Celias talböcker som stöd i läsandet

Tycker du att det känns besvärligt att läsa? Ingen fara – som tur är kan du också lyssna på berättelser! En talbok är ett utmärkt sätt att läsa om det är krångligt att läsa en tryckt bok.

Celia är ett bibliotek som fungerar på nätet och innehåller tusentals barn- och ungdomsböcker som talböcker. I Celia finns till och med läroböcker som skolorna använder. Talböckerna hittar du på Celianet och du kan lyssna på dem via dator, surfplatta eller smarttelefon där du har laddat ner talboksappen Pratsam Reader.

För att lyssna på Celias talböcker behöver du en Celia-användarkod. Du kan få användarkoden om du har svårt för att läsa vanliga böcker exempelvis på grund av dyslexi, inlärningssvårigheter eller koncentrationsproblem. Du kan få användarkoden från din egen skola eller biblioteket. Fråga alltså din lärare om du kan börja använda talböcker via skolan. Eller titta på kartan var det närmaste biblioteket som erbjuder Celias tjänster finns och kom till oss och fråga mer: https://www.celia.fi/palvelut/aanikirjat-yksityishenkiloille/#kartta.

Om du inte kan få en Celia-användarkod så finns också ett brett urval av CD-talböcker och e-talböcker på Helmet-biblioteken.

P.s. Läs en artikel här om Sanni som är en storkonsument av Celia-talböcker! Om du däremot vill veta mer om Celia kan du gå in på sidan https://www.celia.fi/sv/.

Text: Celia och Piia Bågman, Berghälls bibliotek
Översättning: Anne Yli-Marttila
Bild: Pixabay / Foundry