Läsdiplom

Vad är läsdiplomet för något?

Är du i behov av läsinspiration? Vill du ha tips på bra böcker? Är du redo att smaka på olika sorters böcker? I så fall är Helmet-bibliotekens läsdiplom något för dig.

Idén med läsdiplomet är att öka läslusten och plocka fram bra böcker i olika genrer och med olika teman. På boklistorna finns såväl nyutkommen barn- och ungdomslitteratur som gamla favoriter och klassiker. Diplomen är fyra till antalet och riktar sig till barn i åk 1–2, 3–4, 5–6 och 7–9.

Även om du inte vill avlägga läsdiplomet enligt konstens alla regler lönar det sig att ta en titt på boklistorna för där hittar du en massa bra boktips.

Så här går det till:

Välj det diplomet som riktar sig till din årskurs. Läs igenom alla boklistorna. Bestäm dig för vilka tio böcker du ska läsa och välj också några alternativ ifall de böcker du helst vill läsa är utlånade på biblioteket eller svåra att få tag på. Kontrollera också i fall det finns begränsningar i ditt diplom (att en bok måste höra till en viss kategori, t.ex. ”På vers”). Sen är det bara att sätta igång och läsa. Skriv upp vilka böcker du har läst på den här listan. När listan är klar hämtar du den till biblioteket som ser till att du får ditt diplom.

Diplomet kan du avlägga på egen hand, i skolan eller med hjälp av en förälder eller en bibliotekarie. Många skolor använder läsdiplomen i undervisningen, men också om din skola inte gör det kan du be din lärare om hjälp att avlägga diplomet. Det lönar sig att komma överens om hur du ska redogöra för de böcker som du läst. Ska du t.ex. skriva en läsdagbok eller berätta om böckerna på något sätt?

Du kan läsa böckerna under vilken tid på året som helst, men diplomen delas ut på vårfesten.

Ta kontakt

Är det något du vill fråga oss om? Skicka i så fall ett mejl till någon av oss:

Helsingfors: helsingfors@läsdiplom.fi
Esbo: esbo@lasdiplom.fi
Grankulla: grankulla@läsdiplom.fi
Vanda: vanda@läsdiplom.fi