Vaikuttava kirja – Isabel Nieminen: Ett verk som förändrade mig

Helsingin kaupunginkirjaston Vaikuttava kirja -kirjoituskilpailuun toivottiin vapaamuotoisia esseitä kirjasta, joka muutti tai vaikutti lukijaansa. Voittajien tekstit julkaistaan Helmet-verkkosivuilla.

Nuorten sarja, 1. sija: Isabel Nieminen.

Ett verk som förändrade mig

Han äterprecis det han vill, hur mycket han vill. Han äterhonungdirekt från burken, en delikatesshan verkligen tyckerom. Han gårrunt med endast en lite för liten röd t-skjorta, med magen gungande från sida till sida. Han ärkompis med alla i skogen, oberoende av ålder, storlek eller kön.Hans bästa vän liknarhonom varken till utseende eller karaktär, men ändå är de så godavänner. Han leverett glatt och rätt så bekymmerslöstliv – utan att bry sig om ideal, normer ellerförväntningar. A.A. Milnes Nalle Puh och hans äventyr i Sjumilaskogen ärett verk som verkligen förändrademig. En nalle somunder min barndomi smyg fungerade som min stora idol, ja vem vågar egentligen erkänna att den ser upp till en nalle? Nalle Puh lärde mig attinte bry migom hur jag ser uteller vad andra tänker om mig.Han lärde mig att göra saker i livet som gör mig lyckligoch inte ta stress av småsaker eller fastna vid misslyckanden.

Vårt samhälle är rentav avskyvärtnormbaserat och styrs av antaganden, förväntningar, idealoch press från alla håll och kanter. Kroppsideal, utseendeförväntningaroch heteronormen förvärrar pressen somlägger sig på framför alltungas axlar. Varför kan inte vårt samhälle och alla de människor som är del av samhället likna mer Sjumilaskogens lilla samhälle och invånare? Ett samhälle där alla accepteras som de är, där skillnader i utseendet är lika vanligt som skillnader på färgeroch där ingenting är ”vanligare” än något annat. Varelser som accepterar varandra, som inte kritiserar någon annan och som trots allt lever sida vid sida – lyckliga. Ett samhälle där en figur som Nalle Puh passar in perfekt. Eller en figur som Nasse, en figur som Ior, som Ruoch så vidare. Ett samhälle som välkomnar alla. Nalle Puh och hans gäng förändrade min syn påallt detta. Nalle Puh lärde mig att inte ha fördomaroch att inte döma en bok enligt bokens pärmar. Jag leverdärför nui en helt egen Sjumilaskog – tack vare Nalle Puh.

Kroppsideal ärettalldeles förvanligt problem i dagens värld. Kvinnorska hasmal midja, stor rumpa och stora bröst, medan män förväntas träna upp stora muskler och se manliga ut. Jag har aldrigvarit speciellt ”kurvig” eller sett ut som en idealkvinna. Ganska smal runt midjan är jag fortfarande, men där slutar likheterna med kvinnoidealet. Nalle Puh bryr sig inte om kroppsideal. Han äter honung hur mycket som helstoch går runt i endast t-skjorta trots sin stora mage. Om Nalle Puh älskas och accepteras in i samhället som han är, varför skulle inte jag göra det? Varför skullejag bry mig om dem som säger att jag är ”platt som en strykbräda”eller inte följer kvinnoidealet? Nalle Puh lärde mig att dessa människor inte är värda att slösa någon energi på, eftersom det finns så mycket trevliga saker i livet. När Nalle Puh frågade Nasse vilken dag det är och Nasse upplyste honom medatt ”det är idag”, svarade Nalle Puh: ”Å, det är min favoritdag. ”Denna attityd är en avde finaste saker som Nalle Puh gett mig, och förhoppningsvis även många andra barn. En förmåga att se det positiva i alltingoch leva i stunden. ”Carpe diem” – fånga dagen.

Nalle Puh blev en slags bästa vän för mig. Jag kunde sätta mig ner med sagoboken i famnen eller sätta mig i soffan framför barnprogrammet påtv – och försvinna in i en annan värld. En värld som formade mig till den människa jag är idag, en värld där det var tryggt att växa upp. Nalle Puh är ett verk som förändrade mig, och jag hoppas att alla föräldrar förstår vikten av att läsa sagor för sina barn. Sagofigurernakan fungera somidoler och bästa vänner,och sagovärldarna kan erbjuda trygga platser att vända sig till då något annat i livet krånglar.

Som slutord vill jaguppmana varenda en att tro på sig själv och sina styrkor, genom att citera min visevän Nalle Puh: ”Du är modigare än du vet, starkare än du tror och klokare än du förstår.”