Villan lämpöisiä käsityökirjoja

Syksyn taittuessa talveen on aika tarttua puikkoihin ja taikoa villasta silmälle karkkia ja lämmintä päälle. Kirjastosta voit lainata avuksi inspiroivia käsityökirjoja unelmiesi neuleen suunnitteluun. Ohjeiden mukaan on helppo aloittaa vaikkei olisi kovin tottunut tekijä käsitöiden parissa.

Islantilaisneuleet ovat nyt kuumaa tavaraa neulemaailmassa. Islanninvillasta neulotut paidat ja villatakit ovat olleet niin kova hitti, että langatkin ovat välillä loppuneet kaupoista. Eikä ihme, islantilaisen villan salaisuus on sen verraton säänkestävyys ulkovaatteena niin pakkasella kuin kostealla ilmalla. Islantilaisten perinteisten kaarrokemallien lisäksi on ilmestynyt paljon moderneja malleja ja uusia suunnittelijoita.

Paitojen ja villatakkien lisäksi talven tullen on tarvetta lapasille ja sukille. Kirjoneuleet ovat niissäkin nyt iso hitti. Itse neulotut villahameet ja -housut ovat myös uudessa suosion nosteessa, erityisesti ulkoilu- ja retkikäytössä. Kauniiden kuvioiden lisäksi uusista käsityökirjoista löytyy arkea piristävää huumoria ja fanitusta: miltä kuulostaa Kiss, Elvis tai Astrid Lindgren hurmaavina kuvioina lapasissa? Tai Star Wars – galaksin neulepaita? Sukella uusimpien käsityökirjojen ihaniin neuleohjeisiin ja inspiroidu!


Neuleita Islannista
Védís Jónsdóttir

Védís Jónsdóttir on Islannin kansainvälisesti tunnetuin neulesuunnittelija. Tämän kirjan ohjeilla syntyy upeita islantilaisia kaarrokepuseroita ja villatakkeja sekä erilaisia asusteita. Neuleet neulotaan suosituista Léttlopi- ja Plötulopilangoista. Védís jónsdóttir on Islannin suurimman lankavalmistajan Istexin pääsuunnittelija, jonka neulemallit tunnetaan ympäri maailmaa.


Minun islantilaisneuleeni
Pirjo Iivonen / Tiina Kaarela / Annika Konttaniemi / Niina Laitinen / Merja Ojanperä / Soile Pyhänniska / Anna-Karoliina Tetri / Minttu Wikberg

Kahdeksan suosittua kotimaista tekijää on tehnyt omat tulkintansa perinteisestä islantilaisesta kaarrokeneulepuserosta. Inspiroivassa kirjassa on 18 puseromallia aikuisille ja lapsille. Ohjeita havainnollistavat selkeät kaaviot ja kauniit Lapin maisemissa otetut valokuvat.


Villahullu – neuleohjeita
Heli Nikula

Villahullu -kirjassa pääpaino on islantilaistyylisissä villapaitaohjeissa. Mukana on myös ohjeita pipoihin. Ohjeet ovat selkeästi kirjoitettuja ja sopivat myös aloittelijoille. Valokuvissa on panostettu erityisesti harmoniseen värimaailmaan sekä yhtenäiseen ilmeeseen. Neulemallien yhteydessä on pieni tarina siitä miten ne saivat alkunsa ja mikä niihin inspiroi.


Islantilainen villa – Pohjoisen neuleet
Anne Vierimaa

Uudet raikkaat luonnon inspiroimat ohjeet hurmaavat Anne Vierimaan toisessa Islantilainen villa -kirjassa. Kirjassa on runsaasti kauniita väriyhdistelmiä ja selkeitä ja monipuolisia ohjeita. Mukana myös ohjeita ja vinkkejä jämälanka -projekteihin.


Ihanaa Islannin villasta - Uudet ideat
Merja Ojanperä

Merja Ojanperä on Suomen myydyimpiä ja suosituimpia käsityökirjojen kirjoittajia. Tässä kirjassa uudet mallit ovat neulottu huippusuositusta islantilaisesta villasta. Mukana on puseroiden lisäksi myös yhteensopivia asusteita, joihin saa upotettua jämälangat erinomaisesti. Ohjeet ovat helposti luettavia ja kaaviot selkeitä.


