Ursula Immonen, Suomen luonnonsuojeluliitto: Kaikkea ei tarvitse itse omistaa

Ursula Immonen on Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja, jonka työhön kuuluu muun muassa asukkaiden aktivointi ja innostaminen ympäristömyönteiseen elämäntapaan. 

”Kirjastot ovat suomalaisille tuttuja paikkoja, joiden peruslähtökohta edustaa positiivista jakamistaloutta. Kirjastot eivät tuhlaa luonnonvaroja, ja ne voivat olla kansalaisten kohtaamispaikkoja, joissa uusia ideoita jaetaan. On hieno kädenojennus, että kirjasto muun muassa luovuttaa maksutta tiloja erilaisiin puolueettomien järjestöjen ja kaupunkilaisten avoimiin tilaisuuksiin. Kirjasto tukee näin asukkaiden omaa aktiivisuutta, ja sitä pidetään hyvänä asiana Luonnonsuojeluliitossa.

Suomen luonnonsuojeluliitto ajaa perinteisesti luonnonsuojelun asiaa, mutta myös kierrättäminen ja kiertotalous liittyvät luonnonsuojeluun ja resurssien viisaaseen ja säästävään käyttöön. Siksi ne ovat olleet jo pitkään osa ympäristöliikettä. Jakamistalouteen suhtaudumme Luonnonsuojeluliitossa niin, että kannustamme sellaiseen jakamiseen, jossa on ekologinen näkökulma ja joka säästää yhteisiä resursseja.

Uudenmaan piirin yhden toimintaryhmän, Kohtuusklubin, tämän vuoden teemana onkin jakamistalouden edistäminen. Toimintaryhmä on ehdottanut yhdeksi kumppaniksi ekologisessa jakamistaloudessa kirjastoa. Esimerkiksi kirjaston lainattavat kuormapyörät ovat mainio idea, joka voi vähentää liikenteen päästöjä. Joka kaupunginosassa voisi myös olla yksi kirjasto, jossa on tavaranvaihtopiste. Kaikkea ei tarvitse omistaa.

Kirjastossa on paljon tietopääomaa, ja sen valistustehtävä on tärkeä. Yksittäiseltä asukkaalta vaatii paljon vaivannäköä löytää oikeaa tietoa, mutta kirjastot voivat auttaa panemalla esille ekologiseen elämäntapaan liittyvää aineistoa ja järjestämällä tilaisuuksia, joihin asukkaat voivat osallistua.

Luonnonsuojeluliitto on pitkään tehnyt kirjastojen kanssa yhteistyötä Luonto ja ympäristö -viikolla, ja silloin on nostettu esiin ympäristöaiheita. Teemaviikot havahduttavat asukkaat, jos ne tuodaan voimakkaasti esiin esimerkiksi näyttelyiden avulla. Tätä kaikkea tehdään kirjastoissa jo jonkin verran, eikä se vaadi lisärahaa.”

Tässä juttusarjassa käsitellään kirjaston palveluita ekologisuuden ja jakamistalouden näkökulmasta.

Kaikki sarjan jutut löytyvät tästä linkistä.