Videoita Naxos Video Library -palvelusta

Naxos Video Librarysta löydät tuhansia videoita konserteista, oopperoista ja baleteista sekä dokumentteja ja opetusmateriaalia. Musiikki on pääosin klassista, mutta mukana on myös jazzia ja maailmanmusiikkia. Dokumenttivideoiden aiheina ovat musiikin lisäksi kuvataide, historia ja nähtävyydet. Kirjaudu palveluun kirjastokortin numerolla. Alla on esitelty laajasta tarjonnasta muutama video. Videoissa ei ole suomenkielistä tekstitystä.

Siirry Naxos Video Libraryyn.

Kuuntele maailmantähtiä orkesterissa

Carnegie Hall 120th Anniversary Concert (2011)

Tässä konsertissa on selkeä punainen lanka: koko ohjelmisto ja esiintyjätkin liittyvät jotenkin Carnegie Halliin. Taltioinnin alussa on johdanto, jossa kerrotaan lyhyesti Carnegie Hallin perustamisesta ja jokaisen teoksen alussa selitetään sen yhteys konserttipaikkaan. Orkesteri on Alan Gilbertin johtama New York Philharmonic Orchestra ja ohjelmassa on sekä klassista musiikkia että Duke Ellingtonin lauluja orkesterille sovitettuina. Laulut tulkitseva, moneen kertaan palkittu Audra McDonald suorastaan säteilee laulaessaan It Don't Mean a Thing (If it Ain't Got That Swing).

Barenboim conducts West-Eastern Divan Orchestra (2006)

West-Eastern Divan Orchestra on arvostettu, nuorista israelilaisista ja arabimuusikoista koostuva orkesteri, jonka Daniel Barenboim perusti yhdessä palestiinalaisen kirjailijan Edward Saidin kanssa vuonna 1999. Tässä konsertissa orkesteri esittää Beethovenin, Bottesinin ja Brahmsin musiikkia. Taltioinnista tekee erityisen kiinnostavan sen nauhoituspaikka, joka oli Alhambran palatsi Granadassa. Orkesteri on asettunut pyöreälle sisäpihalle ja kamera liikkuu paljastaen pylväskäytäviä soittajien ja kapellimestarin takana.

Video Libraryssä on satoja konserttitaltiointeja, joten valinnanvaraa riittää. Musiikki on pääosin klassista, mutta mukana on myös jazzia ja maailmanmusiikkia. Artists-välilehdeltä voi selata muun muassa mukana olevia orkestereita tai kapellimestareita. Vaikka musiikki on konsertin tärkein osa, on myös hienoa katsella orkesterin, kapellimestarin, sooloesiintyjien ja joskus yleisönkin yhteispeliä.

Katsele oopperaa tai balettia kotisohvalla

Giacomo Puccini: Tosca (Munich Opera Festival, 2010)

Palvelusta löytyy yhteensä yli 550 oopperataltiointia eri oopperataloilta. Esimerkiksi Toscan voi katsoa muun muassa Veronasta, Münchenistä tai Madridista, mutta tässä Münchenin versiossa ovat mukana Karita Mattila ja Juha Uusitalo.

Tosca on hyvä valinta, jos on vasta aloittelemassa oopperaan tutustumista, koska se on oopperaksi melko lyhyt. Tarina on Napoleonin sotien aikaan sijoittuva melodraama, jossa kuuluisa laulaja Floria Tosca (Karita Mattila) yrittää pelastaa rakastettunsa taidemaalari Mario Cavaradossin (Jonas Kaufmann) esivallan kynsistä turvautumalla äärimmäisiin tekoihin. Yritys on erittäin epäonninen, mutta tunteet ovat suuria.

Juuri oopperoiden kohdalla Video Libraryn lisäominaisuuksista on eniten hyötyä. Tällekin taltioinnille voi valita videon viereen tekstityksen viidellä eri kielellä ja vaikka seurata laulua italiaksi. Cast-välilehden lopusta voi myös avata juonikuvauksen tai oopperan libreton. Valitettavasti joka videoon ei kuulu näin paljon lisämateriaalia.

Joby Talbot: Alice's Adventures in Wonderland (Royal Ballet, 2011)

Tämä baletti on aivan uusi, mutta tuntuu silti perinteiseltä. Lavastus on näyttävä ja puvustus värikästä, joten lavalta ei puutu katseenvangitsijoita. Esiintyminen on suurieleistä ja sen sekä tutun tarinan ansiosta juonta on helppo seurata. Tämä sopisi nuorillekin katsojille tai muille baletin aloittelijoille. Videon lopussa on kiinnostava dokumentti baletin tekemisestä ja kaikesta siitä työstä, jolla sen esittäminen on saatu vaivattoman näköiseksi.

Sivistä ja viihdytä itseäsi dokumenteilla

The Terry Jones Collection: The Hidden History of Rome

Video Library -palvelusta löytyy dokumentteja, jotka käsittelevät musiikin lisäksi kuvataidetta, historiaa ja nähtävyyksiä. Kokoelman helmiä ovat Monty Pythonista tutun Terry Jonesin kuusi historiadokumenttia. Jaksossa The Hidden History of Rome Jones kertoo rentoon tyyliinsä, miten tavallinen kansa asui ja eli muinaisessa Roomassa. Hän selvittää asiantuntijoiden avulla, miten kuvitteellinen suutari olisi elänyt antiikin aikaan ja millaista orjien elämä oli. Mukana on reilusti leppoisaa huumoria.

Exhibition on Screen - Vermeer and Music: The Art of Love and Leisure

Exhibition on Screen -sarjan pitkissä dokumenteissa tutustutaan taiteen suuriin nimiin. Johannes Vermeeriltä on säilynyt vain pieni määrä maalauksia ja tässä dokumentissa keskitytään muutamaan teokseen, joissa musiikki on tärkeässä osassa. Dokumentti on kuvattu Lontoon National Galleryssä vuonna 2013 järjestetyn näyttelyn yhteydessä, mutta siihen on lisätty musiikkia, jonka avulla päästään näyttelyä syvemmälle. Samalla tutustutaan 1600-luvulla käytettyihin soittimiin.

Vuonna 2017 Video Libraryn katsotuimpia videoita olivat Hannoverin kansainvälisen viulukilpailun taltioinnit. Onko asiakkaidemme joukossa tulevia viuluvirtuooseja? Video Library tarjoaa myös paljon opetusmateriaalia eri soitinten opiskelijoille, kuten yli sata nauhoitettua Masterclass-oppituntia, joissa kokenut muusikko ohjaa oppilaita tietyn esityksen työstämisessä.

Vinkki: jos video näyttää puuttuvan, Flash täytyy sallia nettiselaimessasi Naxos Video Libraryn sivulla.

Lue lisää Naxos Video Librarysta.

Tutustu muihin Naxos-musiikkipalveluihin.

Teksti: Saara Leskinen

Kuva: StockSnap.io / Radek Grzybowski