Norjalaisia retkeilyneuleita (Klompelompe)
Hanne Andreassen Hjelmås, Torunn Steinsland

KlompeLOMPE -neulekirjat ovat olleet käsityöharrastajien suosikkeja jo pitkään. Norjalaisia retkeilyneuleita -kirja sisältää neuleohjeita ympäri vuoden toimiviin ulkoiluvaatteisiin. Yhteensä ohjeita on 40 kappaletta, ja ne on jaettu vaikeustasonsa mukaan kolmeen eri kategoriaan. Kirjasta löytyy lämpimiä neuleita isoille ja pienille liikkujille ja luonnossa viihtyville ulkoilijoille vuodenajasta riippumattat.


Hurmaavat hameet – valloittavat villahousut
Hanne Piirainen, Jaana Jokela

Kirjan ohjeista löydät yksityiskohtaiset ohjeet perushousujen- ja hameiden tekoon kolmelle lankavahvuudelle sekä yli 25 valmista mallia eri tekniikoin. Malleissa on laajasti kokoja välillä XS-XXL ja useampi malli on muokattavissa tekijän toiveiden mukaisesti. Mallien suunnittelun lähtökohtana kauneus, käytännöllisyys ja käytettävyys. Kirjasta löytyy villahousuja välihousuiksi, tunikan tai hameen kanssa käytettäviksi sekä hameita lyhyistä lantionlämmittimistä nilkkapituisiin hulmuhelmoihin.


Loistavat lapaset
Lotta Lundin

Hurmaavissa lapasmalleissa on ripaus tähtipölyä! Sykkiikö sydämesi Astrid Lindgrenin ja Virginia Woolfin mestariteoksille? Raikaako stereoissasi Beatles, David Bowie, Bruce Springsteen, Elvis tai Kiss? Onko Hohto sinustakin ylittämätön kauhuklassikko? Lotta Lundin on suunnitellut upeita nimikkolapasia populaarikulttuurin kirkkaimmille tähdille. Fanivanttuiden lisäksi kirjassa on luonnosta inspiroituneita ja humoristisia lapasmalleja: raikkaita lumihiutaleita, söpöjä kissoja ja pitkäkoipisia flamingoja. Kirja sisältää 18 inspiroivaa kirjoneulemallia.


Lapasia lintumaailmasta
Iris Tanttu

Hurmaava neulekirja sisältää 20 kirjoneulelapasmallia, jotka ovat saaneet innoituksensa linnuista. Jokaisen mallin ohessa on myös sarjakuva, joka esittää kunkin lintulajin arkisissa puuhissaan. Kokoja on mallista riippuen sekä miehille, naisille että lapsille. Lisäksi monesta lapasmallista on ohje kynsikäs- tai kämmekäsversioon. Neulottavaa löytyy eritasoisille kirjoneulojille ja ohjeet ovat vaikeusasteiltaan helpohkoista haastaviin.


Rakkaudesta villasukkiin
Merja Ojanperä

Rakkaudesta villasukkiin on Merjan Ojanperän neljäs sukkakirja. Luonnosta ja kasvusta inspiraation saaneita sukkamalleja löytyy joka lähtöön. Kauniiden sukkamallien joukossa on niin palmikko- ja pitsineuletta kuin kirjoneulettakin, ja varsien pituus vaihtelee lyhyestä pitkään. Ohjeita on eripaksuisille langoille.


Sissukat – Uudet ideat
Sisko Malinen

Tämän sukkaneulekirjan inspiraationa ovat toimineet mansikka-ahot, karhut, orvokit ja suomalainen luonto. Selkeät ohjeet kaavioineen on suunniteltu niin, että niitä on helppo tulkita. Kirja sisältää sukkaohjeita naisille, miehille ja lapsille. Kirjasta löytyy myös leveämmille pohkeille sopivia malleja.


Star Wars – Galaksin parhaat neuleohjeet
Tanis Gray

Kirjan neuleohjeet perustuvat George Lucasin Star Wars -elokuvien tapahtumiin ja suosikkihahmoihin – neuleiden innoittajina ovat elokuvien ikoninen puvustus, avaruusolennot, droidit ja avaruusalukset. Neulevaatteiden ja -asusteiden lisäksi kirjan ohjeilla loihdit muun muassa leluja ja koristeita. Olit sitten minkälainen neuloja tahansa, kirjan upeasti kuvitetuilla ohjeilla pääset uppoutumaan erilaisiin neuletekniikoihin, mm. kirjoneuleisiin, palmikkoneuleisiin ja pitsineuleisiin. Olkoon voima puikoissasi!

Lisää neulekirjoja lainattavaksi löydät: helmet.fi

Novellikoukut kirjastoissa

Vinkit ja kuva: Jaana Lindroos / Helsingin kaupunginkirjasto