Ettornas bokgåva: ”En spännande bok måste inte vara läskig!”

I höst får varje ny svenskspråkig etta i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda en bok i present. Årets bok är ”Luna sjunger solo”, skriven av Malin Stehn och med bilder av Maria Källström.

Hur känns det att så många förstaklassare ska få er bok?

Maria: Det kom som en glad överraskning och det känns förstås väldigt kul!

Malin: Jag känner mig hedrad över att vår bok är utvald och gläds åt att så många barn ska få lära känna Luna och Liam.

Vad kan ni berätta om Luna och Liam?

Malin: Luna och Liam är tvillingar och är som barn de flesta barn: nyfikna, glada, ledsna, rädda och modiga på samma gång. Luna är nog den av tvillingarna som är mest orädd medan Liam är mer försiktig. Man kan säga att Luna gasar medan Liam bromsar lite. Och det är ju perfekt – då kan de hjälpa varandra.

Maria: Mitt jobb som illustratör har varit att fånga Luna och Liams olika karaktärer i varsin tecknad figur. Det är ett väldigt roligt jobb.

Malin: Jag tycker om när bilderna berättar något mer än det som står i texten, att jag kan upptäcka nya saker. Jag älskar Marias Luna och Liam-bilder. De är så pigga och fulla av värme och humor.

Maria: Jag har nyligen fått ett nytt manus från Malin som jag ska börja illustrera inom kort.

Malin: Enligt planen släpps minst en ny bok om Luna och Liam under nästa år.

Vad gillade ni själva för böcker när ni gick på ettan?

Maria: Jag älskade böcker med bilder som jag kunde sjunka in i och studera länge, länge. Jag älskade Tove Janssons ”Vem ska trösta knyttet” och muminböckerna. Jag tyckte även om Alfons Åberg av Gunilla Bergström.

Malin: Jag älskade Astrid Lindgrens böcker, men i första klass kunde jag inte läsa så långa böcker på egen hand. Mina föräldrar läste högt för mig. Jag gillade också att titta i bilderböcker, exempelvis Tomtebobarnen av Elsa Beskow.

Maria: Jag har en rätt stor samling bilderböcker som jag bläddrar i och läser om igen, trots att jag är vuxen.

Vad är viktigt för att en bok ska vara bra?

Malin: När jag läser en bok vill jag att den ska vara spännande. Men en spännande bok behöver inte vara läskig. Spänning för mig kan också vara att jag är spänd på hur det ska gå på huvudpersonerna, att jag bara måste fortsätta läsa för att få veta slutet.

Maria: Jag tycker mycket om böcker där inte allt är skrivet på näsan utan som lämnar en öppning för egna funderingar och reflektioner. Och så gillar jag lyckliga slut!

Har ni en hälsning till ettorna som får er bok?

Malin: Grattis! Äntligen får du börja skolan! Jag lärde mig läsa i första klass och det är det bästa jag lärt mig! När du kan läsa flytande öppnar sig en helt ny värld. Du kan resa i rum och tid utan att röra dig ur fläcken. Tänk dig att kunna välja bland alla spännande böcker på biblioteket! Och bli inte ledsen om det är svårt med bokstäverna i början. Jag tyckte det var kämpigt och stavade ofta fel. Ändå blev jag författare till slut!

Maria: Hej alla förstaklassare! Hoppas ni gillar boken!