Tunnetko jo podcastin?

Podcastit ovat valloittaneet maailmaa jo pitkään, ja viime vuosina ne ovat rantautuneet tukevasti myös Suomeen. Mutta mikä on podcast ja miten sellaista kuunnellaan? Entä mistä löytää kiinnostavia podcasteja? Tässä jutussa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin podcasteista sekä tarjoamme vinkkejä kirjastohenkilökunnan seuraamista podcasteista.

Mikä on podcast?

Podcastit ovat verkossa julkaistuja äänitallenteita, joita verrataan usein radio-ohjelmiin, vaikka niitä ei lähetetä radiokanavilla. Lähettämisen sijaan podcastjaksot ladataan verkkoon, mistä kuuntelijat voivat ladata ne omalle laitteelleen tai kuunnella suoraan podcastin verkkosivulta silloin, kun heille sopii. Nykyään myös monia radio-ohjelmia tuodaan lähetyksen jälkeen podcastien tapaan verkkoon kuunneltavaksi ja ladattavaksi. Miltei kaikki podcastit ovat ilmaisia tai niistä on ilmainen versio saatavilla.

Verkossa on tarjolla hyvin monenlaisia podcasteja - sekä faktapohjaisia että fiktiivisiä. Podcast-tarjonta on niin laajaa, että nykyisin podcasteja tehdään aiheesta kuin aiheesta. Monet podcastit rakentuvat haastattelujen tai useamman keskustelijan välisen dialogin ympärille. On myös paljon podcasteja, joissa itsenäinen kertoja kuljettaa todellista tai fiktiivistä tarinaa tai näiden kahden muodon yhdistelmiä.

Podcastien julkaisutahti vaihtelee. Joistakin podcasteista julkaistaan useita jaksoja viikossa, toisista taas vain jakso kuussa tai muutama jakso vuodessa. Tyypillisintä on kuitenkin, että jaksoja tulee noin kerran viikossa tai kahdessa. Osa podcasteista on luonteeltaan jatkuvia, ja niistä tulee jaksoja melko tasaisesti ympäri vuoden. Toisissa podcasteissa taas on selkeitä tuotantokausia, jotka julkaistaan yleensä melko tiiviiseen tahtiin, ja tuotantokausien välissä pidetään julkaisutaukoa.

Miten podcasteja kuunnellaan?

Yleisin tapa kuunnella podcasteja on älypuhelimeen tai tablettiin ladatun sovelluksen avulla. Tällöin podcastjaksot yleensä ladataan sovelluksen avulla omalle laitteelle, jolloin kuuntelu ei katkea verkkoyhteyden katkeamiseen. Yleensä podcastien kuuntelu onnistuu sovelluksilla myös ilman latausta. Kaikille älylaitteiden käyttöjärjestelmille on tarjolla useita eri sovelluksia, joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia. Podcastien kuuntelusovelluksia löydät oman käyttöjärjestelmäsi sovelluskaupasta hakusanalla podcast.  

Podcasteja voi yleensä kuunnella myös suoraan podcastin verkkosivulta tai verkkopalvelusta, jossa podcastjaksot on julkaistu. Näistä verkkopalveluista suosituimpia ovat iTunes ja SoundCloud, mutta myös monia muita vastaavia palveluja on olemassa. Suoraan verkkosivuilta tai verkkopalvelusta kuuntelu edellyttää, että tietokoneessasi tai älylaitteessasi on jatkuva verkkoyhteys kuuntelun ajan.

Mistä löydän kiinnostavia podcasteja?

Alle on listattu useita kirjastohenkilökunnan suosittelemia podcasteja eri aiheista. Se on kuitenkin vain pintaraapaisu podcastien maailmaan, ja luultavasti jokaisesta aihepiiristä löytyy myös monia muita podcasteja.

Vuoden 2015 lopulla avattiin suomalaisiin podcasteihin keskittyvä sivusto Jakso.fi.  Kotimaiset tekijät voivat lähettää tiedot omasta podcastistaan sivustolle. Sivustoa ylläpitävää Olli Sulopuistoa haastateltiin Helsingin Sanomissa joulukuussa 2015. Palvelun etusivulla näet aina uusimmat podcast-jaksot. Tältä sivulta näet listattuna kaikki palveluun lisätyt podcastit.

Kotimaisia podcasteja voi etsiä myös kotimaisten mediatalojen omista verkkopalveluista. Merkittävä osa Ylen radio-ohjelmista on kuunneltavissa myös podcasteina Yle Areenan, minkä lisäksi Yle on viime vuosina julkaissut muutamia vain podcastina saatavilla olevia ohjelmia. Ylen ladattavien podcastien listan löydät täältä. Nelonen median podcasteja ja radio-ohjelmia voi puolestaan kuunnella heidän Supla-palvelustaan. Molempien palvelujen käyttö on ilmaista, ja niistä on saatavilla myös sovellukset älypuhelimille ja tableteille.

Englanti on podcastien valtakieli, ja monet maailman suosituimmista podcasteista ovatkin englanninkielisiä. Runsaasti podcasteja julkaistaan kuitenkin myös muilla kielillä. iTunesissa ja Soundcloudissa podcasteja voi hakea erilaisilla hakusanoilla sekä esimerkiksi suosituimmista podcasteista tehtyjen listausten kautta. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kaikkia podcasteja julkaista näiden palvelujen kautta. Lisää podcasteja voi aina etsiä verkkohauilla.

Lue myös

Kirjaston henkilökunnan podcast-vinkit  

Teksti: Riikka Utriainen, Espoonlahden kirjastot
Kuva: Unsplash.com