Min prao-period i biblioteket

Jag tyckte verkligen om att få jobba här på biblioteket och det kommer för evigt att vara sin egen typs upplevelse. Dagarna har passerat förbi snabbare än jag trodde det skulle. Från min hänsyn blev varje dag i sig bättre, och jag lärde mig mycket jag inte visste från förr.

Under de två senaste veckornas tid, har jag fått bekanta mig med vardagliga rutiner som t.ex. hur man tömmer bok laster, hittar reservationer, placera böcker på rätta ställen och med mera. Det tog en tid för mig att lära använda jobbtelefonen och digitaliska grejer bibban använder nuförtiden, och det känns ännu kanske lite komplicerat. Förutom digitaliska grejer var de andra arbetsuppgifterna jag fick lätta att uppfylla. Jag tyckte mest om att placera böcker till sina rätta platser, jag fick under första dagen redan jätte mycket hjälp och tips vilket ledde till att jag kunde jobba självständigt riktigt fint utan någon befallning. Jag ordnade stolar som ibland låg huller om buller eller tömde bokkärror. Intressantaste uppgiften var att jag fick göra en plansch för svenska dagens ära.

 Jag fann dagarna varierande, vissa dagar jobbade jag med dagens bok last tills min arbetstid tog slut och ibland for tiden vid datorn. Personalen och mina jobb kollegorna var väldigt snälla och ljuvliga, och de är väldigt hängivna för sitt jobb. Det fanns alltid en positiv jobb anda och öppen talförmåga med alla, jag blev alltid på gott humör och energisk när jag diskuterade om allt möjligt med min kollega Laura.

Jag fick inte endast lära mig nya saker utan också delta i olika tillfälle. Jag var första gången i mitt liv på ett arbetsplatsmöte, vilket har varit ett av de bästa händelserna under prao, sen fick jag vara med på en sagostund.

 Jag har lärt mig vara mer social och kanske lite finska till på köpet, och fått sova och vila mig från all skolstress och skolan i allmänhet.

Två veckor har inte känts som en lång tid, men allt som hänt och alla människor jag träffat har under en kort period blivit viktiga för mig. Jag har blivit inspirerad av allt möjligt som händer i biblioteket och av mina jobb kolleger, och lärt mig att le även i svåra situationer. Jag tänker kanske söka sommar jobb till bibban, jag skulle inte ha något mot att jobba här några veckor till.

Sofia Varakas, Åshöjdens grundskola 9B