Palkinnot vastaanottajat

Entressebiblioteket fick Finlandspris

Undervisnings- och kulturminster Sanni Grahn-Laasonen delade 8.12.2015 ut sju stycken Finlandspris. Bland pristagarna fanns i år Entressebiblioteket som belönades för sitt långsiktiga och målmedvetna arbete för mångkultur. Den kulturella mångfalden syns också hos de övriga pristagarna, som är bildkonstnären Adel Abidin, författaren och filmregissören Hassan Blasim, författaren Nurah Farah, koreografen Kenneth Greve, kompositören Aulis Sallinen och skådespelaren Birgitta Ulfsson.

I motiveringen till Entressebibliotekets pris står bl.a. att biblioteket är en förebild för allt kulturarbete som görs i Finland och att biblioteket ger individuell service, satsar på att bemöta olikheter och betonar gemenskap, samt fysisk och kulturell tillgänglighet. I personalen finns experter på kulturell mångfald och en stor del av kunderna är nya finländare. Biblioteket lyfter fram tjänster för invandrare och ungdomar och bygger upp sitt utbud i samarbete med invånarna i området. Det är möjligt för alla bibliotekskunder att få upplevelser, information, gemenskap och vänner på biblioteket och också att få kontakt med det finländska samhället och arbetslivet.

Finlandsprisen har delats ut sedan år 1993 och prissumman är 24 700 euro. Priset togs emot av regionchef Anni Kääriäinen och representanter ur personalen som själva har invandrarbakgrund eller arbetar aktivt med invandrare. Med var Abdihakim Abukar, Lia Gasbarra, Aki Sakata-Henttonen, Hysni Krasniqi, Jasmin Lappalainen, Jaana Määttä, Reti-Liis Saks, Julia Timofejeva och Eva Wilenius.

 
Text:
Marjut Saloniemi

Översättning och omarbetning:

Sara Nordlund-Laurent

Esbo stadsbibliotek