uhrin asemasta aktiivisiksi toimijoiksi. Miesten sotiessa timanteista ja vallasta naiset  saivat tarpeekseen tappamisesta ja löysivät voimaa toisistaan. Naisten rauhanliikeellä oli lopulta merkittävä rooli Liberian sisällissodan päättymisessä. ”Kun alistetut alkavat ymmärtää, että he voivat saada aikaan muutoksen, sitä roihua ei sammuta mikään.” 

Holappa, Henrik: Minä perustin uusnatsijärjestön

Äärioikeistolaisen Suomen Vastarintaliikkeen perustajan avoin kuvaus siitä, minkälaiset syyt vetivät hänet uusnatsismin pariin ja miksi hän lopulta hylkäsi niin oman järjestönsä kuin rasistisen ideologian. Holapan tarina näyttää, että vihasta ja vääristyneestä maailmankuvasta on mahdollista päästää irti eikä natsikaan ole välttämättä täysin menetetty tapaus.

Irti masennuksesta

Mielenterveysalan asiantuntijoiden laatima itsehoito-opas sisältää runsaasti käytännön harjoituksia, joiden avulla pyrkiä katkaisemaan masennuksen noidankehä. Erityisesti keskitytään haitallisista ajatuksista eroon pääsemiseen: toipumisen kannalta ei masennuksen syillä ole niin suurta merkitystä kuin muutokseen uskaltautumisella. Kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiin pohjautuvan kirjan lohduttava viesti on, että masennus on voitettavissa.

Kaikki muuttuu paremmaksi

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten itsemurhariski on tutkitusti moninkertainen ikätovereihin verrattuna. Tämän kirjan tarkoituksena on valaa nuoriin uskoa siihen, että vaikka juuri nyt tuntuisikin epätoivoiselta, on tulevaisuudessa toivoa. Kymmenien ihmisten koskettavat ja omakohtaiset tarinat todistavat siitä, miten hyvinkin ahdistavaa lapsuus- ja nuoruusvaihetta voi seurata onnellinen ja hyvä aikuisuus.

Toivola, Jani: Musta tulee isona valkoinen

Kirjoittajan omakohtaiset kokemukset sivullisuudesta johtavat lopulta lopulta oman erilaisuuden hyväksymiseen, jopa voimavaraksi kääntämiseen. Teoksen alaotsikko onkin ”miten päästää irti pelosta ja häpeästä ja seistä omilla jaloillaan”. Kaikkien oikeus omanarvontuntoon on ahkerasti koulukiusaamista vastaan kampanjoineen Toivolan tärkeimpiä teesejä ja tämäkin kirja varmasti kannustaa marginaaliin työnnettyjä ottamaan oman tilansa.

Teksti: Riikka Leskinen
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto

Lue lisää

Kaikki Toivoa kirjallisuudesta -vinkit

Vuosi 2017 on Suomen Mielenterveysseuran 120-vuotisjuhlavuosi ja yksi juhlavuoden kolmesta teemasta on Toivoa kirjallisuudesta. Helsingin kaupunginkirjastossa järjestetään juhlavuoden kunniaksi tapahtumakiertue tällä teemalla. Kiertueella tunnetut ihmiset kertovat, mistä kirjasta he ovat saaneet toivoa, voimaa tai iloa omaan elämäänsä. Tapahtumakiertue alkaa tammikuussa ja jatkuu koko vuoden. Kiertue vierailee jokaisessa helsinkiläisessä kirjastossa. Jaa ja löydä toivoa tuottavia vinkkejä somesta tunnisteella #toivoakirjallisuudesta

Lisätietoa Toivoa kirjallisuudesta -kiertueesta löydät osoitteesta helmet.fi/toivoa