Från och med den 8 juli levererar cykelbud gymredskap från Berghäll bibliotek till ytterdörren

Helsingfors stadsbibliotek genomför en sommarkampanj där cykelbud levererar gymredskap som lånats från biblioteket hem till dem som tillhör riskgrupperna. Stegmätare, hantlar, ankelvikter, gångstavar, armhävningshandtag, pilatesbollar, balansdynor, motståndsband samt stretchband finns att låna. Cykelbudstjänsten erbjuds under tiden 8.7–28.8.

Motionsredskapen kan beställas genom att ringa eller skicka e-post till biblioteket i Berghäll. Cykelbudstjänsten finns åtminstone i Munksnäs, Berghäll, Åggelby, Böle, Vik och centrum. På biblioteket i Berghäll kan man fråga om möjligheten för transport till sitt bostadsområde.

Tjänsten är avsedd för kunder, vars rörlighet under coronaepidemin är besvärlig eller begränsad. Med tjänsten vill man försäkra sig om att även de som tillhör riskgrupperna kan låna tränings- och gymparedskap från biblioteket. Budtjänsten önskas nå även sådana kunder som inte tidigare hittat utlåningstjänsterna för gymredskap eller som inte kunnat utnyttja dem.

Lånetiden för redskapen är två veckor varefter budet avhämtar dem tillbaka till biblioteket. Tryggheten av att använd redskapen kontrolleras genom att alla redskap desinficeras mellan användningarna och personalen hanterar dem med handskar. Budet har engångshandskar och munskydd då hen uträttar ärenden vid kundens dörr.

Bibliotekets cykelbudstjänst är en av de tio vinnarna i idétävlingen Sommarjobb som främjar cirkulär ekonomi som arrangerats av Sitra. I tävlingen söktes sådana projekt att genomföras under sommaren 2020 som främjar cirkulär ekonomi och sysselsätter en ung eller äldre sommarjobbare. Respektive projekt som valdes till vinnare kunde med Sitras finansiering anställa en sommarjobbare för att genomföra det.