Kuva: limaoscarjuliet, Flickr – Creative Commons<br>

Unettomuus

Silmiä karvastelee, ajatukset seisovat ja olo on piikikäs. Unettoman arki ei ole helppoa.

Uni on terveydelle välttämätöntä siinä kuin ravintokin. Ilmeisesti kaikki eläimet hyönteisiä myöten nukkuvat. Jotkut linnut ovat oppineet nukkumaan vain toisella aivopuoliskolla kerrallaan, joten ne vaikuttavat olevan aina valveilla – olisipa se mahdollista ihmisellekin.

Uudet tutkimukset osoittavat, että lyhyidenkin päivänokosten ottaminen voi korvata monta tuntia huonolaatuista yöunta. Mitä muuta voi tehdä, jos uniongelmat vaivaavat?

Faktaa unettomuuden syistä

Tietoa unettomuudesta – unettomuuden syyt . Takedan sivuilla pohditaan muun muassa elämäntapoja, sairauksia, ikääntymistä ja alkoholinkäyttöä mahdollisina unettomuuden syinä.

Unettomuus  – syitä. Terveyskirjaston artikkelissa huomioidaan niin sanottu primaarinen unettomuus fyysisistä ja psyykkisistä sairauksista ja häiriötiloista johtuvan unettomuuden lisäksi. Primaarinen unettomuus on rakenteellista, ja se ilmenee jo lapsuudessa.

Koeta nyt ihmeessä rauhoittua

Opettele rentoutumaan. Vilkaise näitä kirjoja ja linkkejä ennen kuin hyppäät sänkyyn:

Rentoudu ja anna musiikin tuudittaa

Suggestiorentoutusta:

Luonnonääniä:

Musiikkia:

Kohtalotoverisi kirjallisuudessa

Annelies Verbeke: Nuku! Maya ei nuku koskaan. Hän kohtaa toisen unettoman, Benoitin. Kirjassa kietoutuvat yhteen musta huumori ja myötätunto niitä kohtaan, jotka eivät sopeudu yhteiskunnan rytmiin.

Jonathan Coe: Unen talo. Ashdown on klinikka, jossa hoidetaan unihäiriöistä kärsiviä. Mitä tapahtuu unessa ja mitä valveilla, siitä lukijan on itse otettava selvää.

Aleksandr Voronin: Unettomuus – valittujen etuoikeus. Lohdullinen nimi runokokoelmalle, eikö vain? Vapaamittaista runoutta, jonka itseironia keventää synkimpiäkin säkeitä.

Stephen King: Uneton yö. Tässäpä useampisatasivuinen teos unettoman yön ratoksi. Kirja kertoo eläkeläismiehestä, jota unettomuus alkaa vaivata. Hän herää joka aamu vähän aikaisemmin kuin edellisenä aamuna. Kun päähenkilö nukkuu enää muutaman tunnin yössä, alkaa tapahtua outoja.

Kohtalotoverisi todellisuudessa

Leeni Peltonen: Valvomo: kunka uneton oppi nukkumaan. Peltonen kärsi ylivireydestä ja huolehtimisesta johtuvasta unettomuudesta lapsesta asti. 

Kaija Juurikkala: Sielu ei nuku. Juurikkala antaa omakohtaisia neuvoja unettomien öiden viettämiseen.

Me unettomat – tositarinoita valvotuista vuosista. Unettomien henkilökohtaisia kertomuksia ja ammattiauttajien puheenvuoroja.

Uniliittoon kuuluvia paikallisyhdistyksiä. Uniliitto on katto-organisaatio usealle paikallis- ja erityisyhdistykselle, kuten Helsingin uniyhdistykselle, Suomen unettomille ja Levottomat jalat ry:lle. Löydät liittoon kuuluvien yhdistysten tiedot sekä paljon muuta hyödyllistä asiaa. Uniliitto julkaisee Uniuutiset-lehteä.

21.10.2010. Tiina Larva ja Pete Saarela, Vuosaaren kirjasto

Linkkejä päivitetty 11.11.2016