Juha Hurme: ”På ett sätt har jag alltid fritid”

Författarbesöket med Juha Hurme den 24 april 2019 var en del av Esbo stadsbiblioteks projekt På Två Språk – Kahdella kielellä. Studerandena Lumi Seljavaara och Oliver Sundqvist från Etelä-Tapiolan lukio samt Aure von Zansen och Kaia Paukku från Mattlidens gymnasium ställde frågor till Hurme enligt diverse teman. Bland annat jämställdhet mellan könen, två- och flerspråkighet samt skrivande kom upp. Det blev en mycket intressant diskussion studerandena och Hurme emellan. Även publiken fick möjligheten att ställa frågor.

Som förebilder nämnde Hurme författarna Tove Jansson och Astrid Lindgren. Han lyfte också särskilt fram Minna Canth, som han kallade världens modigaste människa i ett samhälle som inte trodde att kvinnor kunde vara jämställda med männen. För Hurme har det alltid varit självklart med jämställdhet och han kallar sig öppet för feminist.

Om det svenska språkets ställning sa Hurme att han alltid sett svenskan som en självklar del av Finland. Hans finskspråkiga föräldrar såg det svenska språket som en rikedom, och därför blev Hurme förvånad och besviken när han växte upp och märkte vilket problem det görs av tvåspråkigheten i landet. Han påpekade också vikten av att de samiska språken bevaras, samt att de språk som invandrare berikas vårt land med är oerhört värdefulla.

Hurme pratade varmt om sitt skrivande och läsande. Läsningen är en grund för att kunna skriva, menade han.

”För att skriva ett ord måste man läsa tusen.”

Hurme påpekade också att han är lika glad om hans böcker lånas på biblioteket eller om de blir köpta. Huvudsaken är att få berätta sina historier. Eftersom han jobbar med något han älskar känns det som att alltid vara på fritid.

För tillfället skriver Juha Hurme på en pjäs om Arttu Ilmari Virtanen, kallad ”Rehu Virtanen”. Premiären går av stapeln den 11 juni i Sandkulla, Vanda. Föreställningen lämpar sig för alla åldrar. Om pjäsen sa Juha Hurme att det förmodligen är det bästa han någonsin skrivit.

Text och foto: Julia Wickholm